17-åringene Walter og Werner sto i samme tatoveringskø i Auschwitz

Ved et sammentreff fant de hverandre igjen 73 år senere.

SAMME SKJEBNE: Walter Spier (t.v.) ble tatovert med nummer A1838 i Auschwitz i 1944. Werner Reich (midten), fikk nummer A1828. De var med andre ord bare 10 nummer unna hverandre i den beryktede køen. Mannen til venstre er ukjent, sier dokumentarskaper Bachom til KK, men som man kan se har har også han nummertatovering fra Auschwitz. Bildet er tatt på et arrangement i forbindelse med markering av Krystallnatten. FOTO: Sandi Bachom // skjermdump Twitter
SAMME SKJEBNE: Walter Spier (t.v.) ble tatovert med nummer A1838 i Auschwitz i 1944. Werner Reich (midten), fikk nummer A1828. De var med andre ord bare 10 nummer unna hverandre i den beryktede køen. Mannen til venstre er ukjent, sier dokumentarskaper Bachom til KK, men som man kan se har har også han nummertatovering fra Auschwitz. Bildet er tatt på et arrangement i forbindelse med markering av Krystallnatten. FOTO: Sandi Bachom // skjermdump Twitter Vis mer
Publisert

Som en del av nazistenes notoriske trang til orden og struktur, ble det høsten 1941 bestemt at alle arbeidsdyktige fanger i konsentrasjonsleiren Auschwitz (som også besto av Birkenau og Monowitz) skulle tatoveres med et identifikasjonsnummer.

Fra den dagen av hadde ikke de av fangene som var fysisk sterke nok til å arbeide i leiren under tvang, et navn - fra nå av var de kun et nummer. De andre fangene, de som nazistene så på som arbeidsuføre, ble sendt rett til gasskamrene. I all hovedsak var dette kvinner, barn og eldre.

To av de som ble sortert ut av dødskøen, og inn i puljen for de arbeidsdyktige, var de unge tyskerjødene Walter Spier og Werner Reich. Da de ankom Auschwitz høsten 1944 var begge to 17 år, og hadde allerede vært innom flere leire - blant annet transittleiren Theresienstadt, som ligger i nåværende Tsjekkia.

Møttes gjennom sosiale medier

Til tross for at de to guttene var like gamle, kom fra samme område og hadde vært innom de samme leirene, var det ikke før 73 år senere at skjebnen førte dem sammen. Den amerikanske dokumentarfilmskaperen Sandi Bachom (74) kom nemlig over den unike historien gjennom sosiale medier.

Se YouTube-videoen der Walter og Werner forteller sine sterke historier under:

Vis mer Vis mer

En bekjent av henne på Facebook hadde nemlig en far, som hadde sett en artikkel om Bachoms gode venn Werner Reich, og lagt merke til at han hadde en tatovering som var ti numre unna Reichs tatovering. Sandi Bachom førte de to mennene sammen, og i 2017 møttes endelig Werner Reich - nummer A1828 - og Walter Spier - nummer A1838.

Møtet, som fant sted sommeren 2017, er blitt dokumentert av filmskaper Sandi Bachom.

- Vi sto i kø og vi var nakne. En eller annen med er rustent barberblad skrapte håret av kjønnsorganene våre. En klippet vekk håret vårt, mens en annen tok tak i armen vår. Han skrev ned navnet vårt på en tavle og ga oss et nummer. Så ble vi tatovert. Vi var riktig nok heldige da, for våre numre ser anstendige ut. Det var noen som ble tatovert over hele armen, sier Walter Spier i dokumentaren.

Også små barn ble tatovert på armen

Da de to guttene ankom Auschwitz i 1944, hadde SS-soldatene som styrte leiren bestemt at en ny tatoveringsserie skulle tre i kraft fra mai 1944. Dette for å unngå at numrene skulle bli altfor høye, ettersom det mellom 4. mai og 8. juli ble deportert hele 437 402 jøder fra Ungarn til Auschwitz.

Den nye serien skulle gå alfabetisk, og starte med en A foran tallene. Første bolk var fra A1 til A20.000. Deretter fortsatte det med bokstaven B og videre gjennom alfabetet. Ut ifra Werner Reich og Walter Spiers nummer å dømme, var de altså en del av den tidlige A-bolken.

BARN BLE TATOVERT: Rundt 600 barn overlevde grusomhetene i konsentrasjonsleiren Auschwitz. Her viser noen av dem frem nummertatoveringene de ble påtvunget i leiren. FOTO: NTB Scanpix
BARN BLE TATOVERT: Rundt 600 barn overlevde grusomhetene i konsentrasjonsleiren Auschwitz. Her viser noen av dem frem nummertatoveringene de ble påtvunget i leiren. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Tatoveringsprosedyren fortsatte helt til krigens slutt, og da Auschwitz ble frigjort 27. januar 1945 ble det dokumentert at også små barn hadde blitt tatovert med nummer på armen.

Her hjemme har nå avdøde Samuel Steinmann vært åpen om sine erfaringer som fange i konsentrasjonsleiren Auschwitz. Han ble deportert med Donau høsten 1942, og fikk fangenummer 79 231. Han gikk bort 1. mai 2015 i en alder av 91 år - og var den siste gjenlevende jødiske nordmannen som overlevde den brutale dødsleiren Auschwitz.

NORDMANN I AUSCHWITZ: Samuel Steinmann fikk fangenummer 79 231 tatovert på armen da han ankom Auschwitz i 1942. Han var en av få norske jøder som overlevde krigen. Her side om side med kronprinsesse Mette-Marit på Den internasjonale Holocaustdagen i 2015. FOTO: NTB Scanpix
NORDMANN I AUSCHWITZ: Samuel Steinmann fikk fangenummer 79 231 tatovert på armen da han ankom Auschwitz i 1942. Han var en av få norske jøder som overlevde krigen. Her side om side med kronprinsesse Mette-Marit på Den internasjonale Holocaustdagen i 2015. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Øvrige kilder: USHMM og Wikipedia

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer