Løpeskade

Vondt under foten? Kanskje du har fått plantar fascitt

Med stengte treningssenter løper og jogger folk som aldri før. Det kan ha en bismak om du overdriver.

PLANTAR FASCITT: Ble dette våren da du endelig kom i gang med løping? Pass på å ikke overdrive. FOTO: NTB Scanpix
PLANTAR FASCITT: Ble dette våren da du endelig kom i gang med løping? Pass på å ikke overdrive. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Koronakrisen, stengte treningssentre og hjemmekontor har gitt befolkningen fart på løpeskoene. Aldri har jeg sett så mange joggere i gater, parker, skog og mark. Spreke som utrente, erfarne som nybegynnere. Det er gledelig at så mange ønsker å holde seg i form ved å løpe, men også mange som opplever plager og smerter i hofter, knær og føtter etter oppstart med løping.

For mye, for raskt og for ofte er sjelden lurt, og kan resultere i en ubehagelig plantar fascitt.

Cirka 10 prosent av befolkning får plantar fascitt, noe som gjør det til den hyppigste fotplagen i bevegelsesapparatet. Særlig utsatt er de som løper mye, eller belaster foten mye på hardt underlag på jobb og fritid med dårlige sko.

LES OGSÅ: Slik unngår du løpeskaden runner`s knee

Hva er plantar fascitt?

Plantar fascien er en kraftig sene/bindevevshinne som går fra forkanten av hælbenet og sprer seg vifteformet fremover til undersiden av tærne. Plantar fasciens funksjon er å opprettholde fotens lengdebue, beskytte nerver og blodårer i fotsålen, samt å være feste for de korte tåmusklene. Når belastningen på senen blir for stor over tid, oppstår et drag i senefestet på hælen, og resultatet blir smerte under foten ved hælbeinets fremre kant.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer