35 år gamle Angelika så forloveden drukne - så fikk hun tilnavnet «kajakk-morderen»

- Jeg ønsket ham død, nå er han borte, og jeg lever fint med det, erkjente hun under et 11 timer langt avhør.

- Vi er på kajakktur og forloveden min har rullet ut av kajakken. Han er i vannet akkurat nå. Han har noe han holder seg fast i, men jeg ser ham ikke lenger! Han kommer til å drukne! Han hadde ikke en på seg redningsvest, men noe som holdt ham flytende. Men nå ser jeg ham ikke.

Denne samtalen er tatt ut fra loggen til den amerikanske 911-alarmsentralen, og ble ringt inn 19. april 2015 fra Hudson River i New York.

Kvinnen som ringte inn den desperate nødtelefonen var da 35 år gamle Angelika Graswald, som nettopp hadde vært vitne til at forloveden Vincent Viafore (46) hadde falt ut av kajakken. Dårlig vær og høye bølger førte, ifølge Angelika, til at forloveden forsvant ut og vekk i bølgene.

Da redningsmannskapet var på plass, var det allerede for sent. 46-åringen var og ble borte. Det var ikke før i slutten av mai, over én måned senere, at en fisker fant et lik i Hudson River, som siden viste seg å være Viafore.

USKYLDIG DØMT?: Angelika Graswald ble dømt for drapet på forloveden Vincent Viafore i 2015, etter at det to var på kajakktur på Hudson River i New York. Hun har hele tiden hevdet sin uskyld. FOTO: NTB Scanpix
USKYLDIG DØMT?: Angelika Graswald ble dømt for drapet på forloveden Vincent Viafore i 2015, etter at det to var på kajakktur på Hudson River i New York. Hun har hele tiden hevdet sin uskyld. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Mente oppførselen på sosiale medier etter dødsfallet var upassende

Det tok ikke lang tid for politiet i New York begynte å mistenke Angelika Graswald for drapet på Viafore. Teorien var at hun hadde tatt ut pluggen fra kajakken, som sørget for at vann rant inn og at den til slutt sank. Samt at hun også skal ha løsnet på ringen på forlovedens padleåre. De kraftige bølgene skal ha gjort at 46-åringen til slutt druknet.

Ting begynte å skurre for politiet, da de la merke til Angelikas noe uvanlig oppførsel på sosiale medier, som de beskrev det som. Bare dager etter at 35-åringen så forloveden forsvinne i bølgene, la hun ut flere innlegg på Facebook-profilen sin. Blant annet la hun ut en video der hun slår hjul, og et bilde av seg selv i en kajakk med beskrivelsen: «Hadde jeg for faen bare padlet litt hardere...».

- Hvem har skrevet regelboken for hvordan man opptrer på Facebook, og hva betydningen av folks innlegg er? Hvorfor kan man ikke se på hennes innlegg og tenkte at det hun prøver å si er: «Jeg er okey. Jeg dealer med det, og jeg er okey»?, uttalte Angelikas advokat Richard Portale i midten av mai 2015.

Han påpekte at Angelika opprinnelig er fra Latvia, og at man der blir lært opp til å være hardhauset og å ikke vise sorg eller svakhet offentlig. Hun kom til USA da hun var i 20-årene, og jobbet den første tiden som barnepike.

- Hun gjorde alt som sto i hennes makt for nettopp å være den personen, sa Portale videre.

Flere, deriblant politiet, syntes derimot at dette var svært upassende innlegg å legge ut kort tid etter at forloveden var forsvunnet. Angelika ble også kritisert for å opptre upassende under avhørene, og flere skal ha reagert på at hun blant annet gjorde yoga mellom samtalene med politiet, fikk en for god tone med den ene etterforskeren, og også at hun erkjente at hun ønsket forloveden drept.

Sa at noe inni henne ønsket ham død

Under det 11 timer lange avhøret, som fant sted noen dager etter at forloveden forsvant i bølgene, forklarer Angelika at den kommende ektemannen hennes hadde flere spesielle ønsker på soverommet - blant annet røff sex og trekant. Dette var noe Angelika selv syntes ble for voldsomt, og seks timer inn i avhøret erkjenner hun at hun på den ene siden ønsket å redde ham, samtidig som noe inni henne også ønsket ham død.

- Jeg ønsket at det skulle se ut som at jeg gjorde alt for å prøve å redde ham. (...) Jeg føler jeg er delt i to, du vet, engler og demoner. Demonsiden av meg fortalte meg at dette kommer til å skje, og bare la det skje. Mens den gode siden sa at jeg skulle redde ham. Du kan klare det. Du er sterk. Det var på grunn av måten han behandlet meg på. (...) Jeg ønsket ham død, nå er han borte, og jeg lever fint med det.

Dette utsagnet fikk altså politiet til å tro at hun med viten og vilje hadde drept forloveden. I 2017 falt dommen, og på forhånd hadde den da 37 år gamle kvinnen inngått en avtale med aktoratet om at hun erkjente seg skyldig i uaktsomt drap, fordi hun burde hatt innsikt nok til å vite at værforholdene ikke tilsa at man burde ha lagt ut på kajakktur den dagen, samt at hun burde ha vært innforstått med at hun ikke burde ha tatt ut proppen av kajakken eller løsnet på ringen på åren.

Dette var noe altså noe hun bekreftet at hun hadde gjort, men kajakkekspert Todd Wright har siden gjort flere forsøk som viser at en kajakk ikke kan synke og føre til drukning, som følge av at proppen er ute. Den aktuelle proppen befinner seg nemlig på toppen av kajakken - ikke i bunnen - som mange kanskje forestiller seg.

Temperaturen i vannet var åtte grader

Todd Wright mener at drukningen må ha skjedd som følge av at både Vincent Viafore og Angelika Graswald hadde tatt svært dårlige beslutninger på forhånd. Temperaturen i vannet den aktuelle dagen var for øvrig åtte grader (48 degrees fahrenheit).

- Viafore hadde ikke på seg redningsvest, han var ikke ikledd riktig type klær med tanke på den lave temperaturen i vannet, de var i feil type kajakk for denne type vannforhold, og hverken Viafore eller Graswald hadde tatt kurs som kreves for å kunne redde noen i en slik situasjon, sa Wright til «20/20». (Se ABC News-videoen av kajakkekspert Todd Wright som tester ut politiets teorier om at den løse pluggen og ringen på padleåren sørget for Viafores dødsfall.)

Angelika ble dømt til halvannet år til fire års fengsel.

Etter to og et halvt år bak lås og slå i kvinnefengselet Bedford Hills Correctional Facility i New York ble hun sluppet ut ved juletider i 2017.

I RETTE: Angelika Graswald fotografert under rettssaken som pågikk i 2015, side om side med rettsmedisiner Michael Archer (t.v) og advokatene Jeffrey Chartier og Richard Portale. FOTO: NTB Scanpix
I RETTE: Angelika Graswald fotografert under rettssaken som pågikk i 2015, side om side med rettsmedisiner Michael Archer (t.v) og advokatene Jeffrey Chartier og Richard Portale. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg må la det gå. Jeg kan ikke leve med det hele tiden...

I det amerikanske ABC News-programmet «20/20» fortalte advokat Portale at de fremdeles står fast ved at Angelika er uskyldig dømt, og påpeker at Viafore selv hadde ansvar for å ta forholdsregler før han la ut på kajakktur med forloveden.

- Jeg skal ikke si at Mr. Viafore er ansvarlig for sin egen død, men sannheten er at han ikke gikk med redningsvest. Han hadde ikke på seg våtdrakt. Han brukte ikke spruttrekk, som kunne ha holdt vannet ute av cockpiten. Han visste at pluggen var ute. Han visste at bølgene var høye. Han visste alle disse tingene, og Miss Graswald var ikke moren hans. Du vet, han var en voksen mann, og det var virkelig hans eget ansvar.

Angelika, som tidligere hadde vært gift med amerikanerne Shawn Maloney og Richard Graswald, sa i samme TV-program at hun nå ønsker å legge saken bak seg og gå videre i livet. Viafore hadde også vært gift, men akkurat kommet ut av et 14 år langt ekteskap da han ble kjent med Angelika høsten 2013.

De var kjærester i to år, før den fatale kajakkturen satte en stopper for forholdet.

- Jeg må la det gå. Jeg kan ikke leve med det hele tiden... Jeg må la det gå. (...) De kan si hva de vil. Jeg kjenner sannheten og Gud kjenner sannheten, sa Angelika i den samme «20/20»-episoden.

Vincent Viafores familie har på sin side uttrykt at de er misfornøyd med straffen Angelika Graswald til slutt fikk.

- Broren min fortjente ikke en slik slutt på livet. Familien vår føler at Angelika burde ha blitt holdt ansvarlig for sine handlinger, som hun også har erkjent. En kort dom på fire år holder ikke. Og spesielt ikke når hun ikke en gang soner dommen fullt ut. Verden har mistet en fantastisk person, og vi kan aldri få ham tilbake, sa Viafores søster Laura Rice til Poughkeepsie Journal i 2017.

Øvrige kilder: ABC News, People, CBS News, Daily Mail og News Week

KK har prøvd å komme i kontakt med Angelika - som i dag har tatt tilbake pikenavnet Lipska - gjennom Facebook, uten hell.