Zikavirus

Zikaviruset kan i sjeldne tilfeller ha konsekvenser for ikke-gravide også

- De fleste merker ikke at de har blitt smittet, sier overlege ved Folkehelseinstituttet.

ZIKAVIRUSET: Zikaviruset har spredt seg i rekordfart på det sør-amerikanske kontinent, og nylig ble det påvist smittede i både Sverige og Danmark.  Foto: Reuters
ZIKAVIRUSET: Zikaviruset har spredt seg i rekordfart på det sør-amerikanske kontinent, og nylig ble det påvist smittede i både Sverige og Danmark. Foto: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har det blitt skrevet mye i mediene om Zikafeber, en infeksjon forårsaket av et flavivirus, som er beslektet med virus som gir denguefeber, gulfeber og japansk encefalitt. Årsaken til dette er at zikaviruset har spredt seg i rekordfart på det sør-amerikanske kontinent, og nylig ble det påvist smittede i både Sverige og Danmark. 

Nå anbefaler Folkehelseinstituttet i Oslo at gravide som planlegger reise til berørte områder rådfører seg med sin lege før reise og vurderer å utsette reisen, spesielt til områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikafeber. 

- Er du gravid og blir smittet av viruset mistenker man nemlig at det kan ha fatale konsekvenser for fosteret ditt, forteller Tone Bruun, som er overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI). 

LES OGSÅ: Gravid: Dette bør du spise

Kan føre til lammelse hos ikke-gravide 

Ifølge Bruun kan zikaviruset også få konsekvenser for ikke-gravide, men det er i sjeldne tilfeller. 

- Tidligere er det ikke rapportert om alvorlige komplikasjoner hos ikke-gravide ved denne sykdommen, men nå mistenker man at den i sjeldne tilfeller kan gi nevrologiske komplikasjoner som Guillain-Barré syndrom. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer