Nav, AAP og uføretrygd

Yrkene som sender flest til uføretrygd og AAP

Hvor jobbet de før, de som endte med arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd fra Nav? Ett yrkesfelt utmerker seg stort.

UFØR OG AAP: En fersk rapport avslører hvilke yrker nye mottakere av uføretrygd og arbeidsavklaringspenger hadde, før de gikk over på Nav-ytelser. Den største gruppen er salgs- og serviceyrker, deriblant pleie- og omsorgsyrker. Foto: NTB
UFØR OG AAP: En fersk rapport avslører hvilke yrker nye mottakere av uføretrygd og arbeidsavklaringspenger hadde, før de gikk over på Nav-ytelser. Den største gruppen er salgs- og serviceyrker, deriblant pleie- og omsorgsyrker. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Arbeidsavklaringspenger (AAP) og uføretrygd er viktige ytelser for de som en eller annen gang i livet på grunn av helsemessige årsaker ikke kan være i arbeid eller har reduserte muligheter til å jobbe.

Men hvem er det som har behov for og mottar disse ytelsene - og hvilken yrkes- og næringsbakgrunn har de hatt?

I en fersk rapport svarer Statistisk sentralbyrå (SSB) nettopp på dette - og hovedkonklusjonen er klar:

Både blant uføretrygdede og mottakere av AAP er det bakgrunn fra salgs- og serviceyrker som er det klart mest dominerende yrkesfeltet.

Du kan lese mer om hvilke yrker mottakere av uføre og AAP-mottakere hadde før de gikk over på Nav-ytelser lenger nede i teksten.

Sist registrerte yrke

SSB har tatt for seg nye mottakere av uføretrygd og arbeidsavklaringspenger i 2020 og sett på hvor de jobbet - altså yrkestilknytning - på tidspunktet for oppstart av Nav-ytelse.

Siden mange mottakere reduserer yrkesaktiviteten lenge før mottak av AAP eller uføretrygd, kan yrkestilknytning ligge mange år tilbake i tid. SSB har sett maks ti år tilbake.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer