Hygiene

10 bakteriebomber på kjøkkenet ditt

Er kjøkkenet ditt rent nok? Matsmitten er aldri langt unna.

VÆR OBS: Slurv med renholdet, dårlig matsikkerhet og selskap av kjæledyr. Det er mye på kjøkkenet som kan gjøre deg syk. Foto: Shutterstock
VÆR OBS: Slurv med renholdet, dårlig matsikkerhet og selskap av kjæledyr. Det er mye på kjøkkenet som kan gjøre deg syk. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Slumsing med kjøkkenhygienen er en hyppig årsak til magesjau og andre plager som følge av matsmitte.

Omtrent en tredjedel av all matsmitte kommer av dårlig kjøkkenhygiene.

- Andre årsaker til at vi blir syke, er dårlige rutiner rundt avkjøling av mat og at vi oppbevarer maten for varmt. En matforgiftning kommer ofte raskt, gjerne 1-6 timer etter måltidet, og varer kanskje et døgn eller to. Vi kan også bli syke ved at den som har laget maten har overført smitte, sier forsker Solveig Langsrud ved matforskningsinstituttet Nofima.

De fleste av oss har god kunnskap om både mat og hygiene. Men det hersker også mange misforståelser rundt mattrygghet.

Noen hevder at man styrker immunforsvaret ved å få i seg bakterier, og at dette også kan redusere risikoen for å utvikle allergier.

– I denne sammenhengen er det verdt å merke seg flere av bakteriene som er i maten, sånn som E.coli og Salmonella, er farlige bakterier som vi må beskytte oss mot, sier Langsrud.

Ifølge forskerne på NOFIMA er en annen vanlig misforståelse at vi tror vi kan lukte og smake på maten om den er trygg eller ikke. Men denne metoden er kun et mål på hvor godt maten vil smake, for mat som lukter vondt kan være helt trygg og mat som lukter godt kan være farlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer