Salatlekkert: Mesclumsalat, klar for dressingfølge. Foto: Frukt.no
Salatlekkert: Mesclumsalat, klar for dressingfølge. Foto: Frukt.no
Mat

Mer moro med salaten

Kjedelig med salat? Slett ikke. Det gjelder bare å velge riktige typer - og riktig følge.

Nordmenn er et trofast folk. For mange er dressing ensbetydende med vassen Thousand Island, og salat betyr gjerne noen blader issalat mikset med tomat, agurk og mais fra boks. Det blir det ikke salatmoro av. De ulike salattypene smaker omtrent like forskjellig som appelsiner og bananer - lærer du deg å velge riktige typer, og kombinerer det med spennende dressingfølge, blir du straks mer salatglad.

Noen av de valigste salattypene er:
  • Ruccula: kraftig, litt bitter smak som minner om løvetann.
  • Romanosalat: sprø salat med søt, kraftig smak og en anelse bitterhet.
  • Frisèesalat: svært sprø salatblader med fyldig, litt bitter smak.
  • Ekebladsalat: fyldig smak, ikke bitter. Finnes i både rød og grønn utgave.
  • Isbergsalat: svært sprø blader som smaker mildt og nøytralt. Fin som basis, og «barnevennlig» i smaken.

  • Skal du eksperimentere med egne dressinger, er det greit å huske enkelte regler. Smaken skal fremheve salaten, ikke maskere den. Vinaigrette-varianter har ofte skarpere smak enn kremede dressinger. Husk også at selv fruktsalaten kan ha godt av litt dressing.

    Prøv for eksempel denne varianten av vinaigrette, fra Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker:
    ¼ ts pepper
    2,5 dl olivenolje
    1 dl balsamicoeddik
    3 ss Dijonsennep
    3 ss honning
    2 små sjalottløk, finhakket
    2 fedd hvitløk, finhakket
    ¼ ts salt

    Bland alle ingrediensene, unntatt olivenoljen, som piskes inn til slutt.

    Kks kostholdsekspert, Jeanette Rode, er glad i en enkel oljedressing bestående av hasselnøttolje, bringebæreddik, salt og pepper. Hjemmelagede dressinger holder seg noen dager i kjøleskapet.

  • Den store oljeguiden
  • Slik smaksetter du oljer

  • Det er ikke likegyldig hvordan du behandler salaten. Disse huskereglene gir den ekstra lille piffen:

  • Del opp salat ved å rive den i stedet for å kutte med kniv. Da følges fibrene i salaten naturlig og salaten beholder sprøheten bedre og lenger.
  • Grønn salat blir ekstra god hvis man mikser ulike salatsorter.
  • Vask, tørk og avkjøl salatbladene – da blir salaten sprø og fin.
  • Smak til salatdressingen ved å dyppe en av salatingrediensene i dressingen.
  • For best resultat, bruk rene hender når du blander salaten med dressingen.
  • Bruk ikke for mye dressing, da vil salaten falle sammen.

  • Valnøtter ristet lett i stekepanne med smør og hvitløksalt er kjempegodt i grønne salater.
  • Brødkrutonger (sprøstekte små brødterninger) er godt i salat.
  • Et lite dryss av friske krydderurter setter en ekstra spiss på salaten.

  • (Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker, mat.no)




    Til forsiden