Bærkaker

4 kaker som smaker sommer

Bruk sommerens friske bær for alt de er verdt nå!

LUKSUS BRINGEBÆROSTEKAKE: Kaken er like god som den er vakker! Denne kaken kan du lage i god tid før servering og fryse eller sette i kjøleskapet. Lag kaken glutenfri ved å bruke glutenfrie digestive kjeks. Foto: All Over Press
LUKSUS BRINGEBÆROSTEKAKE: Kaken er like god som den er vakker! Denne kaken kan du lage i god tid før servering og fryse eller sette i kjøleskapet. Lag kaken glutenfri ved å bruke glutenfrie digestive kjeks. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS:NO: Norske jordbær og bringebær har en uslåelig smak og kan brukes til så mye. Disse fire kakene er like gode alle sammen.

Luksus bringebærostekake

(10-12 biter)

Bunn:
15 digestive kjeks, ca. 225 g
100 g smør

Fyll:
6 gelatinplater
300 g bringebær
1 dl sukker
Saft av 1 lime
Skall av ½ lime
2 egg
2 dl kremfløte
200 g kremost naturell

Pynt:
Bringebær
Blåbær
Spiselige blomster, f.eks. natt og dag, agurkurt, syrin, roseblader 
Kryddergrønt

1. Miks kjeks i en kjøkkenmaskin. Smelt smøret og bland med kjekssmulene. Fest matpapir i bunnen av en form 24 cm i diameter. Trykk kjekssmulene i formen. Sett bunnen kjølig i ca. 30 minutter.

2. Legg gelatinplater i vann i ca. 7 minutter. Kjør bringebær med ½ dl sukker i en mikser. Varm opp limesaften i en kjele.

3. Ta gelatinplatene opp og klem ut vannet. La gelatinen smelte i limesaften i kjelen på svak varme. Tilsett gelatinen i bringebærene litt av gangen under omrøring. Tilsett revet limeskall.

4. Skill eggene i plommer og hviter. Pisk eggeplommer med resten av sukkeret (1/2 dl). Pisk eggehvitene stive. Pisk kremfløten til krem.

5. Bland kremosten i eggeblandingen. Tilsett bringebærmiksen og så pisket krem. Til slutt vendes eggehvitene i røren. Rør forsiktig til alt er godt blandet. Hell røren over kjeksbunnen. Sett i kjøleskapet i minst 5 timer før servering. Hvis kaken fryses bør den tas ut ca. 10 minutter før den serveres.

6. Pynt med bringebær, blåbær, spiselige blomster og sitronmelisseblader eller mynteblader.
 

OSTEKAKE MED HVIT SJOKOLADE OG JORDBÆR: Iblant er det godt å slippe at kaken skal stekes. Her er en variant av ostekake med en ny og spennende kakebunn. Kaken er glutenfri! Foto: All Over Press
OSTEKAKE MED HVIT SJOKOLADE OG JORDBÆR: Iblant er det godt å slippe at kaken skal stekes. Her er en variant av ostekake med en ny og spennende kakebunn. Kaken er glutenfri! Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Jordbærfristelser

Ostekake med hvit sjokolade og jordbær

(12 porsjoner)

Bunn:
4 dl gresskarkjerner
20 tørkede aprikoser, ca. 150 g
3 ss kokosfett

Fyll:
300 g hvit sjokolade
2 bokser mascarpone ost, à 250 g
3 dl jordbærsyltetøy med fast konsistens, 400 g
Ca. 5 stk. jordbær

1. Lag bunnen. Miks sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin til en fin masse som samler seg. Trykk den ut i en bakepapirkledd liten langpanne, ca. 20 gagner 25 cm. Sett den i kjøleskapet.

2. Smelt sjokoladen forsiktig i varmt vannbad. Bland i mascarponeosten og varm til kremen er glatt. Ta den av varmen.

3. Varm jordbærsyltetøyet så det blir litt flytende. Rør det raskt i kremen uten at den blandes for mye. Fordel ut over bunnen i formen.

4. Del jordbær i skiver og legg dem på kremen.

5. La kaken stå i kjøleskapet til fyllet har satt seg i 30–40 minutter. Skjær i biter og server.

MARENGSTOPPKAKE: Imponer dine gjester med en riktig flott kake i høyde, med en perfekt kombinasjon av søtt og syrlig. Kaken er glutenfritt. Foto: All Over Press
MARENGSTOPPKAKE: Imponer dine gjester med en riktig flott kake i høyde, med en perfekt kombinasjon av søtt og syrlig. Kaken er glutenfritt. Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Jordbærlykke

Marengstoppkake 

(1 kake)

Marengsbunner:
4 eggehviter
1 ts sitronsaft
2 ½ dl sukker
1 ss maisenna

Sitronkrem:
1 dl kremfløte
½ dl sitronsaft
1 eggeplomme
½ dl sukker
4 ts maisenna
2 ss smør

Fyll:
5 dl kremfløte
6 dl jordbær
4 dl blåbær

1. Sett ovnen på 150°. La eggehvitene blir romtemperert. Marker 3 sirkler med diameter, 20 cm, 15 cm og 10 cm på bakepapir.

2. Pisk eggehvitene og sitronsaften til stivt skum. Tilsett sukkeret, litt i gangen under fortsatt pisking til massen blir stiv og blank. Sikt i maisenna og rør forsiktig om.

3. Fordel røren innenfor sirklene på bakepapiret. Lag en topp av den siste delen av røren.
Stek bunnene på nederste rille i ovnen. Senk ovnsvarmen til 100° etter 15 minutter.

4. Stek bunnene ytterligere ca. 1 time eller til de kjennes tørre og sprø og slipper bakepapiret. La gjerne bunnene ettertørke i ovnen med døren på gløtt.

5. Lag sitronkrem. Mål opp alle ingrediensene unntatt smøret i en kjele. La kremen koke opp under omrøring til den tykner. Ta den straks av varmen og tilsett smøret. Rør om til det smelter og sett kremen kjølig for å stivne.

6. Pisk fløten stiv. Skyll og rensk bærene og skjær jordbærene i mindre biter.

7. Løsne bunnene fra bakepapiret. Legg sammen bunnene med sitronkrem, pisket krem og bær. Legg den lille marengsen på toppen og server kaken.

OPP NED JORDBÆRKAKE: Saftig opp ned kake som dekkes med et lag crème fraîche ved servering. Foto: All Over Press
OPP NED JORDBÆRKAKE: Saftig opp ned kake som dekkes med et lag crème fraîche ved servering. Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Jordbærostekake

Opp ned jordbærkake

(1 kake, ca. 12 biter)

75 g smør
1 dl melk
3 egg
2 1/2 dl sukker
finrevet skall  av 1/2 sitron
1 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
4 dl hvetemel

Fyll:
8 dl ferske jordbær
2 ss smør
2 ss sukker

Pynt:
4 dl crème fraîche 
1 ts vaniljesukker
ferske jordbær

1. Sett ovnen på 175°. Klipp til et bakepapir som dekker bunnen og 1 cm opp på kanten i en rund for, ca. 22 cm i diameter. Smør kanten med smør og strø på mel.

2. Skyll og rensk jordbærene. Del bær som er litt store.

3. Smelt smøret til fyllet og hell ut til det dekker bunne på formen. Strø over sukker og legg jordbær jevnt utover. 

4. Smelt smøret til kaken og ta av varmen. Tilsett melken slik at blandingen blir romtemperert.

5. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. Tilsett finrevet sitronskall, sikt i de tørre ingrediensene og rør til slutt i væsken. Rør forsiktig røren glatt.

6. Hell deigen over bærene i formen og stek kaken på nederste rille i ovnen i 45–50 minutter. Prøv med en kakenål om kaken er ferdig stekt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer