Snakke Om Overgrep

Voksne mener det er skadelig å snakke med barn om overgrep

- Ikke rart det er tabu, sier Redd Barna.

SNAKK OM KROPPEN: Bøker er en fin inngang til en samtale. Foto: Scanpix
SNAKK OM KROPPEN: Bøker er en fin inngang til en samtale. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Man skal snakke med barn om overgrep på samme måte som man snakker med barn om at man ikke skal leke på motorveien. Foreldre tenker ofte at dette er skummelt, men det er jo ikke noe verre enn å snakke om døden eller trafikken, sier psykologspesialist Bettina Sunde i Psykologteamet, som har lang erfaring med arbeid med barn. 

Hun sier du godt kan snakke med barna om overgrep når de er i femårsalderen, og gjerne tidligere også, om du føler barnet er modent for det. Men prat med barnet om kropp fra tidlig alder.   

- Start med å snakke om kroppen fra barna er ganske små. Så kan du snakke om god og dårlig berøring, og om gode og dårlige hemmeligheter. Spør om hva en god hemmelighet er? «Det er for eksempel når du har kjøpt en bursdagsgave til en venn og bare du vet hva det er. En dårlig hemmelighet skal du alltid dele med foreldre eller andre voksne du stoler på».

LES OGSÅ: Slik snakker du med barna om psykiske lidelser

Holder på hemmeligheten i 17 år

I Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress sin rapport «Vold og voldtekt i Norge» fra 2014, rapporterer 21,2 prosent av kvinner og 7,8 prosent av menn om minst èn form for seksuelt overgrep eller krenkelse før fylte 18 år. Ifølge en undersøkelse gjort av Redd Barna, mener 47 prosent av den voksne befolkningen at det er skadelig å snakke med barna om overgrep. 

- Når du setter det tallet opp mot det at de som har opplevd overgrep i gjennomsnitt bærer på hemmeligheten i 17 år, så er det ikke rart at dette er tabu, sier Ane Aamodt i Redd Barna. 

I fjor ledet hun kampanjen #jegerher, som handler om å forebygge seksuelle overgrep mot barn, ved å blant annet å øke kunnskapen blant voksne om hvordan vi kan oppdage og avdekke seksuelle overgrep mot barn, samt at barn lærer om seksualitet, grensesetting og overgrep.  

- Jeg tror det handler om mangel på kunnskap hos voksne.

- Har man ikke kunnskapen, så unngår man å snakke om det. Vi hører jo også folk si at «Men hva skal jeg gjøre om de forteller meg noe?». På samme måte som vi øver på hva vi skal gjøre hvis det brenner, så må voksne øve på hvordan de skal snakke med barn og hva de skal gjøre om barn forteller at de har blitt utsatt for seksuelle overgrep, sier Aamodt. 

LES OGSÅ: Foreldreplakaten - for alle med barn i barnehagen

PRAT MED BARNA: Prat med barna om overgrep, vær ærlig, men unngå skremselspropaganda. Foto: Shutterstock / Syda Productions
PRAT MED BARNA: Prat med barna om overgrep, vær ærlig, men unngå skremselspropaganda. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer

Øv på å lytte

Når du prater med barna om overgrep skal du være ærlig, men unngå skremselspropaganda, mener Sunde, og selvsagt må du tilpasse måten du ordlegger deg barnets alder og modenhet. 

- Barna vet ikke hva som er lov og ikke lov om man ikke har snakket om det, sier psykologen. 

Målet med å snakke med barna om dette skal være at at de føler seg trygge på å kunne snakke om ting de har opplevd, uten å føle skam, at de forstår at det er viktig å snakke med en voksen, og at de vet hva de skal gjøre hvis det oppstår en situasjon de ikke er trygge på. 

For oss voksne gjelder det å lære oss å lytte. Husk at barn kan fortelle deg noe du ikke oppfatter. For eksempel kan barnet si at han eller hun har en hemmelighet med en voksen dere kjenner og stoler på, eller ikke får sove, uten at du tenker på det som noe du bør spørre videre på. 

- Nettopp derfor vi må sette oss ned og lytte. Spesielt dersom barnet ser ut som han eller hun bærer på en hemmelighet, sier Sunde. 

LES OGSÅ: Slik ble livet hennes etter overgrepene

- Et tema som angår alle

Ane Aamodt mener det er viktig at vi voksne forstår at dette er noe som angår alle. Det må snakkes om på samme måte som vi snakker med barna våre om at de må passe seg i trafikken. 

- Jeg tenker at det viktigste er å vite at dette er et tema som angår alle, at dette kan skje. Vi har hørt om mannen i den hvite kassebilen. I sannhet begås overgrep mot barn oftest av voksne barn har tillit til, sier Aamodt. 

De aller fleste overgrep mot barn gjøres imidlertid av andres barn, og derfor mener Sunde det er lurt å øve sammen med barna på å si «Nei!», gå fra stedet, og fortelle en voksen. Dessuten er det viktig å være klar over at overgrep også kan skje over nettet. 

- Jeg tror at om voksne klarer å se forbi sin egen sjenanse, så er det jo ikke dette noe verre enn alt det andre vi snakker om, sier Sunde. 

LES OGSÅ: Disse rettighetene har du om intime bilder av deg spres på nett

Redd barnas råd om hvordan vi kan snakke med barn om vanskelige ting: 

 • La barnet ta initiativet og styre samtalen.
 • Tilpass samtalen til barnets alder og utvikling. Husk at barn ofte forstår langt mer enn vi tror.
 • Hjelp barnet til å sortere og rydde i det hun eller han vet eller tror, og til å gjøre det enklere å forstå og håndterlig. Gi trygghet så langt det er mulig.  
 • Vær ærlig og tydelig overfor barnet. Ikke si ting som ikke stemmer med virkeligheten, fordi du vil skjerme barnet. Vurder situasjonen og si det som er nødvendig for at barnet skal forstå. 
 • For eksempel er det ikke lurt å si «her hvor vi bor finnes det ikke voksne som gjør slemme ting mot barn». Da er det bedre å si «det viktigste for meg er å passe på deg så du skal være trygg. Og du kan snakke med meg om alt».
 • Når du forteller om det som er vanskelig, fortell også om hva som gir håp og som kan hjelpe.
 • La barnet få god tid i samtalen. Og vis respekt om barnet selv ønsker å avslutte eller skifte samtaleemne. Kanskje kommer barnet tilbake til deg for å fortsette samtalen senere? La gjerne barnet ha tegnesaker lett tilgjengelig, det kan både skape trygghet og gjøre det lettere å formidle ting det er vanskelig å sette ord på. Spør barnet hva det tegner, og noter svaret bakpå tegningen.
 • Ta barnet og barnets følelser på alvor. Ikke døm eller fornekt det barnet føler. Ikke snakk bort det barnet sier. Gjenta det barnet har sagt for å få bekreftet at du har forstått riktig.
 • Selv om du er voksen vet du ikke alt, og det er det helt greit å være ærlig på. Kanskje kan dere finne ut av ting barnet lurer på sammen?

LES OGSÅ: Ble utsatt for seksuelle overgrep i 10 år

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer