Vennskap:

4 grunner til at gode venner «ghoster»

- Venner har en tendens til å ha mer uklare rammer, sier psykologen.

VENTER PÅ SVAR: Å bli ghostet gjør følelsesmessig vondt og etterlater den ghostede i en situasjon uten svar, noe som gjør det vanskelig å komme seg videre. FOTO: NTB
VENTER PÅ SVAR: Å bli ghostet gjør følelsesmessig vondt og etterlater den ghostede i en situasjon uten svar, noe som gjør det vanskelig å komme seg videre. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Alle som dater eller er i et parforhold vet at det ikke finnes noen garanti for at det vil vare evig. Faktisk er det de færreste forhold som varer livet ut. Det er liksom en del av leken, og vi vet at det potensielt kan ende med brudd og hjertesorg.

Når vi blir venner med noen tenker vi derimot sjeldent på at relasjonen kan ha en sluttdato. Vi ser ikke for oss at det skal oppstå et brudd, og i alle fall ikke at en nær person plutselig skal kutte kontakten helt.

Som kjent er såkalt «ghosting», altså å kutte kontakten uten noen nærmere forklaring, dessverre vanlig i dagens datingkultur. Men det er ikke bare dater og kjærester som ghoster. Gode venner og bekjente kan også velge å kutte kontakten og slutte å svare på henvendelser uten å gi en forklaring.

Se for deg at du sender en melding til ei venninne. «Hei, lyst til å ta et glass vin på lørdag?». Du ser at hun har lest meldingen, men det kommer ingen svar. Du tenker at hun sikkert har det travelt og at hun vil svare når det passer, men timene og dagene går uten at hun svarer.

Du bestemmer deg for å sende en oppfølgingsmelding «Hei, fikk du meldingen min? Lyst til å treffes?» Nok en gang blir meldingen lest, men det kommer ingen svar. På lørdagen ser du gjerne i sosiale medier at hun henger med andre venner uten at du er invitert...

Det kan være veldig vondt og smertefullt å bli ghostet, og ofte kan det være enda vondere å bli dumpet på en så brutal måte av en venn enn av en date eller kjæreste.

I starten vil du nok lure på hva som skjer. Glemte hun å svare? Har jeg gjort noe galt? Hva skjer? Etter hvert innser du nok at hun unngår å svare med vilje, og at vennskapet er over.

Men hvorfor velger noen å ghoste gode venner?

DUMPET AV VENNER: - Når noen velger å ghoste venner kan det tenkes at de frykter konfrontasjoner og ubehagelige følelser, sier eksperten. FOTO: NTB
DUMPET AV VENNER: - Når noen velger å ghoste venner kan det tenkes at de frykter konfrontasjoner og ubehagelige følelser, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Uklare rammer i vennskap

- I kjæresteforhold er det vanlig å definere forholdet, bli eksklusive og annonsere det til venner og familie. Slik er det ikke med vennskap. Venner har en tendens til å ha mer uklare rammer, og som voksne spør vi ikke om noen vil være vennen vår. Derfor kan det være vanskelig å si ifra hvis det er noe i vennskapet vi er misfornøyd med.

Det sier Eva Tryti til KK. Hun er psykolog, parterapeut og har nylig gitt ut boken «Lykkekrigen».

Ofte ønsker vi ikke å kritisere venner, og vi tør gjerne ikke ta opp det som plager oss. I nye vennskap kan det føles ubehagelig og frekt å si «Jeg synes ikke vi har så mye til felles likevel» eller «Jeg synes du er kjedelig, du snakker for mye om moren din» eller lignende. Da er det for mange lettere å bare kutte kontakten.

- Noen ganger handler det om at du ønsker å være nær, mens den andre ønsker mer avstand. Kanskje du ønsker å være bestevenner, mens den andre ønsker en annen type relasjon. Det kan føre til misforståelser og sårede følelser, sier Tryti.

Kan gjøre veldig vondt

Å bli ghostet gjør følelsesmessig vondt og etterlater den ghostede i en situasjon uten svar, noe som gjør det vanskelig å komme seg videre.

- Studier viser at avvisning aktiverer de samme områdene i hjernen som fysisk smerte, noe som betyr at det er en biologisk link mellom avvisning og smerte. Det er ikke unaturlig å oppleve sorgreaksjoner etter å ha blitt ghostet.

Det sier Ulrikke Moen, som er gestaltterapeut MNGF for Røaterapeutene til KK.

Ghosting er alltid ghosterens ansvar og selv om du sitter igjen med mange spørsmål uten svar, betyr ikke det at det er noe feil med deg.

- Det er naturlig å kjenne på skyld og skam, så å snakke med noen om det og finne ut hvor skylden hører hjemme kan være nyttig. Sannsynligvis handler det om noe som pågår i livet til den som bryter eller den andres frykt for konfrontasjoner eller grensesetting, sier hun.

PRØV Å SE DEG SELV: Er det noe du kan lære av dette? Vil du gjøre det annerledes med andre venner? FOTO: NTB
PRØV Å SE DEG SELV: Er det noe du kan lære av dette? Vil du gjøre det annerledes med andre venner? FOTO: NTB Vis mer

4 mulig årsaker til ghosting

Det finnes ikke ett klart svar på hvorfor noen velger å ghoste venner. Årsaken til ghosting kan være mange og kommer helt an på individet og relasjonen.

- Når noen velger å ghoste venner kan det tenkes at de frykter konfrontasjoner og ubehagelige følelser. Ved å unngå å sette seg i en situasjon hvor den andre kan reagere med sinne, sorg eller skuffelse tror de også at de unngår å kjenne skyld, skuffelse, sinne eller sorg selv. Dette er nok den overordnede årsaken til at noen velger å bryte kontakten i stillhet, forklarer Moen.

Hun sier at noen av årsakene til at venner ghoster er:

1. Vanskeligheter med å sette grenser.

Noen forestiller seg at hvis de velger å si noe om hvorfor de ikke lenger ønsker å fortsette vennskapet, så vil den andre kunne overtale dem til å fortsette og prøve, ikke godta avgjørelsen eller liknende.

2. Redd for å ikke komme seg unna.

De forventer at de ender opp med å unnskylde seg og at de ikke kommer seg ut av relasjonen hvis de konfronterer den andre, og konkluderer med at det vil være lettere å bryte kontakten i stillhet.

3. Sliter med egne problemer.

Den som ghoster kan gjennomgå noe som gjør at de ikke har overskudd til å opprettholde vennskapet, at de er overveldet eller at de gjennomgår noe som er for vondt å dele slik at de blir nødt til å beskytte seg selv. Det handler altså ikke om deg, men om dem.

4. Har ikke kapasitet til deg.

De kan oppleve at de må prioritere andre vennskap, at de ikke har kapasitet til deg i livet sitt akkurat nå eller at de opplever at vennskapet har stagnert, at det ikke gir dem noe lenger eller i verste fall at det stjeler energi og er usunt.

- I så fall kan det være nyttig å reflektere over relasjonen deres og hvordan den har vært og utviklet seg. Er det noe du kan lære av dette? Vil du gjøre det annerledes med andre venner?, sier Moen.

GÅ VIDERE: - Hvis det er en perifer venn eller nystartet relasjon, er det noe du bare må leve med, sier Tryti. FOTO: NTB
GÅ VIDERE: - Hvis det er en perifer venn eller nystartet relasjon, er det noe du bare må leve med, sier Tryti. FOTO: NTB Vis mer

Ikke sikkert du blir ghostet

Hvis du har en venn som har kuttet kontakten eller ikke tar kontakt så ofte som før, er det absolutt ikke sikkert at det er snakk om ghosting. Noen er innadvendte, lever travle liv med familie og barn, liker ikke å snakke i telefonen, er deprimert eller sliter med sine egne problemer.

Det er slett ikke sikkert at det har noe med deg å gjøre, og det kan hende du tolker situasjonen feil.

Hvis nære personer begynner å oppføre seg annerledes kan de ha problemer selv. Da kan du strekke ut en hånd og kanskje oppfordre dem til å søke hjelp. Men hvis du spør om noe er galt eller strekker ut en hånd uten å få noe respons, er nok mer tydelig at du blir ghostet.

- Hvis det er en perifer venn eller nystartet relasjon, er det noe du bare må leve med. Hvis det derimot er en nær relasjon, bør du si noe, være åpen og spørre hva som skjer, råder Tryti.

Ulik livssituasjon

I mange tilfeller går vennskap over fordi dere utvikler dere i ulike retninger, og fordi dere er i ulike livssituasjoner.

- Ofte kan man føle seg mer sårbar som singel, og det er klart at venner som får partner og barn ikke kan være sammen med deg like mye som før. Det betyr ikke at vedkommende ikke er glad i deg, sier Tryti.

Hun oppfordrer til å prøve å finne noen i samme livssituasjon som deg selv.

Det kan også være lurt å prøve å se deg selv for å finne ut hvorfor venner kutter deg ut. Snakker du mye om deg selv og dine egne problemer? Viser du interesse for livet til vennene dine? Vennskap skal være balanserte, og ingen bør bruke vennene sine som terapeuter over tid.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer