NRK, De siste dødsdømte

25 nordmenn ble skutt etter krigen. Karianes onkel var en av dem

Historien om Karianes onkel Alfred Gärtner, som var en av de 25 nordmennene som ble skutt av staten etter andre verdenskrig, har fulgt henne gjennom hele livet og vært kilden til mange spørsmål. - Hvem sa at dette må du ikke gjøre, og hvorfor gikk han den veien?

DE SISTE DØDSDØMTE: Alfred Gärtner var 22 år da han ble skutt for å ha stått på feil side under krigen, og blant annet gjennomført tortur av nordmenn på vegne av nazistene. Foto: Anette Berentsen/NRK
DE SISTE DØDSDØMTE: Alfred Gärtner var 22 år da han ble skutt for å ha stått på feil side under krigen, og blant annet gjennomført tortur av nordmenn på vegne av nazistene. Foto: Anette Berentsen/NRK Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

25 nordmenn blir skutt av den norske stat etter andre verdenskrig. 25 dødsdømte, som valgte feil side og utførte alvorlige og i mange tilfeller voldelige handlinger på vegne av nazistene.

En av disse er Alferd Gärtner fra Bergen. Sønn av en tysk far. Hjerteknuser som barn, torturist under krigen. Skutt av den norske stat 8. august 1946.

- Hvem i familien var det som sa at dette var lurt, som støttet Alfred da han først ble frontkjemper, og så tok seg jobb hos Gestapo? Og hvem sa at dette må du ikke gjøre? Begge de stemmene var kanskje der, så hvorfor gikk han den veien? Det er noe vi kanskje aldri får vite.

Kariane Gärtner Westrheim er Alfred Gärtners niese. Hennes henrettede onkel har preget familiens liv helt til i dag.

Del av et tysk miljø

Alfred Gärtner vokser opp i det som den gang ble kalt tyskerlandsbyen i Gravdal utenfor Bergen. Her bor det mange europeiske innvandrere og spesielt tyskere, Alfreds far deriblant, som kom til Norge på tidlig 1900-tall. Familien Gärtner har et nært forhold til andre tyske arbeidere, og til familien i Tyskland. Så kommer krigen, og Alfred er 16 år i april 1940.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer