Kultur

10 gode grunner til å se VM

Du trenger ikke være interessert i fotball for å nyte et mesterskap. KKs sjefredaktør Bente E. Engesland forteller deg hvorfor.

10 gode grunner til å se VM
Publisert
Sist oppdatert
Det finnes damer som sier de er opptatt av det som skjer i verden, men hater fotball. De koketterer med at de aldri har hørt om legendene Pelé, Maradona eller Zidane. Det er noe jåleri, og jeg tror ikke på dem. Du kan dessuten være likegyldig til selve spillet fotball, men elske fotballen. Her er 10 gode grunner til å la deg fascinere og bli revet med av fotballfeberen nå i disse VM-tider:1. GUTTA: Du ser ikke flottere menn enn toppspillerne i VM. Brasilianerne som har vokst opp med å trikse på stranda, viser sambafotball ingen andre kan. Ronaldo, Ronaldinho og Robinho leker «o jogo bonito», det vakre spillet. Fra Frankrike kommer Zinedine Zidane, til sin siste forestilling før han legger opp. Zidane har gjort fotball til kunst.
 • Se stor bildespesial med de hotteste spillerne i VM 2006 her.2. UNDERHOLDNINGEN: Fotball-VMer folkefest, på tribunen, i barene, på gatene, på hjemmefestene. Det finnes ingen annen begivenhet i verden som samler så mange millioner mennesker i jubel og gråt.3. TV-SENDINGENE: Før VM ble det rapportert om en eksplosiv økning i salg av høyteknologisk tv. Jeg er en av dem som har kjøpt nytt fjernsyn, for dette er stor tv-produksjon med scener som vil feste seg på netthinnen.4. MOTE OG DESIGN: Trendikonet David Beckham vet alle damer hvem er. Men kanskje ikke alle er klar over er hvor viktig fotballen er for motedesignere og sports-merkevarene. VM er kampen mellom de tre store: Puma, Adidas og Nike. Puma har de afrikanske landene, med fargerik design for leken fotball. Adidas har selvsagt Tyskland, her er det orden og ren stil. Nike har eroberet Brasil, tilpasset de dansende ballspillerne.5. KOMMERS: Stjernespillere og scoringer er også milliarder av kroner. Mange håper at VM skal ta Tyskland og Europa på en økonomisk opptur. VM pumper opp turisme, reklame og sport. Tre millioner turister er i Tyskland for å følge med. Verdens dyreste stjerne, Ronaldinho får 179 millioner kroner i årslønn fra klubben sin… Så er du interessert i økonomiske krefter, følg med!6. POLITIKK: Fotball er storpolitikk. Det som skjer i samfunnet, skjer i fotballen. Ikke bare er statsledere og andre topp-politikere representert under VM på tribunen for å heie på sine lag. Vel så fascinerende er spillestilen. Tyskland spiller etter prinsippet «ordnung muss sein». Fra Afrika kommer lag som spiller improvisert og atskillig mer uorganisert, og med en annen energi. Italienerne er de smarte og mer kalkulerende på banen. Fotball er studier i kultur.7. HELE VERDEN: Ingen annen idrett samler hele verden som fotballen. 32 nasjoner er med. Hvis fotballen klarer å ta vare på sin sjel og ikke korrumperes for sterkt, er den det mest synlige uttrykk for en globalisert verden. Her møter rike nord fattige sør på like vilkår. Fotball krever i prinsippet ikke noe annet enn en lærkule.8. RELIGIØST: Fotballen er religion for millioner av mennesker. Det er et fenomen vi ikke kommer utenom. Stadion samler folk slik kirkene gjorde før. Et moderne fotballstadion er arkitektoniske templer. Fotballen er så viktig for så mange at det ikke går an å ignorere sporten, uansett om du er uenig. 9. MØDRENE: Hvor mange mødre har ikke fulgt sine sønner gjennom fotballoppvekstens guttedrømmer? Tenk på alle draktene damer verden over har vasket, på alle kampene de har sett. Det står kvinner bak toppidrettsutøverne også. Dessuten er jentene på full fart ut på banen nå. Damefotball er in og en raskt voksende idrett.10. LIDENSKAPEN: Om ingen av punktene over betyr noe, er det bare å lete fram følelsene. Fotball er følelser. Fotball er lidenskap. La mannen i ditt liv ha sin lidenskap – han også.

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer