Vin, øl og alkohol

Voksne føler seg presset til å drikke: - Føler det er uhøflig å si nei

- Dette er noe veldig mange opplever, også voksne. Mange kan føle at det er frekt og uhøflig å si nei. Dette er et betent tema som det ikke snakkes så mye om, sier eksperter.

VIN TIL MATEN? 1 av 2 voksne sier at de har følt seg presser til å drikke alkohol. Noe av grunnen tror ekspertene er at mange kan føle på at det er frekt og uhøflig å si nei takk, når man blir tilbudt alkohol i glasset. Foto: NTB/Shutterstock
VIN TIL MATEN? 1 av 2 voksne sier at de har følt seg presser til å drikke alkohol. Noe av grunnen tror ekspertene er at mange kan føle på at det er frekt og uhøflig å si nei takk, når man blir tilbudt alkohol i glasset. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er ikke bare ungdommer og unge voksne som blir utsatt for drikkepress: Også godt voksne føler seg presset til å drikke alkohol.

Mer enn 1 av 2 sier at de har følt seg presset til å drikke alkohol i voksen alder, ifølge en meningsmåling på Vi.no. Kun 2 av 5 sier at de aldri har følt seg presset. Det er 3500 som har svart.

- Dette er et veldig aktuelt og betent tema som det ikke snakkes så mye om. Vi tenker kanskje at drikkepress er noe unge mennesker utsettes for. Men faktisk så kan det å takke nei til alkohol oppleves vanskelig eldre voksne også, sier Hanne Backe-Hansen, rådgiver i Blå Kors Norge.

Ifølge psykologiprofessor Fanny Duckert har vi et sterkt kulturelt drikkepress i Norge som handler mye om drikkevaner, sosial klønethet - og det å kunne skylde utagerende oppførsel på fylla.

Mange historier

Fungerende generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, Katrine Gaustad Pettersen, sier til Vi.no at de ikke er overrasket over at så mange sier de har følt seg presset til å drikke alkohol - og viser til undersøkelser som forteller at folk i alle aldrer har måttet ty til unnskyldninger for å slippe å drikke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.