Andre verdenskrig:

25 år gamle Freddie hadde aldri hatt sex - likevel ble hun hånet, mistrodd og forsøkt stemplet som tyskertøs

- Jeg gråt tårer den dagen tyskerne kom til Norge.

ANDRE VERDENSKRIG: Norske Freddie var i midten av 20-årene da krigen brøt ut. Ettersom hun var halvt tysk ble hun utsatt for grov trakassering både under og etter andre verdenskrig. Foto: Privat og Malini Gaare Bjørnstad
ANDRE VERDENSKRIG: Norske Freddie var i midten av 20-årene da krigen brøt ut. Ettersom hun var halvt tysk ble hun utsatt for grov trakassering både under og etter andre verdenskrig. Foto: Privat og Malini Gaare Bjørnstad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle mennesker har hver sin historie. 97 år gamle Freddie besitter dog en livshistorie som neppe kan måle seg med de vi andre har i bagasjen - og hennes historie startet lenge før hun kom til verden en kald februardag i 1920.

Vi kan si at den starter i Lofjorden i Nord-Trøndelag høsten 1917. Da har den tyske marinesoldaten Richard Wiebach, født i Bernburg i Tyskland i 1892, allerede oppholdt seg i Norge i ett år etter at han ble tvangsinternert på Madla i Stavanger. Første verdenskrig er på sitt tredje år.

25 år gamle Richard ankom Norge luftveien som maskinist på det gigantiske luftskipet Zeppelin L-20. Luftskipet var egentlig på vei til Skottland for å bombe et kaianlegg, men en storm førte luftskipet til norskekysten og soldatene måtte hive seg i land ved Jærstrendene i Rogaland. Her fikk de tyske soldatene to valg: enten rømme og dermed desertere (noe som ble sett på som en dødssynd for en tysk soldat) eller la seg internere i Norge. Richard valgte det siste alternativet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er arkivert, hvis du ønsker å lese denne så må du logge deg inn med en aID konto først.

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer