Greta Garbo:

30 år siden Hollywoods mest gåtefulle superstjerne døde

Hun trakk seg tilbake som 35-åring, men forble motvillig kjendis livet ut.

GRETA GARBO: Var hun så sky som hun ga uttrykk for? Ville den omsvermede kvinnen, som aldri giftet seg og ikke hadde barn, og som bodde alene hele livet, virkelig være i fred? FOTO: NTB scanpix
GRETA GARBO: Var hun så sky som hun ga uttrykk for? Ville den omsvermede kvinnen, som aldri giftet seg og ikke hadde barn, og som bodde alene hele livet, virkelig være i fred? FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Greta Garbo var en fremragende skuespiller, som forsto å utnytte filmmediets virkemidler fullt ut. Hun var også en dyktig forretningskvinne som forhandlet seg fram til da uhørte honorarer i filmbransjen. I tillegg ble hun ofte kåret til verdens vakreste kvinne.

Men det som for alvor har udødeliggjort den svenskfødte hollywoodstjernen, som egentlig het Greta Lovise Gustafsson, er den mystikken hun omga seg med. Var hun så sky som hun ga uttrykk for? Ville den omsvermede kvinnen, som aldri giftet seg, ikke hadde barn og som bodde alene hele livet, virkelig være i fred? Ville hun nok en gang ha mislikt å få livet sitt beskrevet nå, 30 år etter sin død? Eller var hun så smart at hun skjønte at den beste måten å øke og holde på interessen fra utallige fans, var ved nettopp å være mystisk, tilbaketrukket og gjemme seg bak store solbriller? Ville hun altså da ha frydet seg over at PR-strategien hennes fremdeles er effektiv?

Født fattig

Greta Garbo ble født som Greta Lovise Gustafsson 18. september 1905 i Sverige, hvor hun vokste opp i fattige kår i Stockholm. Hun slo igjennom i Sverige i 1924 med filmen «Gösta Berlings saga», og det var regissøren av denne filmen, Mauritz Stiller, som i 1925 sikret henne kontrakt med filmeselskapet Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) i Hollywood.

UNGE GARBO: Greta Lovise Gustafsson var det opprinnelige navnet hennes – hun vokste opp under fattige kår i Stockholm. Her 10 år gammel i 1915. (FOTO: NTB Scanpix)
UNGE GARBO: Greta Lovise Gustafsson var det opprinnelige navnet hennes – hun vokste opp under fattige kår i Stockholm. Her 10 år gammel i 1915. (FOTO: NTB Scanpix) Vis mer

På Stillers forslag endret hun navn til Greta Garbo i 1923. De følgende årene spilte hun inn totalt 24 hollywoodfilmer, både stumfilm og talefilm, bl.a. «Mata Hari», «Anna Karenina», «Kameliadamen» og «Ninotchka» og ikke minst «Grand Hotel» fra 1932. Under Den annen verdenskrig identifiserte hun i all hemmelighet nazisympatisører i Stockholm for den britiske etterretningstjenesten. Hun ble Oscar-nominert fire ganger, vant aldri, men fikk likevel overrakt en spesiell Oscar for sitt «uforglemmelige spill» i 1954. Hun spilte inn sin siste film som 35-åring og trakk seg deretter helt tilbake fra offentligheten. Hun døde 15. april 1990 i New York, 84 år gammel.

Svensk sfinks

Helt fra begynnelsen av karrieren sin i Hollywood unngikk Garbo bransjens sosiale begivenheter og fester til fordel for eget eller venners selskap. Hun skrev aldri autografer, svarte ikke på fanpost, ga bare noen få intervjuer – totalt kun 14 i hele sitt liv – og nektet å inngå PR-avtaler med filmstudioet sitt, MGM. Hun holdt seg vekk fra Oscar-utdelingene, selv når hun selv var blant de nominerte. Hun ble regelmessig omtalt i pressen som den svenske sfinks.

Tilbakeholdenheten og skyheten hennes overfor fremmede forsterket mystikken som hun utstrålte både på lerretet og privat. Men på tross av – eller kanskje nettopp på grunn av – hennes iherdige anstrengelser for å unngå omtale, ble Garbo paradoksalt nok en av det 20. århundres mest omtalte kvinner. Etter mye irritasjon over sin nye vanskelige superstjerne, fant sjefene i filmselskapet hennes til slutt ut at de kunne utnytte både den mystiske imagen hennes og den voksende kultstatusen.

MATA HARI: En av Greta Garbos største suksesser var tittelrollen i filmen Mata Hari. (Foto: NTB Scanpix)
MATA HARI: En av Greta Garbos største suksesser var tittelrollen i filmen Mata Hari. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer

Biseksuell?

De gikk med på kravene hennes om at alle gjester skulle forlate filmsettet når hun spilte. Under næropptakene ble det satt opp svarte skjermer rundt Garbo og kameraet så ikke engang lydfolk og teknikere kunne se henne under opptakene. På spørsmålet om hvorfor hun hadde så mye imot tilskuere under opptakene, skal hun angivelig ha svart:

– Når folk ser på, er jeg bare en kvinne som lager grimaser foran et kamera. Det ødelegger illusjonen.

FLØRT: Personlig trener allerede den gang! Bildet er fra 1926.
FLØRT: Personlig trener allerede den gang! Bildet er fra 1926. Vis mer

Med sitt vakre, karakteristiske og melankolske ansikt i tillegg til et vesen som var preget av både kontrollert lidenskap og utilnærmelighet, var hun som skapt for rollen som heltinne i romantiske skjebnehistorier. Midtveis i hollywoodkarrieren, i 1932, falt ordene i form av et sitat fra filmen «Grand Hotel», som siden er blitt knyttet til både skuespilleren og privatpersonen Garbo: «I want to be alone – I just want to be alone.» Og da hennes reserverte oppførsel utenfor filmsettet samtidig var krydret med en stor og hovedsakelig homofil omgangskrets, og rykter om at hun selv var biseksuell, smeltet personen og stjernen sammen i en stadig mer pirrende symbiose. Samtidig var det kjent at hun var romantisk involvert med John Gilbert, som hun ofte spilte mot i filmene sine.

ROMANTIKK: I flere filmer spilte Greta Garbo mot John Gilbert, og det var kjent at hun var romantisk involvert med ham i en periode.
ROMANTIKK: I flere filmer spilte Greta Garbo mot John Gilbert, og det var kjent at hun var romantisk involvert med ham i en periode. Vis mer

Damen med solbrillene

Etter en karriere med totalt 28 spillefilmer og 15 år som hollywoodstjerne, trakk Greta Garbo seg tilbake i 1941, bare 35 år gammel. Hun unngikk Hollywood, men ble amerikansk statsborger og flyttet til New York, hvor hun kjøpte en sjuroms leilighet som hun ble boende i resten av livet.

PAPARAZZI-BILDER: Greta Garbo ble gjennom hele livet forfulgt av fotografer, enten det var på gaten hjemme i New York eller på reise. Her shopper hun i Paris en gang på 1960-tallet. (FOTO: NTB Scanpix)
PAPARAZZI-BILDER: Greta Garbo ble gjennom hele livet forfulgt av fotografer, enten det var på gaten hjemme i New York eller på reise. Her shopper hun i Paris en gang på 1960-tallet. (FOTO: NTB Scanpix) Vis mer

Hun arbeidet aldri siden og opptrådte ikke offentlig, men ifølge sparsomme opplysninger om henne, fikk hun tiden til å gå blant annet med hagearbeid og med å samle på kunst.

Hun hadde også en stor omgangskrets av jetsettere som hun var sammen med i privatlivet. I mange år tilbrakte hun feriene i Klosters i Sveits, i tillegg til at hun ofte reiste ut i verden med andre kjendiser og rike, som for eksempel skipsreder Aristoteles Onassis og den oscarvinnende fotografen, scenografen og kostymedesigneren Cecil Beaton. Selv om hun offisielt skydde rampelyset, kunne man ofte se Garbo gå rundt i New Yorks gater – ofte med én eller flere pressefotografer i hælene. Det utviklet seg med årene til en rekke paparazzibilder av en brysk og etter hvert aldrende dame iført parykk eller bredbremmet hatt, store solbriller og oppslått frakkekrage. Hun brukte dekknavn som Harriet Brown, Alice Smith, Mary Jones, Fraulein Gussie Berger og Miss Sorenson for å skjule seg for så vel offentligheten som pressen – og kanskje også for å bevare bildet av en evig ung, mystisk skjønnhet.

Under pensjonisttilværelsen ble Garbos beste film fortsatt vist på TV og til utsolgte nypremierer på kinoene, og på den måten forble hun en av lerretets største og mest evigvarende kvinnelige skuespillere.

Diskret selv etter døden

Etter at hun trakk seg fra Hollywood, tilbrakte Greta Garbo nesten et halvt århundre som levende legende, før hun 15. april 1990 døde på sykehus av lungebetennelse og nyresvikt.

Selv begravelsen hennes og valget av gravsted var en privat og tilbaketrukket affære. Hun ble kremert i New York umiddelbart etter sin død, med deretter brukte niesen og arvingen hennes Gray Reisfield det meste av tiåret på å bestemme hva som skulle skje med asken til sin berømte tante. Overveielsene gikk både på å kunne unngå presse og på å unngå at graven kunne bli vandalisert og eventuelt Garbos aske stjålet.

Det endelige valget falt på den stille og avsidesliggende naturkirkegården Skogskyrkogården et kvarters kjøring sør for Garbos hjemby Stockholm. Der tok niesen og 12 andre familiemedlemmer fra USA et stille farvel i en bisettelse en junidag i 1999. Noen få fotografer og filmteam var invitert til å filme den private begravelsen på diskret avstand. Dagen etter ble det avholdt en minnehøytidelighet som riktignok ble vist på svensk tv, men bare 35 personer deltok i selve seremonien. Den daværende amerikanske ambassadøren i Sverige, Lyndon Olson Jr., ga Garbo disse ordene med på veien:

– Essensen av Garbos gåte er mystikk. Hun vil alltid forbli en vakker, gåtefull og meget spesiell person.

GRAVEN: Greta Garbo fikk i 1999 omsider sin grav på Skogskyrkogården sør for Stockholm, ni år etter at hun døde. (FOTO: NTB Scanpix)
GRAVEN: Greta Garbo fikk i 1999 omsider sin grav på Skogskyrkogården sør for Stockholm, ni år etter at hun døde. (FOTO: NTB Scanpix) Vis mer

Samme uke som den ni år forsinkede begravelsen fant sted, kom Greta Garbo inn på en femteplass i en avstemning om århundrets hollywoodlegender.

Evig liv på nettet

Familiens bestrebelser på å gi Garbo fred i etterlivet var delvis forgjeves. Skogskyrkogården er riktignok ytterst diskré angående gravstedet hennes. Det er ikke nevnt på kirkegårdens hjemmeside – man må vite at hun ligger der, og selv finne ordene Greta Garbos grav på oversiktskartet over kirkegården. Men med internettets komme på midten av 90-tallet fikk både historikere og Greta Garbos mange fans muligheten til å spre og utveksle informasjon, rykter og ikke minst de mange ikoniske bilder av henne fra Hollywoods gullalder.

Det er flere fansider dedikert til henne med navn som Garbo Forever. I tillegg valgte den svenske riksbanken i 2016 Garbo som en av seks berømte svensker til å pryde de nye pengesedlene som da kom. Ville Garbo selv hatet denne folkelige udødeliggjørelsen? Eller ville hun i virkeligheten ha smilt av at tusenvis av mennesker daglig blir minnet om henne 30 år etter hennes død? Det er det ingen som vet, og fred for offentligheten eller ei: Sin innerste hemmelighet fikk hun i hvert fall lov til å bevare.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer