Psykisk Helse

- Yoga kan forebygge og bedre depresjon, psykiske problemer og stress

Ekspertene mener det handler om å skape en avstand til negative tanker og følelser.

YOGA MOT DEPRESJON: Yoga kan føre til endret atferdsmønster, mindre isolasjon og kan påvirke tankesettet og følelsene i riktig retning, sier ekspert.  Foto: Shutterstock / Luna Vandoorne
YOGA MOT DEPRESJON: Yoga kan føre til endret atferdsmønster, mindre isolasjon og kan påvirke tankesettet og følelsene i riktig retning, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Luna Vandoorne Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Yoga er som kjent en populær og effektiv treningsform som sikrer god balanse, smidighet og harmoni, og kan hjelpe deg på veien mot drømmekroppen. Nå forteller eksperter at yoga og meditasjon også kan være et nyttig verktøy mot depresjon, angst eller hverdagslige plager som stress og søvnproblemer. 

LES OGSÅ: Blir du slank og veltrent av yoga? 

- Mange studier over flere år viser at trening er bra for stress og psykisk helse. De senere år ser man også at yoga både kan forebygge og bedre depresjon, psykiske problemer og stress, sier Maria Arlen Larsen, som er lege og forsker på ernæring, fedme og fettforbrenning.

Depresjon er én av de vanligste psykiske lidelsene i Norge i dag, og rundt 400.000 nordmenn lever med depresjon. Ifølge Norsk Helseinformatikk vil cirka 25 prosent av alle kvinner og 15 prosent av alle menn oppleve en depresjon som trenger behandling i løpet av livet.

Studier viser en klar sammenheng mellom yoga og bedring av depresjon og angst, men begrensede funn ved alvorlige psykiatriske lidelser som for eksempel spiseforstyrrelser.

- Det må understrekes at man må ta kontakt med lege dersom man har det vanskelig. Yoga skal ikke erstatte annen medisinsk behandling dersom det er nødvendig, men være et supplement, eller som behandling av mildere former for depresjoner og angst, sier Larsen.

Hun sier at fysisk aktivitet i seg selv kan føre til endret atferdsmønster, mindre isolasjon og at dette kan påvirke tankesettet og følelsene i riktig retning.

LES OGSÅ: Dette skjer med hjernen når du er deprimert

IKKE UVANLIG: Depresjon er én av de vanligste psykiske lidelsene i Norge i dag, og rundt 400.000 nordmenn lever med depresjon.  Foto: Shutterstock / Kichigin
IKKE UVANLIG: Depresjon er én av de vanligste psykiske lidelsene i Norge i dag, og rundt 400.000 nordmenn lever med depresjon. Foto: Shutterstock / Kichigin Vis mer

Bruker yoga i arbeid med pasienter

- Yoga og trening er generelt positivt for helsen, og kan være et godt supplement i en forbedringsprosess eller bedring fra psykisk sykdom, sier Kristin Skotnes Vikjord, som er både klinisk psykolog og yogalærer.

Hun har tidligere jobbet som psykolog ved Nordlandssykehuset, og var opptatt av å integrere yoga i arbeidet.

Vikjord mener at pusteteknikker kan gi en følelse av ro, og gi en opplevelse av et pusterom fra høy intensitet og tankekaos.

- På lengre sikt kan det bidra til at du blir litt bedre kjent med deg selv. Da kan du for eksempel bedre gjenkjenne når ting begynner å bli vanskelig. På den måten kan du forholde deg til det du strever med på en mer nyttig måte, eller rett og slett be om hjelp og støtte litt tidligere, sier hun.

LES OGSÅ: - Stressede, moderne mennesker kan ha stor nytte av yoga

- Ta kontroll over tankene

- Studier viser oss at 90 prosent av det vi bekymrer oss for, aldri skjer. Er det sannsynlig at du bekymrer deg for noe som ikke vil inntreffe? spør psykologspesialist Sondre Risholm Liverød, som driver Webpsykologen.no. 

Han forteller at de fleste mennesker lever et liv hvor de lar psyken «skravle» i et slags panisk forsøk på å unngå psykisk ubehag. Men faktum er at nettopp denne «skravlingen» – eller dette «tankekjøret», er det som skaper mentale spenninger, en anstrengt livsførsel og psykisk utmattelse. 

- Både meditasjon og psykoterapi handler om å skape en avstand til negative tanker og følelser. Sannsynligvis er det den beste medisinen mot indre uro og lav selvfølelse, sier han.

Mange bekymrer seg for fortiden og fremtiden, eller har angst og depresjon på grunn av tidligere opplevelser. Liverød mener at både yoga, meditasjon og mindfullness kan være effektive hjelpemidler for å komme tilbake til nåtiden.

EFFEKTIVT:  Yoga kan bidra til at du blir litt bedre kjent med deg selv. Da kan du bedre gjenkjenne når ting begynner å bli vanskelig, sier ekspert.  Foto: Shutterstock / Monkey Business Images
EFFEKTIVT: Yoga kan bidra til at du blir litt bedre kjent med deg selv. Da kan du bedre gjenkjenne når ting begynner å bli vanskelig, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Monkey Business Images Vis mer

LES OGSÅ: Yoga og tøying er bra mot ryggproblemer

Yoga er ikke alltid løsningen

Vikjord har jobbet flere år med å integrere yoga inn i jobben som psykolog, men er tydelig på at yoga ikke alltid er løsningen på problemene.

- I noen tilfeller kan det virke mot sin hensikt, og kan til og med forverre vanskene. Om symptomtrykket er høyt, eller opplevde vansker forsterkes av innholdet i treningen eller yoga, anbefales det ikke, sier hun.

LES OGSÅ: Spiller syk for å få omsorg av legen: - Noen barberer håret for å fremstå som kreftsyke

Dersom du sliter med depresjon, angst eller andre psykiske utfordringer, finnes det mange steder du kan henvende deg. Yoga skal ikke brukes som eneste verktøy, men kan være et fint supplement. 

Her kan du henvende deg:

  • Fastlegen din.
  • Privatpraktiserende psykolog. 
  • Kirkens SOS. Døgnåpen tjeneste.
  • Mental Helse Hjelpetelefonen er en gratis og døgnåpen telefontjeneste som du kan ringe på 116 123. Foretrekker du å skrive i stedet for å ringe, kan du benytte Hjelpetelefonens nettjeneste sidetmedord.no. 
  • På nettsidene til Rådet for psykisk helse finner du informasjon om psykiske helseplager, og hvor du kan henvende deg hvis du trenger hjelp.  
  • Kurs i depresjonsmestring kan hjelpe de fleste.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer