GLUTENFRI FROKOSTBRØD: Disse småbrødene er også laktosefri. Foto: Ralph Månsson
GLUTENFRI FROKOSTBRØD: Disse småbrødene er også laktosefri. Foto: Ralph Månsson
Glutenfritt

4 herlige småbrød som er helt glutenfrie

Perfekt som tilbehør til middagen!

ALLERS.NO: Vårt nye blad Allers GLUTENfritt er i salg, og dette er vår andre utgave.

I den anledning skal vi nå begynne med en helt ny artikkelserie for dere her på KK.no/Allers.no. 

Glutenfrie oppskrifter

Hver uke vil vi publisere en samling glutenfrie oppskrifter fra bladet - som herlige lunsjretter, middager, fristende desserter eller noe «godt til kaffen».

Grove frokostbrød

(Ca. 16 brød)
7 dl vann
2 dl hakkede bokhvetegryn
½ dl hele linfrø
50 g gjær
2 ss honning
2 ss matolje
1 ½ ts salt
7–8 dl glutenfri grov melmiks, Finax

Garnityr:
2 ss hele linfrø

1. Kok opp vann. Ha bokhvete og linfrø i en deigbolle. Hell det varme vannet over. Rør om, og sett til side for å kjøle ned til fingervarme.

2. Smul opp gjæren og løs opp i kornblandingen. Tilsett honning, olje og salt. 

3. Rør inn melmiksen, og arbeid det hele sammen til en blank og smidig deig. Hev under dekke i 40 minutter.

4. Kjevle deigen ut til en stor firkant, 32 x 32 cm. Skjær den opp i 4 x 4 cm ruter.

5. Legg rutene på en stekeplate med bakepapir. Hev i 15–20 minutter. Sett ovnen på 250°.

6. Spray vann over og strø over linfrø. Stek midt i ovnen i 10–12 minutter.

GLUTENFRIE MINIBAGETTER: Bagetter som både er glutenfri og laktosefri! Foto: Ralph Månsson
GLUTENFRIE MINIBAGETTER: Bagetter som både er glutenfri og laktosefri! Foto: Ralph Månsson Vis mer

Minibagetter 

(16 små brød)
50 g gjær
2 dl bokhvetegryn
1 l vann, fingervarmt
2 ss fiberhusk
4 ts salt
1 ts sukker
2 ss matolje
ca. 16 dl glutenfri melmiks

1. Løs opp gjæren i det lunkne vannet.

2. Tilsett fiberhusk og bokhvetegryn, rør sammen. La blandingen avkjøles i 10 minutter.

3. Rør sammen salt, sukker og olje. Tilsett melmiksen og jobb sammen til en deig. Elt i 6–8 minutter. Hev under dekke i 1 time. Sett ovnen på 250°.

4. Hell ut deigen på et bakebord med litt mel på. Del forsiktig i 16 deler – pass på at ikke for mye av luften i deigen går ut. Snurr stykkene og legg dem på 2 bakeplater med bakepapir. Deigen er klissete, så det er lurt å ha mel på hendene.

5. Sett den ene platen i kjøleskapet, så den får heve langsomt. Den andre får heve i romtemperatur i 10 minutter.

6. Sett brødene midt i ovnen. Spray med vann. Senk varmen til 225° og stek i 18–20 minutter.

7. La brødene avkjøles uten dekke så de holder seg sprø.

GLUTENFRI RUNDSTYKKER MED BLÅBÆR: Blåbærene gir disse rundstykkene en søtlig smak. Foto: Ralph Månsson
GLUTENFRI RUNDSTYKKER MED BLÅBÆR: Blåbærene gir disse rundstykkene en søtlig smak. Foto: Ralph Månsson Vis mer

LES OGSÅ: Herlig bakst helt uten gluten

Rundstykker med blåbær

(Ca. 18 rundstykker)
50 g gjær
5 dl vann, fingervarmt
2 ss fiberhusk
2 ss matolje
2 ss flytende honning
1 ½ ts salt
1 ts sukker
1 ½ dl kesam
1 dl tørkede, hakkede blåbær
7 dl glutenfri melmiks
3 dl glutenfri miks med fiber

Pynt: 
gresskarkjerner

1. Løs opp gjæren i det lunkne vannet. Tilsett fiberhusk, matolje og honning. La blandingen heve i 10 minutter. 

2. Tilsett salt, sukker, kesam, hakkede blåbær og melmiksene. Elt sammen til en blank og litt klissete deig. Hev under dekke i 30 minutter.

3. Bruk to skjeer til å legge ­stykker av deigen på en stekeplate med bakepapir. Strø over gresskarkjerner. La heve til ca. dobbel størrelse, ca. 15–20 minutter. Sett ovnen på 225°.

4. Stek i 10–12 minutter.

BAGELS: Gode bagels er deilig seige og ­holder seg ferske i mange dager. De går fint an å varme opp igjen. Foto: Ralph Månsson
BAGELS: Gode bagels er deilig seige og ­holder seg ferske i mange dager. De går fint an å varme opp igjen. Foto: Ralph Månsson Vis mer

LES OGSÅ: Tre glutenfrie kaker med jordbær

Bagels

(12 bagels)

25 g gjær
5 ½ dl vann, fingervarmt
1 ss fiberhusk
5 dl glutenfri grov melmiks
9 dl glutenfri fin melmiks
½ ss salt
2 ss honning

Garnityr:
1 eggehvite
valmuefrø, revet ost eller annet

1. Løs opp gjær og bland med fiberhusk i det lunkne vannet. Tilsett resten av ingrediensene og elt deigen 10 minutter i en ­kjøkkenmaskin. Hev under dekke i 30 minutter.

2. Ha deigen på et bakebord med mel og del den i 12 deler. Rull til boller. Stikk en melet finger i midten av hver bolle, trykk helt ned og snurr fingeren litt rundt for å lage et hull. Hev i 45 minutter.

3. Sett ovnen på 200°. Kok opp rikelig med vann i en dyp panne. Ha i bagelene, to av gangen, og la dem koke 2 minutter på hver side. Ta dem så opp og legg til tørk på et håndkle. 

4. Visp lett i eggehviten og pensle bagelene. Ha over valgfri topping.

5. Stek midt i ovnen i ca. 20 minutter eller til de har fin farge.

Til forsiden