OPERERE NESEN: Athena Anwari (24) angrer ikke, men mener man må tenke seg nøye om før man gjør det. Bildet til venstre er tatt før operasjonen, bildet til høyre etter. Foto: Privat
OPERERE NESEN: Athena Anwari (24) angrer ikke, men mener man må tenke seg nøye om før man gjør det. Bildet til venstre er tatt før operasjonen, bildet til høyre etter. Foto: Privat Vis mer

Neseoperasjon

Vurderer du å operere nesen? Dette bør du vite!

Kirurgene kan fortelle deg hva du må være klar over, og neseopererte Athena Anwari (24) har i tillegg disse rådene til deg.

Publisert

- Jeg var misfornøyd på grunn av skaden og ønsket å forbedre nesen, sier 24-åringen fra Oslo, som fikk operert nesen da hun var 18 år.

Og det er hun ikke alene om. Listen er lang blant kjendiser som har lagt seg under kniven for å fikse på nesen. Vi vet blant annet at Friends-stjerne Courtney Cox, Kylie Jenner og blogger Sophie Elise har gjort det, og i programserien «Sykt perfekt» på TV 2 i vinter fikk vi se 19 år gamle Raija dra til kirurg for konsultasjon fordi hun er misfornøyd med sin.

Mediene er fulle av kosmetiske inngrep og perfekte neser, og blant annet skriver VG at 8 av 10 av de største bloggerne har endret på utseendet sitt, og ifølge NRK ønsker én av ti unge å fikse på utseendet.

Har du vært inne på tanken om å gjøre en større eller mindre justering fordi du er misfornøyd? Dette må du vite før du bestemmer deg.

LES OGSÅ: Tar plastisk kirurgi nedentil

Slik var Athenas (24) erfaring

Anwari begynte å vurdere en operasjon allerede som 15-16-åring, etter å ha vært plaget med ujevn brusk siden hun ble skadet da hun spilte fotball som ungdom. Hun bestemte seg imidlertid ganske spontant for å operere, og avgjørelsen ble tatt to måneder før inngrepet. 

Hun synes det er viktig med et bevisst forhold til justeringer på kroppen:

- Jeg syns også at man skal ha et avslappet og sunt forhold til egen kropp og utseende. Alt med måte, og det skal både se og føles naturlig ut, understreker hun.

24-åringen var inne på tanken å utføre operasjonen i morens hjemland, Iran, men er i dag glad for at hun valgte å gjennomføre operasjonen i Norge. Hun sier derimot at hun ikke hadde tenkt så nøye over at det kom til å gjøre såpass vondt som det gjorde, og at hun hadde smerter og blødninger i flere dager etter operasjonen.

Anwari er fornøyd med resultatet, og mener den nye nesen ser naturlig ut og står i stil med ansiktet. 

Tenk over dette

- Først og fremst må man være motivert for å ta en operasjon. Motivasjon er en opplevelse, og det bestemmes ikke over en natt eller to, sier Amin Kalaaji, som er overlege, dr. med ved Oslo plastikkirurgi.

Kirurgen sier imidlertid at det er en kombinasjon av mange faktorer som utgjør selve motivasjonen.

LES OGSÅ: 6 av 10 kvinner misfornøyd med kroppen sin

1. Det må være ditt ønske

Når det gjeldet hva vi begrunner operasjonen med, sier Dr. Kalaaji bestemt:

- Ikke se på nettet eller på noen andre som har gjort det. Det blir en imitasjon, og er ikke en grunn til å operere nesen sin. Det er først og fremst dine egne behov og egne problemer som skal være grunnen, sier han. 

Man skiller mellom to ulike neseoperasjoner. Den ene er en korrigering basert på et medisinsk problem, som for eksempel at pusten hemmes. Det gjøres som oftest hos øre-nese- og halsspesialist.

Den andre typen er operasjoner som skyldes det som kalles «kosmetiske avvikelser». Ifølge Dr. Kalaaji handler dette ofte om en opplevelse om at nesen er uproporsjonert i forhold til ansiktet, eller at neseryggen har en større kul.

Det er er viktig for kirurgen å understreke at klinikken oftere avslår forespørsler om neseoperasjon enn andre type operasjoner. Det er to grundige konsultasjoner, samtaler og pasientens reaksjoner på et simuleringsprogram med den nye nesen, som ligger til grunn for hvorvidt noen får innfridd ønske om operasjon.

LES OGSÅ: Elsk livet du allerede har

2. Du må ha det bra med deg selv

Dr. Kalaaji sier til KK at han må vite hvorfor pasienten ønsker å endre på nesen, og hvorfor det skal skje nå. 

- Jeg må se problemet deres. Ser jeg ikke en avvikelse, sier jeg nei til operasjon. Når problemet ikke ligger i nesen, men andre steder, da sier jeg nei, sier eksperten, og forklarer at noen pasienter ikke er følelsesmessig klar for det. 

INNGREP: Husk på at en operasjon er kostbart, trenger å heles ordentlig og lenge, og at det alltid er en risiko knyttet til operasjoner. Ekspertene sier det er viktig å tenke godt gjennom et slikt valg. Foto: Shutterstock / Leonardo da
INNGREP: Husk på at en operasjon er kostbart, trenger å heles ordentlig og lenge, og at det alltid er en risiko knyttet til operasjoner. Ekspertene sier det er viktig å tenke godt gjennom et slikt valg. Foto: Shutterstock / Leonardo da Vis mer

3. Nesen har en svært kompleks struktur

Foruten motivasjonen er det et par andre ting kirurgen mener man bør huske på, siden det er en viktig del av ansiktet vi vurderer å endre på. 

- Nesen er litt spesiell, for det er jo med den andre møter deg. Nesen skal se harmonisk ut og riktig i forhold til ansiktet, understreker kirurgen, og legger til at en må vente opp til et helt år før man får se det endelige resultatet.

Dessuten har nesen en svært kompleks struktur.

- Man kan aldri si at nesen blir sånn eller sånn. Nesen inneholder hud, underhud, brusk, hinner og bein, og alt ligger på et svært lite område. Når dette gror, kan det skje uforutsette ting, sier han.

LES OGSÅ: - Jeg har litt komplekser

4. Det er en risiko, som ved alle operasjoner  

Kirurgen opplyser også at det også finnes risikoer knyttet til inngrepet, som ved alle operasjoner.

- Det kan oppstå infeksjoner, blødninger og pusteproblemer i en tid etterpå. Et annet aspekt er også at det kan hende man ikke oppnår ønskelig resultat, og ikke blir tilfreds, sier kirurgen.

Mads Moxness, spesialist innen øre, nese, hals/hode og halskirurgi, trekker også frem risikoer som celle- og vevsdød i huden og skade av hudens nervestruktur, og legger til:

- Et dårlig grunnlag for operasjon er om andre har kommentert nesen negativt, eller at man har svært små avvik der inngrepet i seg selv kan utgjøre en risiko for ytterligere skade eller utseendemessig endring av nesen.

5. Det er kostbart 

Spesialisten sier man bør tenke grundig over om man virkelig ønsker et inngrep som ikke kan gjøres om, og man bør reflektere over at et inngrep på et organ som er så synlig i ansiktet som nesen gjør noe med vår oppfatning av oss selv.

- Man bør også vite at rent kosmetiske inngrep ikke har noen funksjonell medisinsk nytte, og at inngrepet ofte er kostbart, sier eksperten.

På bloggen sin skriver Athena Anwari at hun betalte 36.000 for inngrepet. 

LES OGSÅ: Fem ting du bør si til deg selv hver dag

6. Du må ha tenkt lenge nok

Når det gjelder en kosmetisk operasjon, mener både Dr. Kalaaji og Moxness at det bør gå måneder og helst år for at tanken får modnet seg nok.

Videre sier Moxness at fordi neseplastikk som er kosmetisk begrunnet ikke har noe med nesens funksjon å gjøre, bør det gjerne være et resultat av flere års betenkningstid.

- Dersom man har hatt en skade eller ulykke der nesen blir endret utseendemessig, synes jeg man har en rimelig grunn til å forsøke å forbedre nesefasongen. Likeså der nesens funksjon er nedsatt, sier Moxness.

Han understreker at man ikke bør ta slike beslutninger i forbindelse med, eller i etterkant av akutte, psykiske belastninger og understreker:

- Alt har en pris, ikke bare økonomisk, og alle pasienter som velger å foreta slike inngrep bør ha begge bena solid plantet i bakken og være klar over forventet resultat. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer