Å gå til tannlegen er noe de færreste gleder seg kjempemasse til, men like fullt nødvendig for å sikre sunne tenner til forhåpentligvis langt opp i godt voksen alder.
Ifølge SSB rapporterte tannhelsetjenesten i 2019 at 29,4 prosent av undersøkte 18-åringer var i «null hull»-gruppen. Dette var over 7 prosentpoeng høyere enn i 2015.
I 2021 var dette tallet økt til 31,9 prosent. Man kan dermed tolke at tannlegene har mindre å gjøre i dag, hvert fall med tanke på hull og boring.
Men når vi først er hos tannlegen, hva er det vi som pasienter kan gjøre for å lette arbeidet? De amerikanske nettstedene The Healthy og dentistryiq har laget en sammenstilling av uvaner mange av oss har, og som tannlegen faktisk skulle ønsket at vi sluttet med. Vi tillater oss å gjengi noen av dem:
1. Ikke sitt på telefonen!
Ifølge den kanadiske tannlegen Barry Parisien er det mange som velger å være på telefonen mens de sitter i tannlegestolen. Dette kan ikke uventet være en kilde til irritasjon, da det er mange beskjeder som går fra tannlege til pasient om både gaping, skylling og spytting. Dessuten krever tannlegestolen at man ligger godt tilbakelent. En telefonarm i været kan dermed hindre tannlegens arbeid. Å sitte i tannlegestolen er jo dessuten en fin mulighet for å øve seg på å ta mobilfri.
2. Ikke puss tennene
Vi er sikkert mange som har pusset tennene en ekstra gang før vi går til tannlegen, for å gjøre et godt inntrykk. Man vil jo ikke plage tannlegen med dårlig ånde, heller. Men skal vi tro The Healthy er det å pusse tennene før tannlegebesøket på mange tannlegers nei-liste. Frisk pust etter nylig pussing kan nemlig maskere tilstander som tannlegen bør undersøke. Ifølge den New York-baserte tannlegen Ada Cooper hører dårlig ånde med i jobben, og lukten fra munnhulen kan faktisk indikere om noe er galt.
Likevel, mat mellom tennene kan man gjerne fjerne med tannpirker eller ved å skylle munnen før man setter seg i stolen.

Ni uvaner frisøren skulle ønske vi sluttet med
3. Ikke lyv
Vi er sikkert mange som liker å fremstille oss som bitte lite grann bedre enn vi er, og når tannlegen spør om du er flink å bruke tanntråd, er det lett å svare «Jada, hver eneste dag. Morgen og kveld». Om du ikke tror du greier å gjennomføre å bruke tanntråd, så si fra, så kanskje tannlegen kan foreslå noe annet for å holde det rent mellom tennene. Det samme gjelder om tannlegen spør om du har noen sykdommer, eller går på medisiner. Vær ærlig, som du ville vært med fastlegen. Om du lyver om vaner eller symptomer, kan det medføre at du får feil behandling, noe som kan slå tilbake på deg selv.
4. Avbestill i tide
Alle vet hvor irriterende det er når noen ikke dukker opp til en avtale eller et møte. Det samme gjelder selvsagt hos tannlegen. Tannlegekontorer har ulik praksis og frister for avbestilling, men husk å alltid avbestille innen fristen, slik at tannlegen rekker å flytte en annen pasient til den ledige time. Alle liker vi å kunne gå tidlig for dagen, istedenfor å få et hull midt på dagen (unnskyld ordspillet, det ble for fristende).
5. Dropp leppestiften
Litt leppestift kan friske opp en grå dag, men skal du til tannlegen, bør du vurdere å droppe det. Ifølge The Healthy kan sminken smitte over på instrumentene på vei fra leppene og inn i munnen. Og dersom tannlegen for eksempel holder på å rekonstruere en tann, kan leppestift gjøre det vanskeligere å vurdere om den nye tannen passer med fargen til de øvrige.

Se Bruce Willis' rørende reaksjon på bursdagssangen
6. Nekte å svelge
Noen ganger ber tannlegen deg å spytte. Andre ganger om å svelge. Skal vi tro ekspertene ved detistryiq er det pasienter som faktisk nekter å svelge spyttet sitt. Andre igjen flytter spyttsugeren rundt i munnen med leppene sine, bort fra stedet der tannlege hadde plassert den. Ifølge nettstedet skal dette være kilde til irritasjon, og kan dessuten føre til at det blir tilbakeslag i spyttsugeren, med spytt fra forrige pasient. Oi, ja, det skal vi hvert fall love å ikke gjøre!
7. Gå på do
Et irritasjonsmoment, skal vi tro Dentistryiq, er at pasienter skal på do akkurat når de blir hente inn til timen. Da har man gjerne hatt et kvarter på venterommet, og akkurat når du blir ropt opp, passer du på å legge inn et dobesøk. Dette skaper fort forsinkelser, som kan føre til overtid for tannlegen.

Uvanene servitører skulle ønske at vi sluttet med
8. Litt slapp ikke grunn til å avbestille
Dersom du hoster og nyser bør du holde deg hjemme, og covid-anbefalinger bør alltid følges. Men skal vi tro det amerikanske nettstedet The Healthy er det helt i orden å gå til tannlegen som planlagt om du kun føler deg litt slapp. Ifølge Ada Cooper har tannleger gode rutiner på desinfisering, for å unngå at smitte overføres mellom pasienter eller til tannlegen.
9. Dropp røyken
Å røyke har som kjent en rekke helseulemper, også for munnhule og tenner, og ifølge tannlege Ada Cooper bør man ikke røyke før man går til tannlegetimen. Røyking kan dessuten føre til misfargede tenner, tannkjøttsykdommer og til og med munnkreft.
10. Ikke tren før du går til tannlegen
Å møte opp svett etter trening, er noe man prøver å unngå på de fleste av livets områder, og det skulle kanskje være unødvendig å si at det samme gjelder hos tannlegen. Om du har benyttet formiddagen til å trene, husk å legge inn tid for å skifte og dusje, slik at du ikke ender opp med å sitte dampende i tannlegestolen – og overlater en fuktig stol til pasienten etter deg.
11. Prioritere bleking
Dersom tannlegen oppdager hull eller infeksjoner, er rådet å følge anbefalt behandling. Ifølge Dentistyiq hender det at folk sier nei takk til foreslått behandling, for i neste øyeblikk å spørre om hva tannbleking koster. Rådet er alltid å prioritere helse over det kosmetiske.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no
