Fredag den 13

13 fakta om fredag den 13

Hvorfor er vi egentlig så nervøse for denne dagen?

FREDAG DEN 13: Mange er nervøse når den trettende havner på en fredag. Denne dagen skal ifølge ryktene være en ulykkesdag, men er det egentlig det? FOTO: Shutterstock / Everett Collection
FREDAG DEN 13: Mange er nervøse når den trettende havner på en fredag. Denne dagen skal ifølge ryktene være en ulykkesdag, men er det egentlig det? FOTO: Shutterstock / Everett Collection Vis mer
Publisert

Er du en av dem som alltid er litt ekstra nervøs fredag den 13? Kanskje du unngår å fly akkurat denne dagen? På 1800-tallet ble fredag nemlig sett på som ukens uheldigste dag og tallet tretten har vært ansett som farlig.

I tillegg har ryktene sagt at hvis det er 13 til bords, så vil alle 13 dø i løpet av et år, og om du har 13 bokstaver i navnet ditt, vil du ha «djevelens» lykke. Personer med «djevelens lykke» har blant annet vært massemorderne Jack the Ripper, Charles Manson og Theodore Bundy, skriver Forskning.no. (Pssst: Stjal lik fra graver og brukte delene til å lage masker, klær eller møbler!)

Men det kan kanskje være tilfeldig? For menneskerettsforkjemperen Nelson Mandela har også 13 bokstaver i navnet sitt. I år havner fredag den 13 på to dager, 13. januar og 13. oktober. Men selv om denne dagen er forbundet med ulykke, er det andre ting som også (kanskje helt tilfeldig) har skjedd på fredag den 13.

1. Nektet å reise på den trettende

Den tidligere amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt nektet å reise på den trettende i hvilken som helst måned, og ville aldri sitte med tretten mennesker til bords. Andre kjente personer som har hatt angst for tallet tretten er Napoleon og også tidligere amerikansk president Herbert Hoover. Triskaidekafobi er betegnelsen på frykt for tallet 13.

LES OGSÅ: Dette er de mest populære reisemålene i 2017

2. Jesus' korsfestelse

Mange er engstelige over fredag den 13, noe som kan være fordi Jesus' korsfestelse skal ha funnet sted på en fredag. Tallet 13 var også antall gjester som deltok på den siste middagen, og apostelen Judas skal ha vært den trettende personen som satt seg ned ved bordet, ifølge det nye testamentet.

3. Som å hoppe etter ...

Tallet 13 lider av å være det neste tallet i rekken etter 12, ifølge talleksperter som mener at sistnevnte er et komplett tall: Det er 12 måneder i året, det er 12 stjernetegn i horoskopet, det er 12 viktige guder i gresk mytologi, Jesus har 12 apostler, julen består av 12 dager og det er 12 egg i et snes. (Psst: Visste du dette om egg?)

4. Ekstra middagsgjest

I Paris kan overtroiske middagsgjester leie en «fjortende» person til middagen, eller en profesjonell fjortende gjest.

5. «Black Friday»

Nei, det er ikke bare superlave priser som assosieres med «Black Friday». På fredag den 13 i 1989 stupte nemlig aksjene på det amerikanske aksjemarkedet, og derfor blir nettopp denne dagen kalt «Black Friday».

6. Flyulykken i Andes-fjellene

Flyulykken i Andes-fjellene var en flight med 45 mennesker som styrtet i Andesfjellene fredag den 13. oktober 1972. De siste 16 overlevende ble reddet den 23. desember 1972. De overlevende hadde lite mat og ingen mulighet til å gjøre opp varme i det tøffe klimaet, over 10 000 fot over havet. De spiste av de døde passasjerene som lå begravet i snøen, ifølge Wikipedia.

7. 13 er også et lykketall

Popstjernen Taylor Swift har tidligere sagt at 13 er hennes lykketall og forbinder positive ting med tallet.

- Jeg ble født den trettende. Jeg ble 13 år på fredag den 13. Mitt første album solgte til gull på 13 uker. Min første, store hit hadde en 13 sekunders intro, har hun tidligere fortalt til MTV.

LES OGSÅ: Taylor Swift feirer 10 år siden første plate kom ut - sjekk den stilforvandlingen!

8. Hopper over tallet 13

Det er flere som er nervøse for hva tallet 13 kan gjøre, og derfor er det flere sykehus som ikke har romnummer 13. I tillegg er det mange høye bygninger som hopper over 13. etasje, og enkelte fly som ikke har ikke rad 13.

9. Taper mange millioner

Mange amerikanere er redde for fredag den 13. Ifølge Stress Management Center og Phobia Institute, taper USA hele 800-900 millioner dollar på grunn av denne dagen. Årsaken? Jo, mange nekter å jobbe og/eller fly på denne dagen.

10. Apollo 13

De fleste husker den skjebnesvangre Apollo 13-ulykken. Den ble skutt opp klokken 13:13 i amerikansk tidssone (CST) den 11. april 1970. Hvis man plusser sammen alle tallene i datoen (dag/måned/år), 1+1+4+7+0, blir det 13. Eksplosjonen som fant sted skjedde 13. april (men dette var ikke på en fredag). Men heldigvis blir ekspedisjonen husket for den vanskelige, men heldige hjemturen, med landing 17. april 1970.

11. En sykdom

Ja, det finnes mennesker som foretrekker å være hjemme denne dagen. Noen av dem kan lide av diagnosen paraskevidekatriafobi, rett og slett irrasjonell frykt og angst for fredag den 13.

12. Båten som aldri kom tilbake?

Den britiske marinen konstruerte en gang i tiden en båt som het HMS fredag den 13. Ifølge ryktene skal den ha forlatt kaia for første gang fredag den 13, og har aldri blitt hørt om siden. Men ifølge BBC og Portsmouth Royal Navy Museum skal HMS aldri ha eksistert.

13. Født på fredag den 13

Den kommunistiske politikeren og revolusjonæren, Fidel Castro, be født fredag den 13. Han var statsminister fra 1959 til 1976 og president fra 1976 til 2008. Også Butch Cassdy, en beryktet amerikansk tog- og bankrøver, ble født fredag den 13.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer