Vegetarpølser:

Vurderer du å bytte ut kjøttpølse med vegetarpølse?

Da er det ifølge ekspertene spesielt to ting du må være obs på!

VEGETARPØLSER: Stadig flere bytter ut vanlige kjøttpølser med plantebaserte vegetarpølser. Men er de mye sunnere enn de tradisjonelle pølsene? FOTO: NTB
VEGETARPØLSER: Stadig flere bytter ut vanlige kjøttpølser med plantebaserte vegetarpølser. Men er de mye sunnere enn de tradisjonelle pølsene? FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten 2019 lanserte IKEA vegetarpølser på alle sine varehus, og det var flere som byttet ut de vanlige wienerpølsene med en hundre prosent plantebasert pølse.

- Hver femte pølse som selges hos oss er vegetar, men tallene for i år er lavere enn tidligere fordi vi har hatt stengte restauranter og bistro på grunn av pandemien, forklarer kommunikasjonsrådgiver Siv Egger Westin i IKEA til KK.

EN HIT PÅ IKEA: Kommunikasjonsrådgiver Siv Egger Westin i IKEA sier til KK at hver femte pølse som selges på IKEA er vegetar. FOTO: IKEA
EN HIT PÅ IKEA: Kommunikasjonsrådgiver Siv Egger Westin i IKEA sier til KK at hver femte pølse som selges på IKEA er vegetar. FOTO: IKEA Vis mer

Salget av vegetarpølser i matbutikken har også økt betraktelig de siste årene.

I 2017 sa Asgeir Brevik, doktor i ernæringsvitenskap og professor ved OsloMet, til Dagbladet at det hovedsakelig er tre grunner til at salget av vegetarprodukter har tatt av de siste årene.

IKEA-PØLSA: Både i frysedisken og på IKEAs populære bistro selges nå vegetarpølse laget av grønnkål, linser, quinoa, løk og gulrot, som et tillegg til den klassiske wienerpølsen. FOTO: IKEA
IKEA-PØLSA: Både i frysedisken og på IKEAs populære bistro selges nå vegetarpølse laget av grønnkål, linser, quinoa, løk og gulrot, som et tillegg til den klassiske wienerpølsen. FOTO: IKEA Vis mer

Bevissthet rundt miljø, dyrevelferd og bærekraft er én motivasjon for å spise grønnere. En annen er økt kunnskap rundt kosthold og ernæring. Og en tredje årsak er ifølge doktor Brevik at vegetartilbudet rett og slett er blitt større i de norske matvareforretningene.

EKSPERTEN: Asgeir Brevik er doktor i ernæringsvitenskap og professor ved OsloMet, og har tidligere uttalt seg til Dagbladet om hvorfor salget av vegetarprodukter har tatt av de siste årene. FOTO: OsloMet
EKSPERTEN: Asgeir Brevik er doktor i ernæringsvitenskap og professor ved OsloMet, og har tidligere uttalt seg til Dagbladet om hvorfor salget av vegetarprodukter har tatt av de siste årene. FOTO: OsloMet Vis mer

- Særlig blant unge er det stor bevissthet på helse og miljø. Dette er en av de store driverne, sa doktor Brevik til avisen.

Vegetarpølse er et bedre alternativ

Til 17. mai og barnebursdager er det mange som har valgt å droppe vanlige kjøttpølser til fordel for vegetarpølser laget av for eksempel eggeprotein eller erteprotein.

Men hvor mye sunnere er egentlig vegetarpølser enn vanlige kjøttpølser laget av svin eller kylling?

Ifølge Karoline Steenbuch Lied, fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede, inneholder vegetarpølser vanligvis mindre energi og mettet fett enn vanlige kjøttpølser.

- Mindre salt også. Alt dette gjør jo at vegetarpølse kan være et bedre alternativ enn vanlig pølse, spesielt med tanke på at nordmenn spiser for mye rødt og bearbeidet kjøtt – noe som kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom, samt kreft. For mye salt øker risikoen for høyt blodtrykk, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, forklarer hun, og legger til:

- Men selv om det er lett å tenke at vegetaralternativer er sunnere enn kjøttalternativer, er ikke dette alltid tilfelle, for disse kan også inneholde mye energi og salt. Så det er smart å se på næringsinnholdet.

EKSPERTEN: Karoline Steenbuch Lied er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede og har en master i samfunnsernæring. FOTO: Roede
EKSPERTEN: Karoline Steenbuch Lied er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede og har en master i samfunnsernæring. FOTO: Roede Vis mer

Ikke alltid at vegetarpølse er sunnest

Dette støttes også av klinisk ernæringsfysiolog Tone Lise Aarnes Hjørnevik. Også hun påpeker at det kommer an på hva som er inni pølsen, som avgjør hvorvidt den er sunn eller ei.

- Vegetarpølser er ofte, men ikke alltid, sunnere enn vanlige pølser. Dersom vegetarpølsene er laget av umettet fett og har lite salt, er de sunnere. Vanlige pølser er laget av rødt kjøtt, og er også bearbeidet kjøtt - begge deler er noe man bør redusere i kostholdet da det er forbundet med økt risiko for kreft. Dette unngår man med vegetarpølser.

EKSPERTEN: Tone Lise Aarnes Hjørnevik er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo. I dag jobber hun på Armstrongklinikken i Fredrikstad.FOTO: Armstrongklinikken
EKSPERTEN: Tone Lise Aarnes Hjørnevik er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo. I dag jobber hun på Armstrongklinikken i Fredrikstad.FOTO: Armstrongklinikken Vis mer

Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tone Lise inneholder «vanlige» pølser mye mettet fett, som ikke er bra for hjertet og blodårene.

- Skal man velge sunt blant «vanlige» pølser er det derfor best å velge noen med mindre fett, som for eksempel Gilde go' og mager. Eller man kan velge kyllingpølser, for da dropper man både det røde kjøttet, og redusert mettet fett - men det er fortsatt bearbeidet kjøtt.

Se på tilbehøret!

Ernæringsekspert Karoline Steenbuch Lied opplyser om at det i tillegg også er to ting som er verd å merke seg.

- For det først er vegetarpølser langt ifra et naturlig produkt, og er fremdeles et ultraprosessert produkt selv om det ikke inneholder kjøtt. Vi ønsker å redusere inntaket av ultraprosesser mat, og heller øke inntaket av råvarebasert mat, som er bedre for helsa – og miljøet.

Hun påpeker også at det er viktig å se på tilbehøret til selve pølsemåltidet.

- For gjemmes pølsen – enten det er vanlig pølse eller vegetarpølse - under stekt løk, potetsalat og brød, gir dette ekstra energi. Å ha en stor og fargerik salat ved siden av, samt begrense innholdet av pølsetilbehør, er et bedre alternativ!

TILBEHØR: Vær nøye på hvilket tilbehør du velger til pølsen, og lag det helst selv sier ekspert Karoline Steenbuch Lied til KK. FOTO: NTB
TILBEHØR: Vær nøye på hvilket tilbehør du velger til pølsen, og lag det helst selv sier ekspert Karoline Steenbuch Lied til KK. FOTO: NTB Vis mer

Ernæringsekspert Karoline er tilhenger av at man lager tilbehøret til pølsen selv, for da har man mer kontroll på hva det inneholder. Og dessuten er hun ikke så fin på det, om pølser er noe som kun står på menyen innimellom.

- Om man spiser pølse bare en sjelden gang, ville jeg ha valgt den pølsen jeg synes smaker best. Da er ikke næringsinnholdet spesielt viktig, mens matgleden er langt viktigere!

Dropp bensinstasjonpølsen!

Klinisk ernæringsfysiolog Tone Lise sier til KK at når det gjelder vektreduksjon pleier hun ikke å anbefale vegetarpølser i stedet for vanlige pølser.

- Men det kommer jo an på pasientens bakgrunn, vaner og ønsker. Fokuset ligger på helheten i kostholdet, og ikke minst hva man pleier å spise fra før. Spiser man mye vanlige pølser, bruker jeg i stedet å anbefale å bytte til magre pølser eller kyllingpølser, og heller lesse på med salat og grønnsaker. Da vil man kalorimessig ha mye å hente, på en enkel måte som ikke krever så stort «offer» for pasienten.

Men for de som spiser pølser en sjelden gang, vil det ikke ha så mye å si for det totale kaloriinntaket opplyser Tone Lise. Hun oppmuntrer heller til at man skal kutte ut bensinstasjonpølsen, dersom man vil ned i vekt.

- Når det gjelder pølsekjøp på bensinstasjon, er det noe jeg anbefaler å kutte helt ut, for det er en dårlig vane og unødvendig dyrt kalorimessig!

RASKT MÅLTID: Mange av oss tyr til beninstasjonpølse for å stilne sulten - dét burde vi kutte ut dersom vi er opptatt av å gå ned i vekt sier ekspert til KK. FOTO: NTB
RASKT MÅLTID: Mange av oss tyr til beninstasjonpølse for å stilne sulten - dét burde vi kutte ut dersom vi er opptatt av å gå ned i vekt sier ekspert til KK. FOTO: NTB Vis mer

- Men, om man ønsker å få et mer plantebasert kosthold samtidig som man vil ned i vekt - da er det klart at jeg foreslår vegetarpølser (med lite salt og mye proteiner) om man vil ha en «pølsemiddag» hjemme, konkluderer klinisk ernæringsfysiolog Tone Lise.

Vi gjør oppmerksom på at Roede eies av Aller Media, som også eier KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer