Paris

13 fakta om fredag den trettende

Redd for fredag den 13? I Paris kan du leie en fjortende middagsgjest. Les mer artig om ulykkestallet her.

Den lengste tiden det kan gå mellom to fredag den 13 er 14 måneder (foto: Colourbox.com)
Den lengste tiden det kan gå mellom to fredag den 13 er 14 måneder (foto: Colourbox.com) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du helt noia for ulykkesdagen fredag den 13., er det bare å ta det med ro, for i år skal vi gjennom hele tre fredag den 13. Neste fredag 13. er i mars og deretter den 13. november. At dagen dukker opp tre ganger på et år, er nokså uvanlig og skjer bare rundt hvert 11. år. Det sier Thomas Fernsler ved University of Delaware, som har studert tallet 13 i over 20 år, ifølge Live Science. Glem fredag den 13. Mandag 19. januar er fælest.Og her er flere artige fakta om fredag den 13:

1. Båt forsvant

Den britiske marinen konstruerte en gang i tiden en båt som het fredag den 13. Den forlot kaia for første gang fredag den 13, og har aldri blitt hørt om siden.

2. Apollo 13

De fleste husker den skjebnesvangre Apollo 13-ulykken. Den ble skutt opp kl. 13:13 i amerikansk tidssone (CST) den 11. april 1970. Hvis man plusser sammen alle tallene i datoen (dag/måned/år), 1+1+4+7+0, blir det 13. Eksplosjonen som fant sted skjedde 13. april (men dette var ikke på en fredag). Men heldigvis blir ekspedisjonen husket for den vanskelige, men heldige hjemturen, med landing 17. april 1970.

3. Dropper rom nummer 13

Mange sykehus har ikke romnummer 13, mens mange høye bygninger hopper over 13. etasje. Mange fly har ikke rad 13.

4. En sykdom

Det å ha angst for fredag den 13, er faktisk en ”diagnose”. De som har "paraskevidekatriafobi" lider av en irrasjonell frykt og angst for fredag 13. Har du "paraskevidekatriafobi"? Finn ut på DinSide Helse! (Ekstern lenke)

5. En skurk så dagens lys

Butch Cassdy, en beryktet amerikansk tog- og bankrøver ble født fredag den 13. paril 1866.

6. Nok en fødsel

Fidel Castro var født fredag 13. august 1926.

7. Nektet å reise

Den tidligere amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt nektet å reise på den trettende i hvilken som helst måned, og ville aldri sitte med tretten mennesker til bords. Andre kjente personer som har hatt angst for tallet tretten er Napoleon og også tidligere amerikansk president Herbert Hoover. Triskaidekafobi er betegnelsen på frykt for tallet 13.

8. Lei en ekstra gjest

I Paris kan overtroiske middagsgjester leie en ”fjortende”, eller en profesjonell fjortende gjest.

9. Taper penger

Det er blitt estimert at bortimot $800–900 millioner går tapt i USA på denne dag fordi folk ikke flyr eller gjør business som normalt.

10. Som å hoppe etter...

Tallet 13 lider av å være det neste tallet i rekken etter 12, ifølge talleksperter som mener at sistnevnte er et komplett tall: Det er 12 måneder i året, det er 12 stjernetegn i horoskopet, det er 12 viktige guder i gresk mytologi, Jesus har 12 apostler, julen består av 12 dager og det er 12 egg i et snes.

11. Mer utsatt for ulykker

En studie publisert i anerkjente British Medical Journal (i 1993) viser at man er mer utsatt for å bli involvert i trafikkrelaterte ulykker på fredag den 13.

12. Med jevne mellomrom

Den lengste tiden det kan gå mellom to fredag den 13 er 14 måneder.Og når vi først er inne på merkedager: Se fy-listen for Halloween

13. Filminnspilling

Ingen stor bombe: Premieren på nyinnspillingen av filmen Friday the 13th er i dag!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer