Kongens Nei

- Det som skjer de tre april-dagene er viktig for hvem vi er i dag

Det er ingen tvil om at det norske Oscar-bidraget «Kongens nei» er en film med sterk historisk symbolikk.

KONGENS NEI: Det ikoniske bildet av kong Haakon og hans sønn kronprins Olav ved bjørketrærne utenfor Molde som tatt etter at krigen brøt ut i Norge i april 1940. Det er blitt selve symbolet på den kampen de to kjempet for vårt fedreland. Foto: NTB scanpix
KONGENS NEI: Det ikoniske bildet av kong Haakon og hans sønn kronprins Olav ved bjørketrærne utenfor Molde som tatt etter at krigen brøt ut i Norge i april 1940. Det er blitt selve symbolet på den kampen de to kjempet for vårt fedreland. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig er den norske storfilmen «Kongens nei» premiereklar, og 23. september får hele Norge et innblikk i kongefamiliens og regjeringens kamp mot nazistene i dagene 9. til 11. april - et utfall som ble svært avgjørende for det norske folk. Den folkevalgte kongen, Haakon den syvende, hadde som andre monarker ingen reell makt, men allikevel ble hans «nei» til kapitulasjon overfor tyskerne av høy politisk karakter. Les KK.nos anmeldelse av «Kongens nei» her!

Vi møtte den danske skuespilleren Jesper Christensen (68) og den norske skuespilleren Anders Baasmo Christiansen (40) - som spiller kong Haakon og kronprins Olav - i midten av september i forbindelse med pressevisning av filmen - og Anders er overbevist om at Norge hadde sett annerledes ut i dag dersom kongens svar hadde vært «ja». 

- Det som skjer de tre dagene der er viktig for hvem vi er i dag. Danmark og kong Christian den tiende kapitulerte med én gang og Sverige har jo som kjent sin egen historie – de var «nøytrale». Vi ble en motstandsnasjon, og sammen med Churchill ble kong Haakon etter krigen et av de største symbolene på motstand – det er klart at det har farget oss når det kommer til hvem vi er, sier Baasmo Christiansen til KK.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer