KLIPPEKRANS: Fersk og nybakt krans med kanel og sukker smaker alltid godt! Kransen kan med fordel lages god tid i forveien og fryses. La gjærkransen tine natten over eller ved svak varme i stekeovnen. Foto: Synøve Dreyer
KLIPPEKRANS: Fersk og nybakt krans med kanel og sukker smaker alltid godt! Kransen kan med fordel lages god tid i forveien og fryses. La gjærkransen tine natten over eller ved svak varme i stekeovnen. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Hvetebakst

3 herlige kringler til helgen

De er dekorative og smaker himmelsk når de serveres ferske.

ALLERS.NO:  Duften av nybakt hvetebakst er himmelsk, det er ikke uten grunn at de som skal ha visning av en lelilighet eller hus som skal selges får tips om å bake boller eller kringle før folk kommer! Lukten og smaken gjør noe med oss....

Har du liten tid kan du velge en bakepulvervariant, den trenger ikke heving og blir derfor fortere ferdig. 

LES OGSÅ: Baksten du kan spise hver dag

Klippekrans

(1 stk.)

50 g gjær
100 g smør
3 1/2 dl H-melk
1 dl sukker
1 ts kardemomme
ca. 1/2 kg hvetemel, 11 dl

Fyll:
100 g smør
4 ss sukker
1 ss kanel

Pensling:
sammenpisket egg

1. Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og hell i melken. La blandingen bli lunken og hell den over gjæren. Rør til gjæren er oppløst. Ha i sukker, kardemomme og så mye mel at deigen slipper bollen og blir glatt og smidig. (Når det gjelder gjærbakst, så er alltid melmengden litt omtrentlig. Det er best å begynne med for lite mel og så ha i mer til deigen ikke er klisset, men «slipper bollen» uten å være for hard. Det er lettere å justere en løs gjærdeig med mer mel enn omvendt!)

2. La deigen heve under plast på lunt sted til dobbel størrelse i ca. 30 minutter.

3. Ha deigen på bakebordet og elt den lett. Kjevle den til et rektangel som måler ca. 20 x 40 cm. Smør mykt smør på leiven, dryss over kanel og sukker, men ikke helt ut til kantene. Rull deigen fast sammen fra langsiden.

4. Til denne oppskriften på hjemmelaget krans trenger du et stekebrett med bakepapir. Sett stekeovnen på 200°.

5. Legg den på stekeplate dekket med bakepapir, med skjøten ned. Form «pølsa» til en sirkel. Klipp ca. 1 cm tykke biter, nesten gjennom «pølsa», og brett tilbake vekselvis til høyre og venstre. Hev kransen under plast på et lunt sted i ca. 20 minutter.

6. Pensle med sammenvispet egg og stek i ca. 15 minutter. Avkjøl kransen på rist.

TRØNDERROSE: En rose til gjestene – ikke bare i Trøndelag. Dette er en klassisk og dekorativ krans fylt med sukker, kanel, mandler og rosiner. Du kan gjerne pynte den med melisglasur. Smaker aller best rykende fersk. Foto: Synøve Dreyer
TRØNDERROSE: En rose til gjestene – ikke bare i Trøndelag. Dette er en klassisk og dekorativ krans fylt med sukker, kanel, mandler og rosiner. Du kan gjerne pynte den med melisglasur. Smaker aller best rykende fersk. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

LES OGSÅ: Fylte horn

Trønderrose

(1 stk.)

500 g hvetemel
60 g sukker
100 g smør
1/2 ts salt
2 ss revet sitronskall
2 1/2 dl lettmelk
1 egg
25 g gjær

Fyll:
3 ss mykt smør
2 ss sukker
1 ts kanel
1 dl rosiner
1 dl hakkede mandler

Pynt:
sammenpisket egg
hakkede mandler

1. Sett stekeovnen på 200°

2. Smuldre hvetemel og sukker i en bolle med smøret til du får en grynete masse. Tilsett salt og revet sitronskall.

3. Varm melken til den er fingervarm, ca. 37º. Rør gjæren ut i melken og bland med sammenpisket egg.

4. Rør væsken inn i melet og elt til en smidig deig som knapt slipper bakebollen. Sett deigen til heving under plast i ca. 30 minutter.

5. Ta deigen opp på bakebordet. Trill den ut til en ca. 1 meter lang pølse. Kjevle pølsen ut slik at den blir ca. 25 cm bred.

6. Rør sammen smør, sukker og kanel, og smør dette på deigen. Dryss mandler og rosiner over. Rull deigen fast sammen til en rund pølse.

7. Skjær deiglengden i to langsetter. Sno de to delene sammen slik at snittflatene vender opp. Legg deigen som en rund eller oval krans på stekeplaten.

8. Etterhev kransen på et lunt sted i ca. 30 minutter. Pensle med sammenpisket egg og strø på hakkede mandler.

9. Stek kransen i 25–30 minutter og avkjøl på rist.

BAKEPULVERKRINGLE: Bakepulverkringle er rask å bake, for den trenger ikke hevetid. Den smaker best nystekt! Foto: Synøve Dreyer
BAKEPULVERKRINGLE: Bakepulverkringle er rask å bake, for den trenger ikke hevetid. Den smaker best nystekt! Foto: Synøve Dreyer Vis mer

LES OGSÅ: Fyllet har skylden

Bakepulverkringle

(1 stk.)

250 g smør
200 g sukker
2 egg
250 g rosiner
skall og saft av ½ sitron 
eller appelsin
2 ½ dl melk
6 ts bakepulver
ca. 500 g hvetemel

Pynt:
kanel, sukker, hakkede mandler eller melis

1. Smør og sukker røres hvitt.

2. Rør inn ett egg om gangen. Ha i rosiner, skall og saft. Sikt mel og bakepulver inn i røren. Tilsett i melken. Form deigen som en kringle på en stekeplate med bakepapir. Dryss på kanel, sukker og hakkede mandler, og stek kringlen på nederste rille på 175° i 40 minutter.

3. Avkjøl kringlen på rist og server straks. Du kan også servere kringlen med melisglasur.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: