Løping

Yoga for deg som løper

Holder deg myk, og forebygger belastningsskader.

LØP OG TØY: Å strekke ut løpemusklene gir deg større framgang, og forebygger skader. Foto: 6PA/MAXPPP
LØP OG TØY: Å strekke ut løpemusklene gir deg større framgang, og forebygger skader. Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av mange kvinner som har kastet deg på løpetrenden? Kanskje du til og med har meldt deg på KK-mila, som arrangeres i september?

MELD DEG PÅ KK-MILA HER

Å løpe er en svært effektiv treningsform som brenner kalorier, bygger kondis og styrker muskler. Men selv om du trener veldig mange muskelgrupper når du løper, kan belastningen være ganske monoton. Og siden musklene beveges på samme måte repetitivt, er det fort gjort å bli stiv i kroppen hvis du bare løper.

Det er særlig hoftene som kan bli stive om du løper mye, men løpingen kan også gjøre ryggstrekkerne og musklene på baksiden av lårene korte og lite fleksible.

LES OGSÅ: Treningstopper for store pupper

Derfor er det smart å gjøre tøyeøvelser som fokuserer på disse muskelgruppene. De aller beste er øvelser hentet fra yoga.

Du må gjerne gjøre dem etter løpeøkten, for da er musklene varme. Alternativt gjør du dem utenom treningsøktene dine, men da skal du være forsiktig og tøye sakte og gradvis, for å unngå at muskelfibrene og senene overstrekkes.

Under ser du et fint tøyeprogram du kan gjøre. Ikke fortvil om du ikke klarer å gjøre øvelsene helt perfekt, og ikke press så mye at det virkelig gjør vondt.

LES OGSÅ: Motbakkeløp - raskeste vei til bedre form

Riktig løpeteknikk

Riktig løpeteknikk er viktig for å forebygge vondter og belastninger. Dette er hva du skal tenke på når du er ute og løper:

Løp mykt og stille
Øv deg på å løpe lydløst og mykt. Prøv å «rulle» på fotsålene fremfor å smelle dem ned i bakken for hvert steg. Da reduserer du belastningen, og minsker faren for skader i ankler, legger og knær.

Senk skuldrene
Det er fort gjort å heise opp skuldrene når du løper, og særlig om du synes det er litt tungt. Ikke gjør det! Slapp av i overkroppen og senk skuldrene. Ta gjerne noen skulderruller for å løsne litt opp mens du løper.

Fram med brystet
En god holdning er viktig også når du løper. Løft brystet opp og fram. Da blir det også lettere å fylle lungene med oksygen, og ryggraden vil komme i rett posisjon.

LES OGSÅ: Vi avslører joggemytene

Hold armene riktig
Armenes pendling hjelper deg å komme fremover, så når du skal øke tempoet skal du også svinge mer med dem. Husk bare at armene skal være forholdsvis avslappede. Ikke bøy mer enn 90 grader i albuen, og hold hendene halvåpne i stedet for knyttede.

Varier løpssteg og tempo
En god løpeøkt innebærer variasjon av løpssteg og tempo. Løp vekselvis med lengre og kortere steg, raskere og roligere tempo. Den beste måten å få naturlig variasjon i steget er å løpe i terreng. Det gir dessuten mindre belastninger enn å løpe på asfalt.

Trekk inn navlen
Klarer du å huske på å trekke inn navlen mens du løpe, er det topp. Det styrker kjernemuskulaturen, og du får stabilisert korsryggen. At magemusklene blir sterkere er en hyggelig bonus!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer