VÆR OBS: Slurv med renholdet, dårlig matsikkerhet og selskap av kjæledyr. Det er mye på kjøkkenet som kan gjøre deg syk. Foto: Shutterstock
VÆR OBS: Slurv med renholdet, dårlig matsikkerhet og selskap av kjæledyr. Det er mye på kjøkkenet som kan gjøre deg syk. Foto: Shutterstock Vis mer

Hygiene

10 bakteriebomber på kjøkkenet ditt

Er kjøkkenet ditt rent nok? Matsmitten er aldri langt unna.

Publisert

ALLERS.NO: Slumsing med kjøkkenhygienen er en hyppig årsak til magesjau og andre plager som følge av matsmitte.

Omtrent en tredjedel av all matsmitte kommer av dårlig kjøkkenhygiene.

- Andre årsaker til at vi blir syke, er dårlige rutiner rundt avkjøling av mat og at vi oppbevarer maten for varmt. En matforgiftning kommer ofte raskt, gjerne 1-6 timer etter måltidet, og varer kanskje et døgn eller to. Vi kan også bli syke ved at den som har laget maten har overført smitte, sier forsker Solveig Langsrud ved matforskningsinstituttet Nofima.

De fleste av oss har god kunnskap om både mat og hygiene. Men det hersker også mange misforståelser rundt mattrygghet.

Noen hevder at man styrker immunforsvaret ved å få i seg bakterier, og at dette også kan redusere risikoen for å utvikle allergier.

EKSPERT: Solveig Langsrud i Nofima forsker på mattrygghet. Foto: Jon Are Berg-Jacobsen, Nofima
EKSPERT: Solveig Langsrud i Nofima forsker på mattrygghet. Foto: Jon Are Berg-Jacobsen, Nofima Vis mer

– I denne sammenhengen er det verdt å merke seg flere av bakteriene som er i maten, sånn som E.coli og Salmonella, er farlige bakterier som vi må beskytte oss mot, sier Langsrud.

Ifølge forskerne på NOFIMA er en annen vanlig misforståelse at vi tror vi kan lukte og smake på maten om den er trygg eller ikke. Men denne metoden er kun et mål på hvor godt maten vil smake, for mat som lukter vondt kan være helt trygg og mat som lukter godt kan være farlig.

Her er 10 vanlige kjøkkentabber som kan forårsake matsmitte:

LES OGSÅ: Tabber du gjør hver dag

1. Dårlig håndhygiene

HÅNDVASK: Grundig er stikkordet! Foto: Shutterstock
HÅNDVASK: Grundig er stikkordet! Foto: Shutterstock Vis mer

Hendene våre er det perfekte transportmiddlet for bakterier som leter etter et nytt oppholdssted, så vask hendene både før og under matlaging.

En skikkelig håndvask med såpe og vann bør vare i 30 sekunder. Da forsvinner opptil 99 prosent av mikroorganismene. Til sammenlikning fjerner du kun 50-75 prosent av mikroorganismene ved håndvask i 5-8 sekunder.

2. Sur kjøkkenklut og oppvaskkost

En sur klut er full av bakterier og du vil spre flere enn du tørker opp. Ha mange kjøkkenkluter så du kan bytte ofte, minst to ganger i uken.

t godt tips for å bekjempe bakterievekst i kluten er å kjøre den i mikroen på full styrke i to minutter. Eller du kan la den være med en runde i oppvaskmaskinen.

Bakteriene trives også i skitne koster. Du kan ta knekken på dem ved å legge kosten i klor jevnlig, eller putte den i oppvaskmaskinen på et 60-graders vaskeprogram.

3. Mangelfullt renhold av overflater og utstyr

Det finnes farlige mikroorganismer overalt - i jord, vann og hos dyr og mennesker. Disse kan overføres via hender, kluter, fjøler og annet utstyr.

Alle overflater og utstyr som benyttes til matlaging skal være rene. Vask overflatene med vanlig varmt vann tilsatt en sprut oppvaskmiddel eller desinfiserende vaskemiddel. 

Når det gjelder redskapene, er det viktig å prioritere renholdet, og bruke separat utstyr som kniver og skjærebrett til rå og til spiseklar mat. 

LES OGSÅ: Husker du å vaske tak og vegger på kjøkkenet? 
 

​4. Uhygienisk kjøleskap

Gamle matrester eller råtne grønnsaker kan ødelegge friske matvarer, ettersom bakterier og virvle opp og spres rundt i hele kjøleskapet når man åpner døra. Det beste du kan gjøre er å rydde og kaste alt du er i tvil om ofte.

Vask bør du foreta med jevne mellomrom, og grundig hovedrengjøring av kjøleskapet bør gjøres 3-4 ganger i året.

 

5. Rått og varmebehandlet oppbevares sammen

FOR SIKKERHETS SKYLD: Bruk lokk når du oppbevarer matvarer. Foto: Shutterstock
FOR SIKKERHETS SKYLD: Bruk lokk når du oppbevarer matvarer. Foto: Shutterstock Vis mer

Rå mat kan inneholde farlige mikroorganismer som kan overføres til annen mat under laging og lagring.

Bruk lokk når du oppbevarer maten, for å forhindre kontakt mellom rå og tilberedt mat.

LES OGSÅ: Slik bør du organisere kjøleskapet

6. Maten står framme for lenge

Kanskje blir middagen stående i flere timer på benken, eller vi venter unødvendig lenge med å sette pålegget tilbake i kjøleskapet etter frokost? Hvis maten oppbevares i romtemperatur, kan mikroorganismer vokse raskt. La ikke tilberedt mat stå i romtemperatur i mer enn to timer.

For eksempel tenker de fleste at kokt ris er trygt å spise selv om den har stått en stund. Men dersom risen blir stående lenge ved romtemperatur kan en bakterie som finnes i risen begynne å spire, og vil danne et giftstoff som gir oppkast. Dette giftstoffet er varmebestandig og derfor hjelper det ikke å koke opp risen.

7. Feil temperatur ved oppbevaring av maten

Hvis maten oppbevares i romtemperatur, kan mikroorganismer vokse raskt. Bakterier trives best når temperaturen ligger mellom 5 og 60 grader. Bakterieveksten stopper som regel når maten lagres under 5 grader eller over 60 grader.

La ikke tilberedt mat stå i romtemperatur i mer enn to timer.

8. Utilstrekkelig oppvarming av maten

Temperaturer over 70 grader dreper nesten alle farlige bakterier. Det er spesielt viktig med grundig oppvarming av retter av kjøttdeig og store stykker av kjøtt og fjærfe. NB: Dette gjelder også ved gjenoppvarming av mat.

9. Utrygge råvarer

Velg ferske og helsemessig trygge råvarer. For eksempel: Rå sukkererter og spirer er ofte importert fra utlandet, og de bør forvelles for sikkerhets skyld. Rå kjøttdeig kan inneholde de farlige bakteriene Campylobacter og E.coli, så sørg for at kjøttdeigen er gjennomstekt på tilstrekkelig varme. Upasteurisert ost kan inneholde Listeria-bakterien, som er spesielt farlig for gravide og personer med dårlig immunforsvar.

Ellers bør du vaske frukt og grønnsaker, spesielt når de skal spises rå. Og selvfølgelig; sjekk at maten ikke har gått ut på dato før du bruker den.

LES OGSÅ: Slik unngår du Listeria-smitte

10. Kjæledyr på kjøkkenet

Kjæledyrene er koselige å ha rundt seg, men de bringer med seg bakterier, og må i hvert fall ikke ha tilgang til overflater som er i kontakt med mat.

Ikke bruk samme oppvaskbørste til kjæledyrenes skåler som annen oppvask heller.

Kilder: Nofima, Mattilsynet, www.who.int, Lommelegen, Plusstid

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer