GÅR I TROMMELEN: I følge teknisk sjef i Devold, Ole Andreas Devold, kan moderne ullplagg puttes i tørketrommelen hvis de er merket med TEC (total easy care). Foto: Adéle Cappelen Blystad
GÅR I TROMMELEN: I følge teknisk sjef i Devold, Ole Andreas Devold, kan moderne ullplagg puttes i tørketrommelen hvis de er merket med TEC (total easy care). Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer

Klær

Ja, du kan ta ull i tørketrommelen

Men husk å se etter dette merket på vaskeanvisningen først.

Det er mange gode grunner til å velge ull. Ikke bare holder plaggene deg god og varm gjennom vinterhalvåret, men med riktig behandling vil de også holde seg like fine sesong etter sesong.

Men hvordan skal du egentlig behandle ull-plaggene dine?

Det kan høres enkelt ut, men før du vet ordet av det, så har du vasket hull i superundertøy, jakker og sokker - for ja, det er faktisk mulig.

– Det er viktig at du ikke overdriver rengjøringen av ullklærne dine, understreker Ole Andreas Devold, Teknisk sjef i Devold - produsent av sport og fritidsbekledning.

LES OGSÅ: Lei jeans som sagger i rompa?

KAN TØRKES I TROMMELEN: Ifølge Ole Andreas Devold er det som oftest de moderne ullplaggene som tåler varmen i trommelen. For eksempel ullundertøy som her. Foto: Adéle Cappelen Blystad/Devold
KAN TØRKES I TROMMELEN: Ifølge Ole Andreas Devold er det som oftest de moderne ullplaggene som tåler varmen i trommelen. For eksempel ullundertøy som her. Foto: Adéle Cappelen Blystad/Devold Vis mer
SE ETTER DETTE MERKET: Hvis ullplaggene dine har dette merket på vaskeanvisningen, så kan du ta dem i tørketrommelen. Foto: Woolmark.com
SE ETTER DETTE MERKET: Hvis ullplaggene dine har dette merket på vaskeanvisningen, så kan du ta dem i tørketrommelen. Foto: Woolmark.com Vis mer

– Viktig å la plaggene tørke

Selv om ull er et genialt plagg når sprengkulda først er her, er det ingen tvil om at materialet også kommer godt med i høstmånedene når lave temperaturer stadig overrasker deg. Men det gjelder å behandle plaggene riktig for at de skal vare år etter år.

– Renhold er viktig, men ull har bedre evne til å motstå svettelukt enn andre tekstilfiber, så ikke overdriv renholdet, sier Devold til KK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Ettersom ull har denne kvaliteten, er det altså ikke nødvendig å slenge ullundertøyet rett til vask når du kommer tilbake etter en lang skitur på hytta. Men det er likevel viktig at plaggene får tørke.

– Det hender at plagg blir liggende våte etter trening for eksempel, men her bør man sørge for utluftning og tørk, sier han.

LES OGSÅ: Fem triks for å holde stilen i kuldaKan tørkes i trommel

Det er ikke dermed sagt at klærne aldri skal vaskes. Det er imidlertid viktig å huske på et par ting før du vasker ullplaggene dine.

– Når du først skal vaske klærne, er det viktig at du sjekker temperatur og vaskeprogram. I tillegg må du aldri vaske mørke og lyse farger sammen, påpeker Devold.

Han sier at moderne ullplagg kan vaskes i maskinen på ullprogram opp til 40 grader celsius med såpe beregnet for ull. Og at du faktisk kan tørke klærne i trommelen!

– Hvis plagget er merket med «TEC» (total easy care) kan plagget også tørkes i trommelen, sier han.

LES OGSÅ: Bh-trikset alle som trene bør kunne

Slik tar du vare på ull

Det er ikke bare for at ullplaggene dine skal holde i mange år, at det er viktig å ta godt vare på dem. Feil behandling kan nemlig ødelegge egenskapene til plaggene.

– Ullplagg som er riktig behandlet, absorberer fuktighet fra kroppen på en god måte, og dette er med på å gi god isolasjon mot kulde, sier ull-eksperten.

Det beste med ullplagg er er imidlertid at de kjennes varme og komfortable selv om de skulle bli fuktige av svette eller regn. Ifølge Devold skyldes dette at ull har evnen til å absorbere fuktighet og holde på den uten at plaggene kjennes våte og kalde.

– Et faktum som er lite kjent, er ullens evne til å generere varme når fuktigheten trenger inn i fibrene, sier han.

Men for å beskytte seg ekstra godt mot regn og vind, er det viktig med en anorakk, vindjakke eller annet regntøy.

LES OGSÅ: Ikke heng ull og silke ut til tørk