Det er ikke lett å finne frem i jungelen av ulike behandlinger. Hvem bør du egentlig oppsøke når du har ryggsmerter? Og hvem er flinkest på nakkeproblemer eller spenningshodepine?
De vanligste behandlingsformene for denne typen problemer er kiropraktor, fysioterapaut, naprapat, osteopat og en manuellterapeut. Men hva er egentlig forskjellen?
- Det er vanskelig å definere hovedforskjellen, fordi de ulike terapautene kan jobbe ganske likt, og kan behandle de samme problemene. Det er et bredt fagområde som overlapper hverandre, sier Duncan Fidler, fysioterapeut og fagansvarlig ved A Klinikken, et tverrfaglig legesenter.
LES OGSÅ: Dette bør du vite før du prøver alternativ behandling!
Alle behandlingsformene (bortsett fra tradisjonell fysioterapi) er såkalt manuelmedisinske behandlingsformer. Det vil si at behandleren bruker hendene direkte på pasienten for å utføre behandlingen. De har felles opprinnelse og felles faglig basis i anatomi, fysiologi og biomekanikk.
LES OGSÅ: Dette skjer når du «knekker knokene»

Denne oversikten kan gjøre det enklere å velge den beste behandlingen for deg:
Kiropraktor
En kiropraktor behandler hovedsakelig muskler og ledd, ofte ved «knekking». Kiropraktoren har rett til å skrive ut sykemelding, og du trenger ikke henvisning fra lege.
- Kiropraktorer er eksperter på diagnostikk, behandling og forebyggelse av lidelser i muskel-skjelett-systemet, sier Camilla Bjørnsen Tjensvoll, Kiropraktor MChiro og daglig leder ved Klinikk Libra.
Kiropraktisk behandling ønsker å redusere smerte, fremme generell helse og gi økt livskvalitet.
- Mange er nok av den oppfatning av at kiropraktorer «bare knekker» eller «kun behandler nakke og rygg». En kiropraktor behandler så godt som alle kroppens muskler og ledd og bruker ulike behandlingsmetoder som: manipulasjon, triggerpunkt behandling/massasje, nåler, øvelser og trening, sier Bjørnsen Tjensvoll.
En kiropraktor kan blant annet hjelpe deg med skuldersmerter, nakke- og ryggproblemer, hodepine og migrene. Behandlingen er refusjonsberettiget.
LES OGSÅ: De 3 kroppsdelene vi skader oftest
Fysioterapeut
En fysioterapeut brukes ofte innen rehabilitering etter skader og operasjoner. En tradisjonell fysioterapaut kan ikke gi sykemeldinger, og jobber mer med veiledet trening og øvelser.
- Fysioterapeuter er autorisert helsepersonell med høyskoleutdannelse. Vi har bred kunnskap om kropp, bevegelse og funksjon hos friske og syke, og om hvordan fysiske, psykologiske og sosiale faktorer bidrar til helse og sykdom, sier Vidar Rekve i Norsk fysioterapeutforbund.
En fysioterapeut kan blant annet hjelpe deg med senebetennelser, skader, armsmerter, bekkenløsning, hodepine og ryggplager (øvelsene du bør prøve om du har vondt i ryggen!)
LES OGSÅ: Sigrid (27) fikk prolaps i ryggen etter en treningsøkt

Manuellterapeut
Manuellterapi er et fagfelt innenfor fysioterapi, og er en videreutdanning på masternivå, altså en påbygning av tradisjonell fysioterapi.
- Manuellterapeuter undersøker og behandler sykdom og skade i muskel- og skjelettsystemet. De er del av kommunehelsetjenesten og har fullmakter som ligner legenes, sier Espen Mathisen i Manuellterapautenes servicekontor.
Manuellterapeuter kan også sykmelde, henvise til spesialist/sykehus og fysioterapeut, samt rekvirere røntgen/MR. Fysioterapeuter, naprapater og osteopater har ikke disse fullmaktene.
- Kiropraktorene har lignende fullmakter som manuellterapeutene, men er ikke del av kommunehelsetjenesten. For å få refundert behandlingsutgifter hos fysioterapeut må pasienten ha henvisning fra lege, manuellterapeut eller kiropraktor, sierMathisen.
LES OGSÅ: Ryggplager kan skyldes ulik lengde på bena
Naprapat
En naprapat utfører manuell behandling, og kombinerer ofte behandlingsmetodene til massasjeterapauter, fysioterapauter og osteopater. Naprapaten bruker hendene, og behandlingen fokuserer på blant annet manipulasjon, massasje og tøyning.
En naprapat kan hjelpe med blant annet ryggsmerter, skader, muskelspenninger, hodepine og musearm.

Osteopat
Osteopaten er ekspert på å analysere hele kroppen, ikke bare rygg og nakke. Alle kroppens systemer tas med i betraktning. Derfor behandles ikke bare muskler og ledd, men også bindevevet. Via bindevevet kan osteopaten påvirker hvordan de ulike systemene fungerer i forhold til hverandre.
- Osteopati er grundig og omfattende, og vi bruker opptil en time på første undersøkelse og behandling, sier osteopat Petter Sundsbak i Bærum osteopati, som også er utdannet fysioterapeut.
Osteopaten knekker på en skånsom måte og benytter ofte andre teknikker for å forberede området som skal knekkes, slik at mindre kraft benyttes i knekkingen.
Osteopatien var den første skolen/behandlingsmetoden som satt manipulasjonsteknikker (knekking) inn i et lærbart system. I dag er osteopati autorisert i mange vestlige land, i USA er osteopater leger og her i Norge er osteopatiutdanningen en godkjent høgskoleutdannelse.
LES OGSÅ: Vondt i nakke eller rygg?
- Du trenger ikke rekvisisjon for å gå til en osteopat. Du kan komme til osteopaten med akutte plager og har du et problem som andre behandlere ikke finner ut av, kan det være lurt å la en osteopat se mer nøye på det. Osteopaten kan analysere, se sammenhengen mellom årsak og plage/smerte, og skreddersy behandlingen til den enkelte. Vi behandler folk i alle aldre, sier Sundsbak.
En osteopat har inngående kunnskap om anatomi, fysiologi og sykdomslære (patologi). De kan hjelpe med blant annet svimmelhet, nervesmerter, prolaps, smerter, blæreproblemer, problemer ved graviditet og belastningsskader.
LES OGSÅ: Uvanene som gir deg ryggproblemer
Så hvilken bør du velge?
Hviken behandlingsform man foretrekker varierer veldig fra person til person.
- Dersom man ikke har noen erfaring med en terapeut på forhånd, forstår jeg at det er vanskelig å velge. Som pasient er det ikke lett å vite eller forstå forskjellen ettersom alle terapeutene hevder å være best, sier Bjørnsen Tjensvoll.
Her gjelder det altså å prøve seg litt frem og teste det som høres best ut i forhold til dine, individuelle problemer. Ved opptrening før og etter operasjon, rehabilitering av skade eller opptrening etter graviditet, blir du ofte henvist til en fysioterapeut, og det kan være et godt sted å starte for mange. Har man ikke suksess med det, kan man prøve videre. Det viktigste er å finne en terapeut som er faglig oppdatert, lytter til deg og tar problemstillingen din på alvor.
- Man bør prøve de ulike alternativene for å finne den foretrukne metoden. Alle mener jo at det de gjør er det riktige. De som har vært hos en dårlig fysioterapaut, misliker ofte fysioterapauter. Mens de som har vært hos en god osteopat, er fornøyd med den metoden. Det er veldig individuel, sier Fidler.
LES OGSÅ: Unngå å sove på deg ryggsmerter