Boktips:

11 bøker redaksjonen anbefaler når du trenger en pause fra julestria!

Er noen av dine favoritter på listen?

BOKTIPS: Når julestria har tatt all energi fra deg, er det ingenting som funker bedre enn å ta seg en pust i bakken med en god kopp te (eller kanskje litt julegløgg) og en god bok! Her har du våre anbefalinger. FOTO: NTB Scanpix
BOKTIPS: Når julestria har tatt all energi fra deg, er det ingenting som funker bedre enn å ta seg en pust i bakken med en god kopp te (eller kanskje litt julegløgg) og en god bok! Her har du våre anbefalinger. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ingeborg Heldal (45), redaktør

Anbefaler: «Loulou and Yves: The Untold Story of Loulou de La Falaise and the House of Saint Laurent» av Christopher Petkanas

- Jeg er veldig glad i alle typer biografier, og denne høsten har jeg forelsket meg helt i boken «Loulou and Yves», som handler et av motehistoriens mest spennende «par». Den bohemske overklassejenta Loulou de la Falaise (med et familietre, som er helt uvirkelig i seg selv) var muse og høyre hånd for designer Yves Saint Laurent, og helt fram til han pensjonerte seg i 2002, var hun hans fremste og viktigste inspirasjon. Dette er boka om henne og hennes historie, og er du glad i mote og motehistorie, eller kjenner noen som er det, så er dette høstens beste bokkjøp.

FOTO: Faksimile
FOTO: Faksimile Vis mer

Ingvild Kjøde (45), reportasjeleder

Anbefaler: «Alt jeg ikke husker» av Jonas Hassen Khemir

- Romanen vant Augustprisen i Sverige i 2015, og er en varm og svært original fortelling. Både i sitt budskap og i sin oppbygning. Khemir er en av Skandinavias viktigste og sterkeste forfatterstemmer, som ofte tar for seg følelsen av utenforskap. I denne romanen er spørsmålet: hvem var Samuel. En 26 år gammel svensk gutt/mann kjører inn i et tre i høy fart og dør. Men hvorfor? Var det selvmord? Og hvem var Samuel? Hva foregikk i hans liv før ulykken? Fortellerstemmen bestemmer seg for å intervjue Samuels venner og familie, for å finne ut hvem han var. Rastløs og raus, eller gjerrig og lat? Det kommer an på hvem du spør. For hvem er vi når alt skal rekonstrueres gjennom minner? Hva med alt vi ikke husker: Les og nyt!

FOTO: Faksimile
FOTO: Faksimile Vis mer

Jo Petter Furuhovde (47), deskjournalist

Anbefaler: «Menn i min situasjon» av Per Petterson

- Dette er mørkt og vemodig – og fantastisk bra. Per Pettersons siste roman handler om forfatteren Arvid Jansen og det rotete livet hans etter at Turid har flyttet fra ham og tatt de tre døtrene deres med seg. Selv om handlingen langt ifra er lys og optimistisk, ble jeg likevel oppløftet av å lese denne boken, for følelsen jeg satt igjen med var: «Wow, så godt og fint det er skrevet!» Når du først har kommet inn i denne teksten, er det nesten som å meditere. Det er en tilstand.

FOTO: Faksimile
FOTO: Faksimile Vis mer

Stine Therese Strand (27), utgavesjef

Anbefaler: bøkene til Åsne Seierstad

- Jeg er veldig glad i bøkene til Åsne Seierstad, og spesielt «Bokhandleren i Kabul» fra 2002. Likte også «To søstre» og «En av oss» veldig godt, og kan trygt anbefale alle tre hvis du ikke har lest dem ennå. Noe av det jeg setter mest pris på ved Seierstad som forfatter, er at hun skriver om viktige og aktuelle temaer – uten at det blir for tungt. Bøkene hennes er grundige og samtidig fengslende – rett og slett gode leseropplevelser du husker i lang tid! Jeg venter spent på neste bok og gleder meg allerede til å lese.

FOTO: Faksimile
FOTO: Faksimile Vis mer

Ronja Rognmo (28), desk- og frontansvarlig KK.no

Anbefaler: bøkene til Mo Hayder

- Jeg er mørkeredd og livredd for skrekkfilmer, men elsker ironisk nok å lese krimbøker. Jeg har ikke en favorittbok, men en favorittforfatter. Det er Mo Hayder, en britisk 56-åring som skriver så grotesk og skremmende at jeg fortsatt den dag i dag sliter med å sove med lyset av – tre år etter jeg leste bøkene om politietterforskeren Jack Caffery! Jeg slukte debutromanen hennes «Fuglemannen», og fortsatte i samme tempo med oppfølgerne «Kuren», «Ritualer» og «Hud» - altså for noen mordere! Hvis du er en hardhudet lesehest anbefaler jeg deg å gjøre det samme. Du kommer til å bli besatt av Hayders rå penn, jeg lover.

FOTO: Faksimile
FOTO: Faksimile Vis mer

Merete Glorvigen (45), journalist

Anbefaler: «Happy Sally» av Sara Stridsberg

- Dette er historien om to kvinner, som i ulike tidsepoker var besatt av ideen om å svømme over den engelske kanal. Den ene er Sally Bauer, som i 1939 ble den første skandinaviske kvinnen som skulle klare det. Den andre er fiktive Ellen, den egenrådige tobarnsmoren, som inngår et kompromiss med sin mann: Klarer hun å svømme over kanalen som sitt store forbilde, skal hun få lov til å dedikere seg til svømmingen, fullt og helt. Slik blir «Happy Sally» en sår fortelling om to barn som står i veien for en mors drøm og lykke, og deres kamp om morens kjærlighet. Språket er melankolsk og vakkert, beskriver havet så godt at man kjenner lukten av sjø, og gjør leseropplevelsen til en tilstand, det er vanskelig å gå ut av.

FOTO: Faksimile
FOTO: Faksimile Vis mer

Malin Gaden (25), journalist

Anbefaler: Harry Potter-bøkene (på lydbok)

- Jeg er absolutt ikke redaksjonens store lesehest, så her kommer et tips mange av dere sikkert har fått før. Bøker dere sikkert allerede har lest – kanskje opptil flere ganger. Harry Potter. Jeg får aldri nok av Harry Potter. Det begynner å bli en stund siden jeg leste bøkene, filmene ser jeg til jul hvert eneste år, så til denne julen har jeg tenkt å skaffe meg Harry Potter på lydbok. Jeg har aldri prøvd det før og kan jo ikke forestille meg noe mer koselig enn Harry Potter på ørene med en kakao i hånda, fyr i peisen og snø som daler ned. God jul, altså!

FOTO: Faksimile
FOTO: Faksimile Vis mer

Hege Løvstad Toverud (50), journalist

Anbefaler: «Stormfulle høyder» av Ellis Bell (eller Emily Bronte, som var forfatterens virkelige navn)

- Boken kom ut i 1847, og historien som nøstes opp på den forblåste herregården Wuthering Heights levner ingen uberørt. Mens stormene raser over lyngheiene avdekkes kjærlighet, hevn, bitterhet og hat, og selv om boken ikke ble særlig godt mottatt av kritikerne i sin samtid, gitt sin vaklende moral, har den gått ned i historien som en klassiker.

FOTO: Faksimile
FOTO: Faksimile Vis mer

Malini Gaare Bjørnstad (31), journalist

Anbefaler: «La meg synge deg stille sanger» av Linda Olsson

- Vanligvis pleier jeg alltid å anbefale sakprosabøker som omhandler andre verdenskrig, ettersom dét er det jeg leser nittini prosent av tiden. MEN, denne gangen gjør jeg et unntak - for det er ett skjønnlitterært verk jeg ikke klarer å få ut av tankene. Jeg har lest den to ganger, og begge gangene sitter jeg oppløst i tårer når jeg vender om på siste side. Kort fortalt handler boken om et unikt og rørende vennskap mellom unge Veronika og den eldre kvinnen Astrid. Sistnevnte er kjent for å være «bygdas heks», men når tilflytteren Veronika lærer Astrid bedre å kjenne, skjønner hun at det er mer enn bare bitterhet og sinne som rører seg på innsiden av den eldre kvinnen. Vakrere innhold i en bok skal du lete lenge etter!

FOTO: Faksimile
FOTO: Faksimile Vis mer

Ida Bergersen (26), journalist

Anbefaler: «Svøm med dem som drukner» av Lars Mytting

- Denne boken hørte jeg på lydbok, faktisk, høsten 2015, da jeg kjørte bil fra Oslo til Stavanger og hjem igjen. Selve kjøreturen i fine omgivelser kan ha påvirket at jeg husker denne boken bedre enn mange andre bøker, men jeg synes uansett at den er verdt å nevne. Forfatter Lars Mytting skriver utrolig godt. Du blir tatt med på en fascinerende reise, når hovedpersonen prøver å finne ut av hva som skjedde da foreldrene hans ble funnet døde, 20 år tidligere. Det dukker opp mange interessante øyeblikk og personer, under ferden fra Gudbrandsdalen til Shetland og Frankrike – og et aldri så lite kjærlighetsdrama. En veldig fin bok!

FOTO: Faksimile
FOTO: Faksimile Vis mer

Silje Helgesen (23), journalist

Anbefaler: «Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping» av Haruki Murakami

Jeg skal ærlig innrømme å si at jeg leser altfor lite bøker i hverdagen, så de få gangene jeg faktisk finner roen til å lese en hel bok er stort sett på solsenga på ferie. Og årets høstferie på Marbella var heller intet unntak – for denne gangen leste jeg en bok jeg ble veldig inspirert av! «Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping» heter den, og allerede etter de første sidene fikk jeg lyst til å snøre på meg joggeskoene og løpe mil etter mil med en eneste gang. Boken er en slags selvbiografi av den japanske maratonløperen Haruki Murakami, som skildrer sine umenneskelig lange løpeturer, sin lidenskap for gamle jazzplater og om hvordan det føles å bli eldre. En god blanding av alt dette ga meg påfyll av både livsglede og treningsglede!

FOTO: Faksimile
FOTO: Faksimile Vis mer

LES OGSÅ: Forfatter Naja Maries sønn døde i en fallulykke fra femte etasje: - Det var fullstendig ubegripelig. Det var vanvittig

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer