Horoskop:

Stort horoskop: Dette er typisk deg, ifølge stjernetegnet ditt

Slik former ditt stjernetegn deg, og slik finner du selv dine beste muligheter!

ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj
ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj Vis mer
Publisert
ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj
ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj Vis mer

VÆREN

21. mars–20. april

Jobb med: Din egen egosentrisitet og impulsivitet.
Ditt bidrag til verden: Entusiasme og selvstendighet.

Det er universets lille spøk at gjennomgangen av det modne tegnet starter med det mest barnlige av dem alle. Som det første tegnet i dyrekretsen representerer væren nemlig fødsel, og den er dyrekretsens nyfødte vårbarn; spontan og impulsstyrt. Har væren et behov, bør det helst imøtekommes med en gang. Faktisk er det nesten ikke noe som er viktigere for en vær enn å få klødd seg når det klør.

Væren er nemlig utstyrt med en naturlig egoisme som gjør at de alltid starter på egen banehalvdel. Resten av verden forstår de mest i den grad den forholder seg til dem selv. Forteller du en vær en morsom historie, kan du regne med at den øyeblikkelig svarer med en enda litt morsommere historie fra sitt eget liv. Men hvem kan bebreide dem? Værens sjarmerende naivitet redder den alltid og sikrer at de elleve andre tegnene ikke går fullstendig lei. En umoden vær er ikke klar over hvor egosentrisk den er, for øvrig har den det for det meste altfor travelt til å fundere over hva andre måtte synes.

Med Mars som herskerplanet er væren initiativrik og den som setter i gang ting og gjerne går foran. Det er et instinkt å komme først og være den som fyrer av startpistolen. Men iveren og utålmodigheten kan ofte gi nedtur på målstreken: Værens ærlighet kan bli til bryskhet og lederskapet til ufokusert vinnerlyst. Værens gode hode kommer ikke til sin rett, for den tenker ikke alltid før den handler. Det er derfor i stor grad livets ørefiker som til syvende og sist ender med å gjøre den mer moden, ikke gjennomtenkte analyser. Den modne væren er et varmhjertet, lidenskapelig menneske som har lært av sine feil, selv om det gjerne skal mer enn én skilsmisse eller ett jobbskifte til.

Forandringen skjer når væren omsider vender blikket innover og får tilgang til en mer ettertenksom, behersket og omgjengelig versjon av seg selv. Det er et skifte fra det fysiske til det metafysiske, der impulsene kommer fra sjelen og sitt indre selv. Det er særlig kontakten med hjertet som er viktig for dette tegnets modning. Når væren lytter til hjertet sitt og ikke er fokusert på å vinne, først da vinner den for alvor i livet. Værens fineste utvikling er å glemme sitt ego og få en helhetsforståelse av livet som noe som ikke bare handler om den selv. Når det skjer, er væren på sitt beste, og den er også et tegn som holder seg ungdommelig langt opp i årene.

Boken for deg: «På kjøret» av amerikanske Jack Kerouac er en halvveis selvbiografisk roman som handler om hovedpersonen Deans reise tvers over det nordamerikanske kontinentet i bil. En bok som med sitt høye tempo og ekstreme opplevelser passer perfekt til værens temperament.

ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj
ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj Vis mer

TYREN

21. april–21. mai

Jobb med: Stahet og materialisme.
Ditt bidrag til verden: Utholdenhet og tålmodighet.

Tyren er kjent for sin ro og mildhet, og alt som barn er mennesker født i dette tegnet, fornuftige, stabile og ordentlige. De er sanselige og elsker luksus, men bruker sjelden flere penger enn de har. Tyrer får heller ikke uprovoserte sinneanfall (hvis de da ikke føler at de blir presset over grensene sine), fordi de fleste født i dette stjernetegnet fra barndommen av, er utrustet med en iboende modenhet. Men man må absolutt ikke tro at det ikke finnes umodne tyrer!

Dens jordbundethet kan nemlig vise seg i form av en utrolig stahet som kan føre til mange konflikter med andre som er like sta, eller som ikke vil finne seg i å bli herset med. Noe som kan irritere et menneske i tyrens tegn og bringe opp staheten, er hvis de blir tvunget eller presset til noe. Så hvis din tyren-kjæreste først har lagt armene i kors og bestemt seg for at hun eller han vil bli hjemme og se en film og spise is, så kan du bare glemme alt om å få vedkommende med på byen.

Tyrer er hedonister, og for en underutviklet og umoden tyr kan nytelsessyken og den materialistiske innstillingen gå litt for langt. Livet kan bli en jakt på det neste gourmetmåltidet, den neste dyre vesken eller luksusopplevelsen. De kan ikke noe for det! Planeten Venus hersker i tyrens tegn: vin, sex, moteklær, god mat – kom igjen! Modenhet er ikke lett for en tyr, fordi det krever at den må gi avkall på noe av sin luksus og komfort. De fleste tyrer vil likevel nå et punkt der «sulten» blir tilfredsstilt, og de rett og slett er blitt overmette på materiell og fysisk nytelse. Den modne tyren beveger seg ut av komfortsonen og inn i seg selv. En stor del av deres utvikling relaterer seg til det indre.

Denne utviklingen krever at tyren slipper seg løs og gir avkall på sin jordforbindelse (grøss!) en stund. Men som Søren Kierkegaard sier: «Å tørre er å miste fotfestet for en stund – ikke å tørre er å miste seg selv.» Den modne tyren har lært å sette pris på og å finne ro i de åndelige og følelsesmessige ressursene, framfor i det fysiske og sanselige. Dens skjønnhet stikker dypere, og den modne tyren kjennes ved å ha funnet balansen mellom det fysiske og det åndelige. Plutselig kan minnet om den fantastiske rødvinen og takknemligheten over å ha opplevd naturens mirakler fylle tyren med indre glede. Verdsettelsen av indre ro og skjønnhet kjennetegner tyren, og smitter over på omgivelsene. På klassiske astrologitegninger har tyren en skål på hodet som bilde på tegnets utvikling og modenhet. Skålen representerer den kanalen som tilfører modne tyrer åndelig innsikt og næring.

Boken for deg: Alle tyrer bør lese Oscar Wildes «Bildet av Dorian Gray», som er en mareritthistorie som utforsker forholdet mellom den materielle og den indre skjønnheten.

ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj
ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj Vis mer

TVILLINGENE

22. mai–21. juni

Jobb med: Din tendens til overflatiskhet og rastløshet.
Ditt bidrag til verden: Klokskap og endringsvilje.

I motsetning til væren og tyren, som begge er viljestyrte og målrettede, er tvillingen åpen og nysgjerrig av natur. Siden tegnets energi er luft (tvillingen er et lufttegn), kan den også være den som snur kappen med vinden.

Mennesker i dette stjernetegnet har et kvikt og omskiftelig temperament, og de kan uten videre svinge fra det ene ytterpunkt til det andre. Dette må likevel ikke ses som en dårlig ting, siden tvillinger er grenseløst vitebegjærlige og aldri vil gå glipp av sjansen til å lære noe nytt. Tegnet er Merkur-styrt, som er planeten for kommunikasjon, intelligens og for sinnet. Det er derfor ikke noen overraskelse at tvillinger elsker ny viten.

Det er livgivende for dem å forstå, formidle og forklare. De liker som regel å sosialisere, og spesielt å snakke med andre mennesker om alt det de interesserer seg for. Noen vil hevde at all snakkingen kan bli litt overflatisk og springende, ettersom en umoden tvilling vil ha sin egen nysgjerrighet og hurtighet som sin egen verste fiende. Det kan være vanskelig å holde fokus på ett samtaleemne eller å lese ut én bok siden det er så mye annet.

Noen tvillinger kan også komme til å glemme å pleie romantiske forhold og vennskap, men langt fra alle, hvis det bare er en tilstrekkelig spennende partner eller venner de har. Med tiden vil tvillingen erfare og innse at den ikke trenger å svinge så mye og hele tiden velge den ene eller den andre side: Det er to sider av en sak. Og tvillingen evner for alvor å bygge bro mellom sine egne motsetninger eller to motstridende sider i andre sammenhenger.

Den modne tvillingen er en som har funnet ro ved å løse sin indre konflikt, og som har vokst på å velge middelveien. Den utviklede tvillingen er et romslig menneske som har forståelse for både seg selv og andre. Det kan rett og slett høres: En moden tvilling har gitt slipp på sin endeløse tale- og tankestrøm, og virker imøtekommende og åpen, ikke overflatisk. Hos den modne tvillingen skjer det også en endring i kvaliteten på den viten den oppsøker og videreformidler til andre. Fra å være ufokusert og ja, unnskyld, henfallen til ren sladder innimellom, blir den innsiktsfull og dyp.

Boken for deg: Romanen «To byer» av Charles Dickens handler om to sider av en stor konflikt – England og Frankrike i tiden før og under den franske revolusjon. Historie og skiftende perspektiv fra karakter til karakter? Tvillingen sier ja takk.

ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj
ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj Vis mer

KREPSEN

22. juni–22. juli

Jobb med: Trygghetsnarkomani og klamring.
Ditt bidrag til verden: Healing og (egen)omsorg.

Krepsen er alle stjernetegns mor: omsorgsfull, pålitelig, følsom og (selv)beskyttende. Krepsen har et stort hjerte med en spesiell plass for alt og alle, hun elsker og har elsket. Når du først har vunnet krepsens kjærlighet, holder den godt fast i deg med krepsekloen. Både fordi krepsen har «sikkerhetsvest» på i følelsesmessige forhold, og er påpasselig med hvem den åpner hjertet for, og fordi krepser er samlere med stor S.

Framfor alt er de trygghetssøkende, og selv om krepser har mange moderlige kvaliteter, kan en umoden kreps være like umulig som et barn med hjemlengsel. De fleste krepser bygger nemlig rede og har et enormt behov for bånd, mentalt og fysisk, som ofte knytter seg til ting, familie og tradisjoner. Krepsen ser alltid seg selv om del av sin gruppe, og identifiserer seg mye med sin rolle i flokken, enten det er å være den morsomme, den som gir omsorg eller tilbyr skulderen å gråte på. Krepsene er alltid rede til å gjøre det andre forventer av dem. Krepsens flokkmentalitet henger uløselig sammen med dens trygghetsnarkomani. Det å stå alene, løsrevet som individ, kan være enormt angstvekkende for et kreps, men er ikke desto mindre nødvendig for at den kan vokse.

Noen ganger kan trygghetsbehovet faktisk være så stort at det oppveier behovet for å utvikle seg, og noen krepser forblir for alltid i det umodne stadiet. Månen, som er krepsens hersker, representerer i astrologien familie og det man er vokst opp i, og der solen representerer voksenidentiteten. Når en kreps skal utvikle seg, må den forlate månen og nærme seg solen for å oppleve at den er noe også utenfor sin sosiale verdi. Det viktigste for krepsens utvikling er å finne trygghet og hvile i seg selv og lære egne følelser å kjenne.

En moden kreps kjennes på at de ikke gjemmer seg i flokken, men tør stå alene. Deres hjelpsomhet og beskytter-gen er ikke lenger bare en form for selvbeskyttelse, men de tør stå fram som den som hjelper, og beskytter andre som er utrygge. Hvis du er en umoden kreps som leser dette, husk at når du har funnet din indre trygghet, kan du føle deg hjemme alle steder.

Boken for deg: Tittelen lyder grov, men faktisk vil krepsen kunne lære mye av boken «Han er faktisk ikke interessert» av Greg Behrendt og Liz Tuccillo. Det er en selvhjelpsbok for single kvinner, men kan også hjelpe deg til å innse at du ikke skal holde fast ved menn, mønstre eller noe annet som ikke lenger er bra for deg

ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj
ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj Vis mer

LØVEN

23. juli–23. august

Jobb med: Stolthet og arroganse.
Ditt bidrag til verden: Sjenerøsitet og varme.

Når man snakker om sola … Løven er like varm og blendende og midtpunkt for oppmerksomhet som himmellegemet selv. Løver er stolte, elegante, lekende, sterke og sjenerøse mennesker som øser ut gull og godt humør. Det har likevel sin pris, for løven er meget bevisst sitt eget verd, og har også ord på seg å være en del selvopptatt og fokusert. Lederrollen? Den tar jeg. Underholdningen? Den står jo jeg for. Hvem er best og flinkest? Det er jeg. Hvem skulle det ellers være? De mener selv at de er temmelig kule og kan ikke se hvorfor de skulle legge skjul på det. De blir fornærmet hvis andre overser dem.

I virkeligheten er løvens søken etter anerkjennelse og aksept et behov for å få svar på hvem de er, og som er et spørsmål som gir enda større selvfokusering. Løvens stolthet vil ikke kunne bære et nederlag eller ydmykelse. Likevel er det nettopp denne stoltheten som kan vende seg mot den umodne løven i form av storhetsgalskap og arroganse. Men ingen kan alt, heller ikke dyrenes konge. Utviklingen til modenhet er for løven en reise som handler om å søke innover og finne sin kjerne. Skal dette kunne skje, må det skje en innskrenkning av egoet. Løven skal aldri gi slipp på sitt egenverd, men hvis «jeg, jeg, jeg» fyller for mye, kan den aldri utvikle seg. Kunsten er å adoptere ydmykhet, ikke i forhold til seg selv og sine standarder, men i den forstand at de skal være ydmyke overfor det som er større enn deres egen identitet.

Den modne løven brenner ikke av kruttet på å mene og fortelle at den kan alt, den vet at den kan alt, og den bruker sin medfødte lederevne til å lede an og dele raust av sin rike kompetanse. Når egoet – og klørne – har fått slipt seg litt i kantene, er løven ikke lenger så opptatt av anerkjennelse. Den ender i stedet med å identifisere seg med noe som er større enn den selv. Når en løve er fullt utviklet, er den en solstråle som får alle rundt seg til å vokse, og som kan forandre atmosfæren i et rom bare ved sin tilstedeværelse (helt uten å blære seg!).

Boken for deg: H.C. Andersens eventyr «Keiserens nye klær», som de fleste vil kjenne til fra barndommen. Den klarer fint en lesning nummer to. Spesielt en løve kan noen ganger trenge å huske på at det kan være en risikabel ting å søke anerkjennelse utelukkende blant andre mennesker.

ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj
ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj Vis mer

JOMFRUEN

24. august–23. september

Jobb med: Perfeksjonisme.
Ditt bidrag til verden: Orden og struktur.

Alt som barn er jomfruen omhyggelig og presis. Fra å være kresen på hva slags mat hun vil spise, til gleden over å legge lekene ordentlig på plass, sitte pent på stolen og gjøre leksene sine. Jomfruen er et tegn som er drevet av perfeksjonisme. De vil oppføre seg perfekt, se perfekte ut og så videre. Det er et jordtegn som har å gjøre med det praktiske, så derfor er jomfruen den mest opplagte kollegaen å sette i arbeid når det dreier seg om konkrete hverdagsutfordringer eller oppgaver som krever stor presisjon og nøyaktighet.

De er også henrykt over å hjelpe og forbedre, så hvis du ber en jomfru om å lese korrektur eller pynte bryllupskaken din, kan du regne med dem. De er ukuelige feilfinnere og gir seg ikke før de har fullført arbeidet akkurat som det skal være. Det er de nødt til, ellers vil de bekymre seg ned i et svart hull. Siden de er så praktiske, havner jomfruer sjelden i noen indre drømmeverden, men til gjengjeld kan de ofte være så fokusert på presisjon at de helt mister det store bildet av syne.

Den umodne jomfruen drukner rett og slett i detaljer og kan alltid jobbe litt lenger og litt hardere. Perfeksjon går for den umodne jomfruen fra å være en motivasjon til et uoppnåelig ideal, noe som kan føre til nervøsitet og dårlige nerver. Med tiden vil jomfruen lære at de, for å kunne bidra, må rense seg både fysisk og mentalt. Den modne jomfruen kan se forskjell på det urene/gale fra det rene/ riktige, og retter blikket innover i stedet for utover. Denne jomfruen går i gang med å se på hva som kan ordnes inni seg selv.

Dermed vil jomfruen bygge opp vitalitet ved å spise sunt, sørge for mentalt og fysisk påfyll, og de har ikke noe problem med det rutinemessige som kreves for å sette en god vane ut i livet. Når jomfruen fokuserer på å bli kvitt sine uhensiktsmessig mønstre og avlære (u)vaner, vokser hun. Den modne jomfruen vil ikke jobbe seg inn i et møte med veggen eller få revet hele armen av når de rekker ut en hjelpende hånd. Hun hjelper andre uten å miste seg selv. Heldigvis forstår mennesker i dette tegnet som har arbeidet med seg selv (og kanskje fått en kjærlig hånd fra andre tegn), at det ikke er deres oppgave å sørge for at alt er perfekt, men bare å hjelpe folk så godt de kan til å være bedre, mentalt og fysisk sunnere mennesker enn de var tidligere.

Boken for deg: For at jomfruen kan heale sitt sinn, må kroppen heales først. «The Blue Zones Solution» av Dan Buettner er en lærerik og annerledes bok om sunnhet. Den går bak fasaden på noen av verdens sunneste mennesker fra ulike land, og gir et nyansert bilde av hva det er å være sunn.

ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj
ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj Vis mer

VEKTEN

24. september–23. oktober

Jobb med: Din identitet og konfliktskyhet.
Ditt bidrag til verden: Harmoni og god dømmekraft.

Vekter er diplomater. De er sjarmerende, sosiale og ønsker mest av alt balanse. En vekt er ikke oppfarende, konfronterende eller fornærmende på noen måte. Den er heller aldri helt på den ene eller den andre siden, men liker best å befinne seg i midten. Det skyldes at vekten, som er symbolisert med vektskålen, kan se alt fra begge sider. De tenker konstant for og imot ved alle beslutninger de tar.

Denne ubesluttsomheten kombinert med intens frykt for å fornærme noen kan bety at vekten kan virke temmelig overflatisk. Men sakens kjerne er egentlig at vekten i virkeligheten er et kardinalt stjernetegn akkurat som væren, steinbukken og krepsen, som alle er tegn for vilje og initiativ. Det ligger altså i vektens natur at det er de som skal ta valg. Utfordringen for den umodne vekten er at de er pleasere og søker bekreftelse. Er dette det riktige å gjøre? Er dette den korrekte måten å oppføre seg på? Liker du meg når jeg gjør dette? Å bli moden handler for vekten om det som er vanskeligst, nemlig å bestemme seg og blåse i hva andre måtte synes hele tiden.

For å lære å stole på seg selv og sin egen dømmekraft må vekten for en tid la være å ta hensyn og fokusere på sitt eget ego. Når vekten ser innover og kjenner hva som føles riktig og galt, vil beslutningsprosessen utvikle seg fra å være mental til å være intuitiv. Dette modenhetstrekket hjelper vekten til å stole på seg selv. Den modne vektens dømmekraft er ikke sløret av omverdenens blikk og kritikk, men er viljestyrt og diplomatisk sikker i sine valg. Den sanne harmoni oppstår altså når vekten får respekt for seg selv og finner balansen mellom seg selv og andre. Den modne vekten vil også endre sitt syn på konflikt og konfrontasjoner. Vekten innser at utfordringer ikke bare er roten til ubalanse og ubehag, men at de også kan være et tilbud om forandring.

Boken for deg: «Fluenes Herre» av William Golding handler om en gruppe engelske kostskolegutter som strander på en øde øy. Alle vekter vil elske historien om det gode, rettferdige og diplomatiske forsøket på å skape regler og samfunn, mens kaos og ondskap ulmer under overflaten.

ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj
ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj Vis mer

SKORPIONEN

24. oktober–22. november

Jobb med: Mistro og ekstremisme
Ditt bidrag til verden: Å være sjelesørger.

Symbolet for skorpionen er bra å gå ut fra når man skal karakterisere tegnet: Akkurat som krepsen, skorpionens vanntegnsøster, har skorpionen et hardt skall som beskytter det myke inni. Skorpionen hører hjemme i følelsenes land, og det finnes ikke den følelse den er redd for.

Den tør føle på ALT, og den føler dypt, ubevisst og nesten dyrisk. I motsetning til krepsen har skorpionen til gjengjeld en giftig brodd i enden av halen som den kan angripe og forsvare seg med. Er det noe en skorpion hater, så er det å bli sveket eller at noe kommer overraskende på den, og derfor har den alltid klosaksene parat som et tegn på iboende, naturlig mistro til omverdenen. Skorpionens mistro relaterer ofte til hva den selv skjuler.

De er nemlig meget private personer som er kjent med menneskets lunefullhet og hemmelighetskremmeri. Hvis ting ikke går som de skal for en skorpion, så er dette ofte «de andres» skyld, for de er selvsagt personlig ute etter skorpionen! Her er skorpionen en kompromissløs kriger, og man gjør best i å trå forsiktig hvis man har kommet i skade for å såre en skorpion. Spesielt er den umodne skorpionen meget ekstrem, og har du tråkket på den, er det nesten umulig å komme inn i varmen igjen. Utfordringen ved den umodne skorpionens mistro er at den ikke er sunn. Den tenker det verste om andre, men fører krig på feil front. I virkeligheten er den eneste som står i veien for skorpionens utvikling, den selv.

Til gjengjeld er det masse utviklingspotensial hos skorpionen, som altså ikke er redd for å bruke tid og krefter på å utforske dybdene. Skorpionen må ha selvinnsikt og utforske hvilke motiver, følelser og behov det er som får den til å handle som den gjør, og som den er styrt av. Er det hevn? Frykt? Makt eller avmakt, eller penger? Fra dette punktet begynner den indre kampen i skorpionen, der den skal gi slipp på alle sine forsvarsmekanismer.

En av skorpionens spisskompetanser er evnen til å bli «gjenfødt». Har den overgitt seg, kan den bygge noe nytt fra ruinene. Den modne skorpionen har lagt ned våpnene, og er ikke lenger i konstant krig. Den har lært at det ikke bare finnes et enten–eller, men også et både–og. Verden er flerfarget og ikke svart-hvit. Den vil være en fantastisk mentor for andre som selv skal kjempe en kamp. Den er erfaren, og kjenner veien fra seg selv, og vet at man kan vinne ved å knele.

Boken for deg: Bridget Jones fra «Bridget Jones’ dagbok» må være en diametral motsetning til den seriøse og intense skorpionkvinnen. Nettopp derfor er det mye du kan lære her. Selv om man ikke er på jakt, eller har antennene ute hele tiden, kan det faktisk la seg gjøre å vinne både drømmemannen og halve kongeriket!

ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj
ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj Vis mer

SKYTTEN

23. november–21. desember

Jobb med: Din tendens til at flykte og bare gå etter gode tider.
Ditt bidrag til verden: Sannhetssøken og åpenhet.

Mennesker født mellom 23. november og 21. desember er født i skyttens tegn. De er ærlige, entusiastiske, ambisiøse og eventyrlystne. Skytten er et ildtegn akkurat som væren og løven, og gidder ikke å bruke tid på småting, stillhet eller langsomt tempo.

Det skal være kjør på og ingen ved siden, ingen foran. Den har skutt sin pil jorda rundt og gleder seg til å se hvor den har landet. Er det fest, godt humør og eventyr, er det noe for dem. Hvis ikke, er det egentlig også like bra – skytter er optimistiske og begeistrede, og skal nok få laget sitt eget show.

Skyttens herskerplanet er Jupiter, som står for ekspansjon, og derfor kan den aldri få nok av fete opplevelser. Det gir skytten et streif av rastløshet, siden den ikke har tid til å gå inn i detaljer og likegyldige ting. I skyttens verden går ting etter dens eget hode og prinsipper. Hvis den for eksempel har vært noen hakk for ærlige mot deg, gidder de ikke etterpå å ta hensyn til ditt dårlige humør – de forstår ikke hvorfor du ikke bare kommer deg videre. De har jo bare sagt til deg som det er? Den umodne skytten kan bli ubøyelig og sta hvis noen prøver å si dem imot.

Skytten synes selv den har forstått hvordan ting henger sammen, og kan derfor komme til å tro at den har patent på sannheten. Visst er den flink til å forstå og se ulike perspektiv, men den innhenter og bygger ikke opp viten, slik for eksempel tvillingene gjør. Dessuten har skytten også en tendens til å overdrive, for eksempel ved at den pynter litt på historien for å gjøre den mer spennende, eller ved å ri prinsipper uten egentlig å etterleve dem selv. For å bli moden må skytten senke tempoet og ha tålmodighet til å fokusere sin eventyrlyst innover. Når skytten forlater den fysiske verden og slår av sin ellers velfungerende hjerne en stund, vil den være bedre i stand til å lytte intuitivt. Til syvende og sist vil skytten kunne lære noe i seg selv som den ikke kan lære der ute i verden.

Den «indre leksen» lærer skytten tålmodighet og evnen til å ta ting i rekkefølge. Den modne skytten vet også at viten ikke bare er noe som ligger utenfor. Med slike verktøy i verktøykassen er en skytte praktisk talt ustoppelig. Den kan virkelig følge sitt kall ved å gå på oppdagelse på et høyere, mer filosofisk og spirituelt plan.

Boken for deg: I romanen «Sapiens» prøver Yuval Noah Harari å gi den korte historien om menneskeheten, og finne ut hva et menneske er. Bak skyttens festmaske banker nemlig et vitebegjærlig, filosofi- og menneskeelskende hjerte som vil elske å få svar på ett av de helt store spørsmålene.

ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj
ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj Vis mer

STEINBUKKEN

22. desember–20. januar

Jobb med: Ditt alvor og kritiske side.
Ditt bidrag til verden: Arbeidsomhet og ansvar.

Det er ingen hemmelighet at steinbukken går for å være litt av en gammel, grå geit. Fra barndommen av er steinbukker ambisiøse, ansvarsfulle, fornuftige og konservative. Når andre barn klatrer i trær, står steinbukken der nede og forutser at greinen kommer til å knekke.

Steinbukken er ikke særlig opptatt av følelser eller fornøyelser, men mer av plikter og ansvar. Og de tar det meget seriøst når det gjelder å leve opp til andres forventninger. Et langt stykke på vei handler det bare om plikt, ansvar, oppgaver og ambisjoner. Den umodne steinbukken er faktisk umoden fordi den er så «moden». Den blir ubøyelig og lite fleksibel. På et tidspunkt vil det ikke lenger være nok å sette seg det ene konkrete målet etter det andre. Steinbukken som har arbeidet seg til topps, vil abdisere for å lete etter en høyere mening med tilværelsen. Det kan godt hende at den først forstår at det er tid for forandring etter at den har strijobbet mesteparten av sitt liv, men heldigvis gråter ikke steinbukken over spilt melk.

Den oppdager at livet ikke er en sjekkliste eller et blad i karakterboka. Steinbukkens arbeidsomme kvaliteter kan likevel brukes til noe meningsfullt og bærekraftig. Steinbukken kan være en fantastisk mentor og bruke sine erfaringer til å lære bort det den selv har lært. Saturn er herskerplanet hos steinbukken, og representerer restriksjoner og ansvar. Når steinbukken er umoden, vil Saturn opptre som en mangel – den strenge læremesteren, som forteller oss at vi ikke kan eller ikke er gode nok. Med tiden vil steinbukken selv bli en autoritet og mester. Steinbukken er nemlig en ledertype. Som moden hjelper steinbukken andre når de skal gå den lange, steinete veien den selv har gått.

Boken for deg: «Kunsten å elske» av psykoanalytikeren Erich Fromm er en bok for de fleste steinbukker – ikke fordi de skal lære seg å elske, men fordi Fromms poeng er at kjærlighet ikke bare er en lavthengende frukt alle kan plukke. Arbeids- og modenhetsaspektet i boken er akkurat noe for steinbukker som må lære at nestekjærlighet skal til for at de virkelig kan utvikle seg.

ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj
ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj Vis mer

VANNMANNEN

21. januar–18. februar

Jobb med: Distanse og din fastlåste holdning.
Ditt bidrag til verden: Fellesskapsånd og opprørsglede.

Vannmenn er individualister inn til beinet, de går opprørsk i takt til lyden av sin egen tromme, og forakter autoriteter og mennesker som forteller dem hvordan ting skal gjøres. Noe av det viktigste for en vannmann er frihet: Friheten til å være seg selv, friheten til å være selvstendig, eller den friheten man kan gi andre.

De er intellektuelle og trives best med å intellektualisere alt (også mennesker og følelser). Derfor må man aldri bli fornærmet og ta det personlig hvis en vannmann ikke virker 100 prosent følelsesmessig hengiven. De interesserer seg for deg, men de interesserer seg bare like mye for alle andre mennesker på planeten, som de for øvrig betrakter med nesten alien-aktiv ømhet.

Vannmannen er ekstremt idealistisk og idérik, men på samme tid prinsippfast, og har hodet fullt av systemer som forklarer hvordan ting henger sammen. Når de er umodne, kan vannmenn noen ganger være så oppslukt av sin egen livsanskuelse og egne ideer at de ikke oppdager at de midt i all sin systemforakt selv har skapt og underlagt seg et regime. For å utvikle seg må vannmannen innse at ingen systemer er perfekte, og heller tune inn på herskerplaneten Uranus’ energi. Uranus er planeten for ideer og forandring, og den modne vannmannen burde stille seg spørsmålet om hva man kan gjøre annerledes, og gi slipp på sin nesten gjenstridige frihetstrang. Selvsagt skal det ikke være anarki, men den nye friheten som vannmannen skaper for seg selv ved å være menneskelig, tillater at de kan sette sine prinsipper inn i et større perspektiv og være de humanistene som de er født som.

Den umodne vannmannen betrakter sine medmennesker som en forsker studerer sine laboratorierotter. Den modne vannmannen har derimot fått et helhetssyn, og oppfatter at de selv er en del av det menneskelige fellesskapet. Med denne innsikten kan de hjelpe andre mennesker med å forstå det fellesskapet vi alle er en del av. Når vannmannen er moden, skifter herskerplaneten fra Uranus til Jupiter. Jupiter er ekspansiv, og er gledens og kjærlighetens planet. Vannmannens symbol er en mann eller healer som skjenker vann og liv. Akkurat slik er det med den modne vannmannen: Det er kjærlighet til alle.

Boken for deg: Danske Maja Lucas’ «Gennem natten og vinden» handler om Johanne, en kvinne som bor alene med sin lille sønn. Johanne er antiautoritær og en kvinne etter vannmannens hjerte, men i en slik grad at hun har problemer med å ha struktur i livet. Romanen beskriver tabubelagte vannmann-temaer som baksidene av morskap, idealer og samfunnsnormer.

ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj
ILLUSTRASJON: Trine Frydshøj Vis mer

FISKENE

19. februar–20. mars

Jobb med: Forvirring og eskapisme.
Ditt bidrag til verden: Aksept og mykhet.

Fisken er det 12. og siste tegnet i dyrekretsen. Der væren representerer fødsel og det barnlige, er fisken det «eldste» tegnet og står for evigheten. De er gamle sjeler og en blanding av alle de andre tegnene. Neptun er hersker, og planeten står for drømmer, illusjoner og intuisjon. Derfor er fisk hypersensitive og intuitive mennesker som kan kjenne og føle alt.

Noen ganger kan intuisjonen være en kilde til forvirring for en umoden fisk som ikke er i stand til å skjelne sine følelser og humør fra andres. Det er vanskelig for en fisk å ta beslutninger, for det er sjelden noe de føler sterkt for. De fleste fisker trives med å sveve i sin egen drømmeverden der de ikke trenger å bekymre seg for i går, i dag eller i morgen.

Fisken føler en stor og oppriktig nestekjærlighet, og vil gjerne hjelpe alle mennesker og ta deres byrder på seg. Det er ofte kaos inni den umodne fisken, som bærer hele verdens smerte og glede i seg, og de kan i forvirringen komme til å overskride andre menneskers grenser i forsøket på å hjelpe. Fordi fisken er det siste tegnet, kan overgangen fra umoden til moden ofte skje relativt sent i livet, men når de har utviklet seg, vil deres indre kaos bli til et velutviklet klarsyn. Pluto, planeten for forvandling og gjenfødsel, melder sin ankomst når fisken skal bli moden. Modningsprosessen handler om å gi slipp på alt det ytre, også avhengighetsskapende stoffer eller relasjoner som fisken ellers eksellerer i. Store kunstnere, blant dem mange som døde i tidlig alder av overdoser eller annet, var kunstneriske, sensitive fisk som svømte ut over kanten. Fisken kan heldigvis lett «modne», for den er i høy grad klar over hvor flyktige ting som penger eller status er, og har lett for å gi avkall.

Når fisken overgir seg til sin indre verden, blir den mer robust og manøvreringsdyktig. Slik vil den modne fisken lære å si fra og kan velge å si nei. I stedet for å svømme forvirret rundt og søke etter mening i en verden de egentlig ikke hører hjemme i, fordi de er de mest kunstnerisk utviklede av alle de tolv tegnene, og ikke alltid forstår sine egne evner. Når fisken overgir seg og aksepterer kaoset fordi den har fått selvtillit og er moden til det, vil deres ego, stolthet og selvhevdelse forsvinne.

Boken for deg: Enhver fisk burde glemme sin beskjedenhet og investere i «Fisken» av New York Times’ legendariske astrolog Linda Goodman. Boken vil være en omfavnelse av ditt eteriske, nesten uforståelige vesen, som også kan være forvirrende for en fisk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer