Ine Thereze

17. mai-maten vi elsker

Er du litt lei av Leiv Vidar og Hennig Olsen: Prøv en meny uten pølser og is.

Gode følgesvenner: ost og vin.
Gode følgesvenner: ost og vin. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Champagnefrokost

Start med det viktigste: champagnefrokosten. En liten dose lekne bobler gir et godt grunnlag for å nyte dagen. Du finner relativt rimelige alternativer av både ekte champagne og musserende viner. Har du ingen boblefavoritter selv, kan du prøve en av disse to, som anbefales av KKs matjournalist Cecilie Klem:

Ekte champagne: Tarlant Brut Zero (Champagne, Frankrike, Vinmonopolnr. 46738, kr 219,90). Dette er en enkel og frisk champagne med bra syre og fruktighet, som gjør at den egner seg utmerket som vekker for både appetitt og andre sanser. Fabelaktig pris når man tar i betraktning at dette er ekte champagne.

Musserende: Raimat Chardonnay Brut (Musserende, Spania, Vinmonopolnr. 941, kr 99,90). Vellaget musserende vin som er glimrende under stjerner og raketter. Eple og karakter i smaken med en behagelig syre. Upretensiøst, men likevel med en viss eleganse. Godt kjøp.

Legg et par jordbær nederst i glasset, så kan du servere en nydelig klassiker. Vil du har noe litt mer intrikat, kan du for eksempel servere champagnedrinken Giovannis. 2 cl akevitt og 2 dråper Angostura bitter blandes i et champagneglass. Fyll opp med musserende vin.

 • Prøv også: champagnedrinken Mambo Mambo

 • Smakfull ost

  Ost og vin er en god kombinasjon når du ikke vil svette for mye over grytene, samtidig som du vil servere noe godt. Ost velger du selvsagt ut etter hva du og gjestene liker best, men vær nøye med tilbehøret for at smakene ikke skal kræsje. Disse gode tipsene kommer fra KKs vinekspert Liz Mortensen.

  En god grunnregel:
  Nøytrale oster er best med hvitvin, mens skarpe lagrede oster (som for eksempel parmesan) er best med rødvin. Veldig sterke oster som roquefort er best med søte viner.

  Vinvennlig tilbehør

  Nøtter og tørket frukt er bra. Også en god del marmelader som for eksempel er lagert på kvede, solbær, aprikos eller fiken. Noen friske frukter kan også gå, modne pærer, melon og fiken er godt.

  Vanskelig vintilbehør:
  Stangselleri, tomater, rå paprika, reddiker, epler og druer. Det er fordi de syrene som finnes i rå frukt og grønnsaker kræsjer med syrene i vinen.

 • Prøv også: salat med ost og jordbær

 • Godt på grillen

  Er du velsignet med godt 17. mai-vær, kan det være deilig å grille ute i det fri. Vinekspert Liz Mortensen anbefaler gjerne sjømat på grillen:

  Lag en god marinade med lime, hvitløk, olje og persille. I denne kan du legge scampi og hvit fisk. Pesto kan du smøre på en breiflabb før du griller den. Makrell, som er fantastisk grillet, kan du steke rett på grill eller legge i folie.

  Legger du fisk på rist, grill den gjerne mer enn du tror den tåler. Det beste er hvis skinnet blir sprøtt, tar du den før, vil skinnet sitte igjen på risten, og fisken kanskje dele seg. I folie kan du grille alt. Lag pakker med oppkuttede grønnsaker, litt smør og ferske urter. Det samme kan du gjøre med poteter, sopp, fisk og fugl.

  Grillede grønnskaker rett på grillen, som for eksempel skiver av squash, aubergine, fennikel og paprika, er veldig gode på grillen. Ta dem så over i en kjele, som gjerne kan stå på grillen den og - med olje, urter og noen båter sitron. Dette er veldig godt som tilbehør til den tradisjonelle grillmaten. PS: glem ikke grillhygienen!

  Prøv også:
 • Scampi og tunfisk på sitrongress
 • Lammekebab med tzatziki
 • Appelsinmarinert kotelett og kylling

 • Super snacks

  Potetgull er kanskje lettvint, men det er ikke så veldig mye vanskeligere å servere smakfull snacks som er mye sunnere enn chipsen. Forsøk for eksempel disse variantene:

 • Melon i kombinasjon med skinke eller røkelaks. Skjær trekanter av melonen og legg skinke eller laks på toppen.
 • Ulike former for oliven - forskjellige farger, med og uten steiner, med og uten fyll.
 • Usaltede nøtter som du rister selv i pannen - bruk litt smør og tilsett krydder etter smak
 • Skjær en lang baguette i skiver, rist skivene i ovnen og smør dem med forskjellige ting, for eksempel pesto, posteier, hakkede reker i rømme/majones med tabasco, oste- eller fruktbiter.

 • Søtt til slutt

  Is er supert, men hva med en skikkelig sjokoladebombe? Denne er henimot himmelsk for deg som har tid til å jobbe litt ekstra med det søte punktumet.

  400 g mørk sjokolade
  2,5 dl melk
  7 eggeplommer
  1,5 dl råsukker (Musca vado)
  4 dl kremfløte
  Marengs
  6 eggehviter
  3 dl melis

  Smelt 100 gram av sjokoladen i vannbad og stryk ut et tynt lag på bakepapir. Frys. Kok opp melk og bland i eggeplommer og råsukker. La det småkoke til det tykner litt. Finhakk resten av sjokoladen. Hell den varme eggeblandingen over sjokoladehakket og bland godt. Visp fløten og rør den inn. Bryt den fryste sjokoladen i små biter, bland den i røren og hell den i en ønsket form. Frys over natten.

  Marengs: Varm eggehviter og melis i vannbad til 60 grader, visp til du får en luftig blanding. Form til topper og tørk dem i ovn på 130 grader i to til fire timer.

  Prøv også:
 • Mangoostekake
 • Vannmelon- og bringebærsorbet
 • Tropisk himmel
 • Tarlant Brut Zero og Raimat Chardonnay Brut.
  Tarlant Brut Zero og Raimat Chardonnay Brut. Vis mer
  17. mai-maten vi elsker
  Søte jordbær er perfekt følge til champagnen. Foto: Colourbox
  Søte jordbær er perfekt følge til champagnen. Foto: Colourbox Vis mer
  17. mai-maten vi elsker
  Grønnsaker på grillen er lettvint og supergodt. Foto: Thinkstock.com
  Grønnsaker på grillen er lettvint og supergodt. Foto: Thinkstock.com Vis mer
  17. mai-maten vi elsker
  Supersnacks - olivener. Foto: Colourbox
  Supersnacks - olivener. Foto: Colourbox Vis mer
  17. mai-maten vi elsker
  Nydelig sjokoladebombe metter søtmagen.
  Nydelig sjokoladebombe metter søtmagen. Vis mer
  17. mai-maten vi elsker
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer