KREMFYLT EPLEKAKE MED KOKOSTOPPING: Du kan også bruke pærer i stedet for epler i denne kaken. Foto: All Over Press
KREMFYLT EPLEKAKE MED KOKOSTOPPING: Du kan også bruke pærer i stedet for epler i denne kaken. Foto: All Over Press
Eplekake

4 eplekaker som smaker himmelsk

Vi er midt i eplesesongen, så det er bare å meske seg med den gode råvaren!

ALLERS.NO: Her får du fire eplekake-varianter,  og alle er like gode enten du velger den enkle, den sunne eller en av luksuskakene med deilig fyll eller tosca.

Kremfylt eplekake med kokostopping

(1 kake)

Mørdeigsbunn:
150 g smør
3 dl hvetemel
½ dl sukker
1 eggeplomme

Fyll:
4 dl crème fraîche
3 egg
¾ dl sukker
finrevet skall av ½ sitron
1 ½ ts vaniljesukker
4 syrlige epler

Kokostopping:
2 dl kokosmasse
½ dl sukker
1 egg

1. Begynn med raskt å blande sammen alle ingrediensene til mørdeigen i en food prosessor eller for hånd. Trykk deigen ut i en kakeform på 24 cm i diameter. Deigen bør gå ca. 4 cm opp langs kanten. Sett formen kaldt og la den hvile i ca. 30 minutter.

2. Sett ovnen på 200°. Forstek mørdeigen på nederste rille i ovnen i ca. 12 minutter. Senk temperaturen til 175°. Rør sammen crème fraîche, egg, sukker, sitronskall og vaniljesukker. Skrell, del og kjern ut eplene. Skjær snitt i eplehalvdelen, men ikke helt igjennom.

3. Legg eplehalvdelene med den avrundede siden opp. Hell fyllet rundt. Sett paien inn på nederste rille i ovnen og stek i ca. 40 minutter.

4. Mens paien stekes lages toppingen. Bland sammen samtlige ingredienser i en kjele. Varm opp under omrøring. La deretter massen koke forsiktig et par minutter på svak varme under omrøring, til røren blir blank og litt seig. Ta kjelen av varmen.

5. Ta ut kaken når fyllet nesten er stivnet og er litt kremet i midten. Sett ovnstemperaturen på 200°. Fordel kokosmassen over fyllet, men la gjerne eplene være synlige. Sett kaken i midten av ovnen og stek i ca. 10 minutter eller til kokostoppingen har fått svak, gyllenbrun farge. Server gjerne vaniljesaus eller vaniljeis til kaken.

EPLEPAI MED TOSCA: Tosca er en populær glasur med smak av karamell og mandler. Her topper den en pai med sirupskokte epler. Foto: All Over Press
EPLEPAI MED TOSCA: Tosca er en populær glasur med smak av karamell og mandler. Her topper den en pai med sirupskokte epler. Foto: All Over Press Vis mer

LES MER: 5 epledesserter som er perfekte i høst 

Eplepai med tosca

(ca. 10 biter)

125 g smør
3 ½ dl hvetemel
1 ss mørk sirup
2 ts vaniljesukker

Fyll:
4 epler
½ dl mørk sirup
½ dl vann
2 ss potetmel

Tosca:
100 g smør
1 dl mørk sirup
2 ss hvetemel 
2 ss melk
100 g mandelflak

1. Sett ovnen på 200°. Miks sammen smør, mel, sirup og vaniljesukker i en kjøkkenmaskin. Kjevle deigen ut på melet bakebord og kle en paiform, ca. 24 cm i diameter med deigen. Forstek paiskallet i 10 minutter.

2. Skrell og fjern kjernehuset på eplene. Skjær i små biter og legg dem i en kjele. Tilsett sirup, vann og potetmel og kok opp under omrøring til eplene mykner noe i ca. 3 minutter. Hell blandingen i paiskallet.

3. Bland ingrediensene til tosca-toppingen i en kjele og kok under omrøring til det tykner. Fordel dette over eplene.

4. Stek paien midt i ovnen til toscaen får fin farge, i ca. 15 minutter. Server paien lunken med vaniljesaus.

ENKEL EPLEKAKE: Lettlaget kake strødd med perlesukker. Foto: All Over Press
ENKEL EPLEKAKE: Lettlaget kake strødd med perlesukker. Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Myk eplekake med kanel og kardemomme

Enkel eplekake

(1 kake)

150 g smør
2 dl sukker
3 egg
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver

Fyll:
2 syrlige epler
1 ss sukker
1 ts kanel
1 ss perlesukker

1. Sett ovnen på 175°. Smør og strø en form ca. 24 cm i diameter.

2. Rør smør og sukker hvitt og luftig. Tilsett eggene, ett om gangen, og rør deigen glatt. Sikt i mel blandet med bakepulver. Fordel deigen i formen.

3. Skrell og ta ut kjernehus av eplene. Del dem i båter. Legg båtene i en plastpose og tilsett sukker og kanel. Rist lett slik at båtene blir jevnt sukret. Legg dem ut i et mønster over deigen og strø over perlesukker.

4. Stek kaken på nederste rille i ovnen i ca. 45 minutter. Avkjøl på rist og server med god vaniljeis.

SUNN OG GOD EPLEKAKE: Tørket frukt, nøtter, frø og epler sammen med en litt syrlig topping gir en litt sunnere kake. Kaken skal ikke stekes, og den er glutenfri! Foto: All Over Press
SUNN OG GOD EPLEKAKE: Tørket frukt, nøtter, frø og epler sammen med en litt syrlig topping gir en litt sunnere kake. Kaken skal ikke stekes, og den er glutenfri! Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Eplekake med pinjekjerner

Sunn og god eplekake

(1 kake, ca. 10 biter)

1 ½ dl mandler
1 ½ dl hasselnøtter
1 dl solsikkekjerner
½ dl gresskarfrø
1 dl havregryn, glutenfrie
1 dl lyse rosiner
100 g tørkede aprikoser
100 g tørkede epleringer
½ dl eplejuice

Fyll:
5 dl grovrevet eple, ca. 3 stk.
2 ss sukker

Topping:
1 dl kremfløte
200 g crème fraîche
1 ts vaniljepulver
malt kanel

1. Hakk mandler og hasselnøtter grovt og legg i en stekepanne. Tilsett solsikke- og gresskarfrø og havregryn.

2. Rist blandingen i en tørr panne ved middels varme til alt får en svak gyllen farge. Ta pannen av varmen.

3. Hell den ristede blandingen i en kjøkkenmaskin og tilsett den tørkede frukten. Kjør raskt sammen og tilsett deretter eplejuice. Kjør til alt er finhakket og holder sammen som en masse.

4. Kle en rund kakeform, 24 cm i diameter, med plastfilm. Trykk massen jevnt utover og sett i kjøleskapet i minst 1 time.

5. Lag fyllet mens bunnen stivner.

6. Skrell eplene og fjern kjernehus. Grovriv eplene og legg i en kjele sammen med sukker. Varm opp og la det småkoke uten lokk i ca. 5 minutter. Rør om av og til slik at det ikke svir seg. Dra kjelen av varmen og la mosen avkjøles.

7. Løsne den kalde bunnen og legg opp på fat. Fordel den kalde eplemosen over.

8. Pisk kremen stiv og bland med crème fraîche. Smak til med vaniljesukker. Fordel kremen over kaken og strø over kanel.

Til forsiden