Hælsmerter

Vondt i akillessenen under trening?

Ikke ignorer det! Tar du hånd om smertene i en tidlig fase er det langt større sjansen for raskere bedring.

HÆLSMERTER: Ta smertene på alvor tidlig, så unngår du kanskje at det blir langvarig. FOTO: NTB scanpix
HÆLSMERTER: Ta smertene på alvor tidlig, så unngår du kanskje at det blir langvarig. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Smertene er der av en grunn, ofte som et signal fra kroppen om at noe ikke er helt som det skal. Lytt til kroppen og gjør noe med smerten! Det er viktig å få kartlagt hva smertene skyldes for å få rett diagnose, og hjelp til riktig behandling.

Oppsøk en fysioterapeut, kiropraktor eller naprapat som kan undersøke deg.

Hvor og hvorfor er det vondt?

Akillessenen er senen til de to store leggmusklene på baksiden av leggen. Det er denne senen vi ser og kjenner som en tykk streng på baksiden av ankelen. De fleste som plages, har egentlig ikke en betennelse i selve senen, det er ofte mer snakk om en slitasjeforandring.

Slitasjeforandringer kommer som oftest som følge av hyppig og monoton aktivitet over tid. Smertene kan være et uttrykk for en liten skade i senen med en påfølgende og forbigående betennelse. Etterhvert kan slitasjeforandringen og små rifter ( mikrorupturer i senen) forårsake vedvarende plager og en betennelsestilstand.

Smerte i achilles ses oftest hos idrettsfolk, personer med høy treningsbelastning gjennom uken, middelaldrende mosjonister og eldre mennesker. Løpere er spesielt utsatte, særlig ved mye løping på hardt underlag. Løper du med gamle eller lite fjærende joggesko kan dette være en medvirkende årsak til at smerten oppstår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer