Med stigende matvarepriser prøver de fleste av oss å ta smarte valg, enten det er å storhandle, unngå impulskjøp, bestille varer på nett eller å sette opp strenge budsjetter og være flinke med rester. Men før eller siden må man på butikken, enten det er for en liter melk eller et brød.
Og det er nettopp i butikken, mens man står foran kassa og skal betale, at vi faktisk kan komme i skade for å irritere de som trekker varer gjennom skanneren. Tro ikke at de ikke vet hvem du er. Jeg kjenner folk som jobber i matbutikk, og gjengangerne blir fort lagt merke til, enten de gjør seg bemerket på den ene eller andre måten.
La oss ta et sveip gjennom de mest utidige uvanene, og hva som kan få personalet til å irritere seg over oss:
Du bruker ekspresskassen med for mange varer
Butikker har ofte ekspresskasse for ti varer eller færre, men mange faller for fristelsen å benytte seg av ekspresskassen selv om de har både 12 og 13 varer i kurven. Dette er en kilde til irritasjon for de som jobber i kassen.
Ved kø roper personalet «Ledig kasse» og åpner en ny, og her synes mange å tro at det er først til mølla som gjelder, selv om nestemann i køen faktisk har førsterett. Det skal sies, betjeningen blir ikke nødvendigvis sur for akkurat dette, for å bli kvitt litt kø foran sin kasse, kan være en kjærkommen pause i en stressende arbeidshverdag.

Ni uvaner frisøren skulle ønske vi sluttet med
Du dropper skilleren
«Er denne din?» spør betjeningen og holder opp en agurk som kommer sneglende 40 centimeter bak resten av varene. Alt fordi du har glemt å legge skilleren bak siste vare. Om alle dropper skilleren, blir det mange spørsmål i løpet av en dag, og det lager kø. En jeg kjenner i bransjen, som velger å være anonym, kaller det «svært irriterende» å droppe skilleren, da avstand mellom varene ikke nødvendigvis signaliserer neste kunde. Helst bør du legge skiller både foran og bak. Men husk, er du alene, uten kø, foretrekker de ansatte at du dropper skiller.
Du lager et berg på rullebåndet
«Skal vi se, om jeg stabler all maten i en haug, får jeg handlingen unnagjort i en fei». Feil! Den som jobber i kassa skal dra hver vare gjennom skanneren, og da kan du hjelpe til ved å plassere hver vare med strekkoden synlig. På den måten slipper personalet å snu på hver vare for å finne koden, og å bli slitne i armene. Og det går mye fortere.

Uvanene servitører skulle ønske at vi sluttet med
Du tar grønnsaker uten pose
Noen dropper å legge grønnsaker og frukt i pose, kanskje av miljøhensyn, men å finne en lime her og en lime der på rullebåndet er unødvendig tidsbruk, når alle limene kunne vært slått inn samtidig. Dessuten, løse løk og støtte epler kan skitne til båndet.
Du er uhøflig
Det kan synes enkelt, men noe av det som irriterer kassabetjeningen mest er folk som ikke sier «Hei» og ikke møter blikket deres. Min kontakt i bransjen forteller at hun har prøvd ut forskjellige typer «Hei» for å se hvilket som best sikrer et «Hei» i retur, og har landet på at «Hei, hei», funker best. Og du, husk å si «Hadet» også! Det settes pris på.

Videre, om noen har gjort en feil, ta det med det gode. Det er menneskelig å feile, enten det er kassabetjeningen som har slått inn feil, at hyllemerkingen er misvisende, eller at en vare er dårlig. Uansett påpek feilen på en respektfull måte.
Du tilbyr feilslått hjelp
Du mener det sikkert godt, når kassabetjeningen sitter med det røde eplet ditt i hånden og leter etter riktig varekode, og du sier: «Det er et rødt eple». Eller «Jeg tror det var 20 kroner kiloen». Men personalet må slå inn en såkalt PLU-kode for produkter uten strekkode, og da hjelper det faktisk ikke å være behjelpelig.
Som i alle jobbet kan et par minutter med lav aktivitet være kjærkomment, og da er det ikke alltid like lett å le av den spøkefulle kommentarer fra kunden som velger seg den eneste ledige kassen med ordene: «Sitter du her og venter på meg, du da?».

Ni ting gynekologen skulle ønske at vi husket på
Du sniker til deg pose
De siste par årene, med økt fokus på plast og miljø, har poser blitt dyrere. Storhandler man kan det fort komme opp i flerfoldige tiere i poser. Likevel, noe av det som irriterer kassabetjeningen er kunder som later som de ikke skal ha pose, og etter å ha betalt kommer på at de visst trenger en pose likevel. Eller som ber om to poser, når alle ser at de egentlig trenger fem. Et godt råd er å legge posene du trenger på båndet selv, i butikker der det er mulig. Da blir betjeningen glad. Dersom du synes pose er dyrt er et godt råd å ta med seg pose hjemmefra eller bruke tøyposer du har fra før.

Uvanene kabinpersonalet skulle ønske at vi sluttet med
Følg med
Jo da, det er fort gjort å hensynke til egne tanker etter en lang dag på jobben. Og kanskje har du ting du må avtale, med henting i barnehagen. Men når du kommer til kassa bør du løfte nesa opp fra telefonen, og ta av deg headsettet med lydboka. Om alle sier «Hæ?» når kassabetjeningen spør om du skal ha pose, går sekundene, og køen blir lenger enn den hadde trengt å være. Som min kontakt i bransjen sier: Det er snakk om tre ord: «Hei», «Pose?» og «Kvittering?».
Det er tomt på kontoen
Det kan skje alle, at du står i butikken og ikke har dekning på kortet. Derfor kan det være lurt å ta en titt i nettbanken før du handler. Å overføre penger underveis skaper kø, og personalet må trykke på den røde knappen for «Avbryt» mens du prøver med et nytt kort.

Du pakker maten tregt
Ved kø bør du gjøre deg ferdig med å pakke i poser så fort som mulig. Betjeningen kan ikke hjelpe neste når begge båndene er fulle. Så ikke stå med mat på båndet og sjekk kvitteringen eller svar på meldinger. Pakk varene fort, ta dem med litt bort fra kassa og sjekk kassalappen der.
Du klager på prisene
Jo da, mat er dyrt, og vi er mange som irriterer oss, fortviler og snur på krona. Men husk, det er ikke betjeningen som bestemmer prisene. De prøver bare å gjøre jobben sin, og den blir ikke lettere av at du sukker og stønner.
Helt til slutt, hva er så drømmekunden? Vår kontakt i matvarebransjen beskriver følgende:
Drømmekunden har en handlekurv med ikke altfor mange varer, og legger dem med god avstand på båndet, med strekkoden mot skanneren. Vedkommende har allerede lagt riktig antall poser på bandet, og skiller foran og bak. Jeg sier «Hei hei», og vedkommende ser på meg og svarer «Hei», og jeg skanner varene på få sekunder. Jeg spør « Kvittering?» og får «Nei takk» til svar, og så sier vi «Hadet» til hverandre.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no
