Vondt i magen:

Vondt i magen? Disse symptomene bør tas på alvor!

Har du smerter i magen, bør du ikke vente for lenge med å oppsøke legehjelp. Det kan være vanskelig å finne konkret årsak, men det er uansett lurt å utelukke alvorlig sykdom.

VONDT I MAGEN: Magesmerter er blant de aller vanligste årsakene til at folk oppsøker lege, og årsakene kan være svært forskjellige tilstander. FOTO: NTB Scanpix
VONDT I MAGEN: Magesmerter er blant de aller vanligste årsakene til at folk oppsøker lege, og årsakene kan være svært forskjellige tilstander. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Alle opplever magesmerter fra tid til annen, i større eller mindre grad. Som regel er det helt ufarlig og vil gå over av seg selv, men noen sliter med smerter over lengre tid. Det finnes utrolig mange årsaker til smerter i magen, og det er ikke alltid så lett å vite hva som er grunnen.

– Magesmerter er blant de aller vanligste årsakene til at folk oppsøker lege, og årsakene kan være svært forskjellige tilstander. Buken er fylt med organer og strukturer som kan gi smerter, i tillegg til at omkringliggende organer som urinveier eller hjerte kan gi magesmerter, sier Kaveh Rashidi.

Rashidi er universitetslektor, lege og faglig medarbeider i Tidsskriftet. Han forklarer at problemet som fører til smertene ikke engang trenger å være i nærheten av magen – spesielt barn kan ha vondt i magen når det er noe annet som feiler dem.

– Folk oppsøker gjerne lege når de har hatt symptomer fra magen over lengre tid, eller dersom de ikke finner ut av hva årsaken kan være, eller er bekymret for alvorlig sykdom.

– De vanligste mageproblemene folk kommer til oss med er oppblåsthet, magesmerter, sure oppstøt/halsbrann, langvarig kvalme og oppkast, endring i avføringsmønsteret og vekttap, sier Asad Ali.

LES OGSÅ: Juice vekk oppblåst mage

Ali er spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer ved Aleris Frogner. De siste årene har stadig flere folk kommet til han fordi de lurer på om de kan være intolerante for laktose og/eller gluten. (Psst: Mistenker du at du har laktoseintoleranse?)

– En del av disse har satt seg selv på strenge dietter uten å ha fått påvist sykdom. Selv om mange opplever å ha blitt bedre etter å ha lagt om kostholdet, er det viktig at man oppsøker lege og får en korrekt diagnose, og ikke minst for å utelukke at symptomene stammer fra mer alvorlige tilstander.

SPESIALIST I INDREMEDISIN OG FORDØYELSESSYKDOMMER: Asad Ali har bred erfaring med å utrede pasienter med magesmerter. (Foto: Privat)
SPESIALIST I INDREMEDISIN OG FORDØYELSESSYKDOMMER: Asad Ali har bred erfaring med å utrede pasienter med magesmerter. (Foto: Privat) Vis mer

Det samme gjelder også nordmenn som går rundt med udiagnostisert cøliaki – mange av disse kunne fått bedre livskvalitet ved å fjerne gluten fra kosten.

Stadig flere vil utredes for tykktarmkreft

Det er også stadig flere som oppsøker spesialister fordi de ønsker en utredning for tykktarmkreft. Det som er skummelt med denne typen kreft, er at når symptomene først melder seg, så har sykdommen ofte fått utvikle seg over lang tid, da den ikke gir symptomer før sykdommen er langt fremskreden.

– Vi er derfor veldig positive til at myndighetene nå vil igangsette screening for tykktarmkreft, for når kreften oppdages i en tidlig fase er prognosene relativt gode, forklarer Ali.

Rashidi understreker at det ofte er vanskelig å finne årsaken til magesmerter. Pasienten skal først utredes for å utelukke alvorlige, behandlingskrevende tilstander.

– Det er heldigvis få som har en alvorlig sykdom, og ofte oppdages disse i tide. Men det finnes også pasienter som har vondt i magen over lang tid, og som blir utredet og behandlet uten at det gir resultater. Dessverre sliter mange med magesmerter i årevis, uten at man finner en konkret årsak eller diagnose.

Hvilke alarmsymptomer bør du være obs på?

Dersom du har smerter i magen, er det altså lite sannsynlig at du er alvorlig syk. Men hvilke symptomer bør du oppsøke lege for?

– Først er det lurt å tenke på hvor lenge magesmertene har vart. Er det nyoppståtte, sterke smerter, burde man ringe legekontoret eller legevakten og spørre om råd, sier Rashidi.

For personer som har hatt vondt over lengre tid, er det en rekke tegn som må tas på alvor. De vanligste alarmsymptomene er blod eller slim i avføringen, feber, nedsatt allmenntilstand, sterke smerter, stråling av smertene vekk fra magen eller økende bukomfang.

– Det er ikke alltid symptomene som bestemmer. Har du for eksempel mange i familien med tarmkreft eller er over 50 år, kan du være ekstra på vakt og ha lavere terskel for å oppsøke lege, forklarer Rashidi.

Blod i avføringen skal alltid utredes, det samme gjelder hvis avføringsmønsteret ditt endrer seg, og dette vedvarer i mer enn fire uker. Et ubehandlet magesår kan gi akutt blødning, og i verste fall hull på magesekken, noe som må behandles akutt.

– Hvis du er kvalm og uvel og har smerter i magen bør du derfor ikke vente for lenge med å få utredet plagene. Opplever du en økning eller reduksjon i vekt uten at du kan se en naturlig årsak til dette, er det også viktig å oppsøke lege, sier Ali.

LES OGSÅ: Blir du lett mett og kvalm med smerter i magen?
LES OGSÅ: Derfor bør du ta en titt i toalettskålen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer