Gjøre ting alene:

12 ting du bør prøve å gjøre alene

Lær deg å trives i eget selskap. Her er tipsene fra damene som elsker å være alene.

GJØRE TING ALENE: Å trives i eget selskap er viktig! Her får du tipsene fra damene som elsker å være alene. FOTO: NTB Scanpix
GJØRE TING ALENE: Å trives i eget selskap er viktig! Her får du tipsene fra damene som elsker å være alene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvor ofte gjør du ting helt alene - og bare for din egen del? I en hektisk hverdag med mange forventninger og forpliktelser er det lett å nedprioritere egentid. Når vi hele tiden durer på med alt vi må og skal og burde gjøre, er det derimot lett å føle seg tom og utslitt.

Christine Otterstad er mental trener og forfatter, og setter stor pris på tid tilbragt i eget selskap. Om hun har tid sitter hun gjerne alene på kafé i et par timer, eller tar seg en løpetur i skogen. Bare for å lade batteriene.

- Å være alene er på mange måter sånn vi lader batteriene våre. Det er mye mindfullness i alenetid, jeg tror vi trenger den tiden på å samle oss. Det er også den eneste tiden du ikke har noen forventninger rundt deg – du kan konsentrere deg om deg selv og ikke bare om å gi, sier hun til KK.

GLAD I ALENETID: Christine Otterstad er mental trener og forfatter, og setter stor pris på tid tilbragt i eget selskap.
GLAD I ALENETID: Christine Otterstad er mental trener og forfatter, og setter stor pris på tid tilbragt i eget selskap. Vis mer

Otterstad er klar over at mange synes det kan være vanskelig å gjøre ting som å dra alene på restaurant eller kino helt alene, men selv synes hun ikke det er det minste rart. Hun gjør det gjerne.

- Det er jo veldig opp til hver enkelt, og hvor trygg man er på seg selv. Det har bare blitt sånn i samfunnet vårt, at man forventer å være minst to personer i sånne settinger, sier hun.

- Det handler litt om at om du aldri i er alene, og aldri oppsøker alenetid, så vet du ikke. Det handler om å tørre å utforske, sette seg på den kaféen og bruke tid med seg selv, oppfordrer Otterstad.

Nedenfor finner du en liste over 12 ting du bør prøve å gjøre alene:

LES OGSÅ: Småbarnsforeldre trenger også egentid

1. Dra på kino på dagtid

Har du noen gang dratt på kino midt på dagen? Nei, det er ikke så mange andre som pleier, heller. Grip sjansen til å se film på stort lerret uten mange av de vanlige minusene på kino, som lange køer i kiosken, bråkete venninnegjenger og folk som kommer for sent og skal inn på akkurat din rad...

2. Gjennomfør en «ja-uke»

Bestem deg for å si «JA» til absolutt alt en hel uke - uten å si ifra til de rundt deg. På denne måten vil du gripe alle mulighetene livet gir deg i hverdagen! Det kan fort bli tidenes uke.

3. Fullfør et stort puslespill

Er du en av de mange som aldri har orket å pusle ferdig et puslespill? Gjør det nå! Om så bare for å kunne nyte mestringsfølelsen av å ha vært utholden og disiplinert.

4. Ta en helgetur

Å reise alene kan virke skummelt, men samtidig får du sjansen til å prioritere akkurat det du vil. Du slipper å ta hensyn til andres ønsker når det kommer til valg av attraksjoner, severdigheter og restauranter. I tillegg skal du ikke se bort ifra at du får stiftet nye og uventede bekjentskaper når du reiser alene!

En helgetur trenger derimot ikke være synonymt med å krysse landegrenser, særlig ikke når vi i Norge har så mye flott natur like i nærheten.

Maria Grøntjernet, kjent som «Villmarksjenta» på blogg og Instagram, har tilbragt mange timer alene ute i naturen. Aller best liker hun stillheten, for ellers i en hektisk hverdag føler hun seg lett overlesset med inntrykk. Når hun er alene blir det også lettere å ta inn over seg og nyte naturen.

- På tur alene får jeg pusterom. Da får jeg egentiden og roen jeg trenger for å hente meg inn igjen, og det blir også tid til å reflektere, forklarer Grøntjernet til KK.

Hun drar ikke alene bare for nytelsens skyld, men for å utfordre egen angst. Det å være alene i naturen har tillatt henne å presse seg selv ut av komfortsonen, noe som har ført til mestringsfølelse. Grøntjernet tror det er viktig at man finner ut av hvor mye alenetid man selv trenger, og at at mange av oss burde vært flinkere til å gjøre ting på egenhånd.

- Jeg er overbevist om at det er viktig å lære seg til å trives i eget selskap. Det kan være fint med litt avstand til de man er glad i av og til også, slik at man kan føle på savn. Det har i hvert fall gjort at jeg har blitt flinkere til å sette pris på de menneskene jeg til vanlig har rundt meg, sier hun og legger til:

- Det å gjøre ting på egenhånd gir en stor frihet fordi vi ikke har noen andres behov å ta hensyn til. Og av og til tror jeg det er viktig å tillate seg å kun følge egne behov, og ha frie tøyler til å gjøre akkurat det man føler er riktig for seg.

Pssst, skal du ut å reise alene? Da bør du lese dette!

Å REISE PÅ FERIE ALENE: Du får både utfordret komfortsonen og slipper å ta hensyn til alle andre. FOTO: NTB Scanpix
Å REISE PÅ FERIE ALENE: Du får både utfordret komfortsonen og slipper å ta hensyn til alle andre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

5. Spander middag på deg selv

«And so I sat there and had a glass of wine. No books, no man, no friends, no armor, no faking» sa Carrie Bradshaw i en av scenene i den kjente tv-serien «Sex and The City», hvor hun drar alene på restaurant.

Mens du sitter der føles det kanskje ut som om alle andre har noen å være sammen med unntatt deg, men prøv å se det fra for eksempel servitørens perspektiv - som allerede har vært på jobb i flere timer og servert mange andre som også spiste alene.

6. Les hele natten

Å være oppe hele natten assosieres gjerne med sene nattetimer på byen, eller kanskje også barnegråt, men hva med å sitte oppe bare fordi du har lyst? Bare for å nyte stillheten og slappe av med en god bok og tente telys?

7. Jobb som frivillig

Å kunne utgjøre en forskjell for andre føles godt og setter ting i perspektiv. Ved å hjelpe andre gir du mye av deg selv - men får minst like mye igjen for det.

8. Gjør yoga utendørs

Ta deg tid til å puste for å puste, ikke bare for å ta inn luft til å overleve. Finn deg en rolig plass du kan nyte frisk luft samtidig! Kanskje på stranden, i skogen, i parken eller på balkongen?

LES OGSÅ: Tid alene kan være svært sunt for deg og parforholdet

TA DEG EN PAUSE: En velfortjent pause i rolige omgivelser gjør godt for både kropp og sjel. FOTO: NTB Scanpix
TA DEG EN PAUSE: En velfortjent pause i rolige omgivelser gjør godt for både kropp og sjel. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

9. Vær turist i egen by

Hvorfor ikke? Du trenger ikke reise vekk for å oppleve nye ting! Dra til et museum du aldri har vært på før, eller spaser rundt uten noe bestemt mål. Du får sett byen din igjennom nye øyne, og et herlig avbrekk i en ellers ganske A4 hverdag!

10. Skap noe

Bruk evnene dine, om så bare fordi du har dem! Det trenger ikke være noe storslått, men noe du har gjort helt selv. Hva med å skrive en sang, en bok eller en diktsamling? Kan du male? Strikke eller brodere? Vær kreativ!

11. Ta deg en «digital detox»

Tenk over hvilke apper du bruker mye tid på, og bestem deg for å ta en pause. Slett Instagram midlertidig, eller logg ut av Facebook. Eller kanskje du skal la mobilnett og WiFi på mobilen være av igjennom helgen? Sett deg selv fri fra forventningene om å alltid være «på» - det beste med livet er her og nå.

12. Se på stjernene

Denne aktiviteten blir stadig romantisert igjennom film og bøker, men forutsetter slettes ikke å ha den perfekte partner ved din side! Stjernehimmelen er vakker og spennende nok i seg selv uansett. Og er det ikke litt deilig å innimellom få kjenne på at vi, og problemene våre, faktisk er veldig små i den store sammenheng?

LES OGSÅ: Blir vi mer redde for å være alene jo eldre vi blir?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer