Ammetommel:

Vondt i tommel ved løft og grep?

Kanskje du har «ammetommel»?

AMMETOMMEL: Å ha vondt i tommel-leddet og vondt for å gripe rammer ikke bare kvinner, selv om d et går under betegnelsen ammetommel. FOTO: NTB
AMMETOMMEL: Å ha vondt i tommel-leddet og vondt for å gripe rammer ikke bare kvinner, selv om d et går under betegnelsen ammetommel. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Ja, for «ammetommel» er faktisk det mer populære navnet på senebetennelsen som på latin kalles De Quervains. En smertefull tilstand i tommelen som gjør det vanskelig å både gripe, løfte, klemme og utføre bevegelser med tommelen. Nettopp tommelbevegelsen er jo svært viktig for oss mennesker, faktisk en av de få tingene som skiller oss fra apene.

Menneskets suksess skyldes blant annet lengden og bevegeligheten i tommelfingeren vår. Vi har litt lengre tommelfinger og kortere pekefinger nettopp for å gi oss et mer presist grep. Tenk etter selv, hadde du klart alle dagens gjøremål uten tommelen din?

Hva er De Quervains?

De Quervains er en sene- eller seneskjedebetennelse i strekkesenene til tommelen. Seneskjeden er hinnen som omkranser alle sener, tenk deg den hvite plasten rundt en ledning. Ved denne tilstanden kan det være betennelse i senen eller seneskjeden, altså enten sitter problemet i ledningen eller plasten rundt. Betennelsen kommer sjelden akutt, men utvikler seg over uker og måneder med tiltakende smerte i håndleddsområdet på tommelsiden.

Kjenner du etter selv kan du føle senen som går ut mot tommelen helt på yttersiden av håndleddet ditt, det er der problemet og smerten oppstår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer