Voldtekt

Voldtektsofre bør oppsøke hjelp rett etter overgrepet

Nesten 1 av 10 kvinner i Norge opplever å bli voldtatt. Men vet du hva du skal gjøre om det skjer deg?

PSYKISKE REAKSJONER: Voldtektsofferet kan få langvarige psykiske reaksjoner. Foto: Shutterstock / VectorLifestylepic
PSYKISKE REAKSJONER: Voldtektsofferet kan få langvarige psykiske reaksjoner. Foto: Shutterstock / VectorLifestylepic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at dommen i Hemsedal-saken ble fremlagt i begynnelsen av august, og tre menn ble frikjent for voldtekt av en 18 år gammel jente på et nachspiel, har debatten rundt voldtekt rast i norske medier. Kjente personer -som tidligere leder av Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo Politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, og advokat Harald Stabell har vært blant dem som har kastet seg inn i diskusjonen. 

Så mange som 9,4 prosent av alle kvinner bli voldtatt en eller flere ganger i løpet av livet, ifølge en undersøkelse utført av Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress (NKVTS). Men selv om det skjer med en del av oss, er det ikke alle som vet hva de bør gjøre etter et slikt overgrep.

LES OGSÅ: Cecilie (25) ble voldtatt av flere menn

Helsedirektoratet definerer voldtekt som alle former for tvang eller bruk av vold for å få noen til å utføre, eller aktivt eller passivt delta i handlinger av seksuell karakter. Det inkluderer også å lure, press eller bruke trusler for å få noen med på seksuelle handlinger. Har du blitt utsatt for dette bør du oppsøke hjelp, helst med en gang

– Har man opplevd å bli voldtatt er det ofte vanlig å kontakte legevakten eller overgrepsmottaket der du bor, men flere går også til fastlege og helsesøster. Et annet alternativ er å gå rett til politiet, forteller Judith Molvær, som er teamleder ved Ålesund Interkommunale legevakt og overgrepssenter.

Velger man å oppsøke et overgrepsmottak eller en legevakt gjennomføres en medisinsk undersøkelse hvor de ser etter skader. Det utføres også et forebyggende medisinsk arbeid ved at du får medisin som forebygger eventuelle sykdommer, og du kan motta forebyggende hjelp mot graviditet ved å få en angrepille.

LES OGSÅ: Dopes ned før voldtekten

Valgfritt å anmelde

Hos legevakten eller overgrepsmottaket kan det også gjennomføres en rettsmedisinsk undersøkelse i tilfelle du ønsker å anmelde overgrepet. Da samler de inn bevis og skriver en rettsmedisinsk journal som kan brukes i en eventuell rettsak. De kan også hjelpe deg med å kontakte politiet, og en bistandsadvokat.

– Du kan velge å benytte deg av hele tilbudet, eller deler av det. Om du ønsker å anmelde voldtekten eller ikke er helt valgfritt, forteller Molvær.

Det er helt vanlig å ønske å dusje, eller bytte klær, etter en voldtekt, ifølge Molvær. Men for at bevismateriale ikke skal gå til spille er det best å oppsøke legevakt eller et overgrepsmottak like etter overgrepet. Hun forklarer at det beste er om voldtektsofrene oppsøker medisinsk hjelp før de rekker å dusje, vaske seg, spise eller drikke.

LES OGSÅ: Line ble voldtatt

Snakk med noen du stoler på

Lisa Arntzen er sosionom og jobber for DIXI Ressurssenter mot voldtekt. Hun anbefaler de som har opplevd å bli voldtatt å prate med noen de stoler på kort tid etter at overgrepet har skjedd.

– Det er viktig fordi mange sitter på mye skam og skyldfølelse etter en voldtekt, og da er det godt å få hjelp av pårørende slik at man ikke står alene, forteller hun.

Hun forteller at det ikke er nødvendig å snakke i detalj om det som har skjedd, men at det hjelper å ha noen som vet at du har blitt voldtatt. For noen tar det også tid før de får reaksjoner på overgrepet, og da er det fint å vite at noen forstår deg.

Familie og venner er også tilgjengelig når de profesjonelle ikke er på jobb, og da har du alltid noen å snakke med når du trenger det, sier Arntzen.

Trenger du profesjonell hjelp for å takle traumene etter en voldtekt kan du gå til fastlegen din å få henvisning til en psykolog, eller man kan gå direkte til en privat psykolog.

– Vi har også et samtaletilbud hos oss og du kan kontakte oss på mail eller telefon. Du kan også komme til oss her i Oslo eller kontakte et lokalt støttesenter, forteller Arntzen.

LES OGSÅ: Monika tilga voldtektsmennene

Anmelde voldtekt

For mange kan det være skummelt å skulle anmelde voldtekten, særlig når 80 prosent av alle voldtektssaker henlegges, ifølge Riksadvokaten. Det er derfor mulig å ta kontakt med bistandsadvokat først for å rådføre deg om du bør anmelde overgrepet. Alle har krav på tre gratis timer med advokat før de velger å anmelde voldtekten.

 – Bistandsadvokater er eksperter på jussen, og de vet hvilke rettigheter du har, så det kan være en trygghet å ha med seg bistandsadvokat under politiavhørene og i prosessen videre, forteller Arntzen.

Er du usikker på om du bør anmelde  er det derfor greit å vite at bevismaterialet tas vare på en god stund etter at undersøkelsen hos legevakten eller overgrepsmottaket er gjennomført.

– Her hos oss tar vi vare på bevismaterialet i et halvt år, noen ganger lenger om offeret har vært litt usikkert på hva det ønsker å gjøre. Men dette varierer litt fra mottak til mottak, forteller Molvær ved Ålesund Interkommunale legevakt og overgrepsmottak.

Bare 11 prosent av de som opplever voldtekt drar på en medisinsk undersøkelse like etter overgrepet. Molvær mener derfor det er viktig å vite at man kan søke hjelp selv om det har gått lang tid siden voldtekten hendte.

– De som opplever voldtekt får ofte flere skadevirkninger, både fysiske og psykiske, sier Molvær.

Hun forteller at de psykiske følgene av en voldtekt er ofte omfattende og langvarige, og kan gi seg utslag i kroppslige plager. Det er gjør at det er viktig å søke hjelp uansett når det skjedde.

– Selv om det er for sent å sikre bevis, er det likevel viktig å få hjelp til å bearbeide det som har skjedd, legger Molvær til. 

Ønsker du mer å vite mer om hva slags hjelp du kan få etter å ha blitt voldtatt kan du lese mer på dinutvei.no.

LES OGSÅ: Alison ble voldtatt av to menn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer