Oppfinnelser

4 oppfinnelser vi kan takke kvinner for

Flere av dem brukes hver eneste dag!

SMARTE OPPFINNELSER: Takket være fire rå damer har vi i dag flere ting som hjelper oss stort i hverdagen! Foto: NTB
SMARTE OPPFINNELSER: Takket være fire rå damer har vi i dag flere ting som hjelper oss stort i hverdagen! Foto: NTB Vis mer
Publisert

I skrivende stund viser kalenderen at det er 8. mars. Gratulerer med kvinnedagen!

Det er fremdeles mange grunner til at denne dagen må opp og frem i lyset. Noen av de står nevnt i KKs Instagram-post som du ser over.

Men hvert år fremhever FN et tema de ønsker å fokusere litt ekstra på. Tidligere har det vært innovative måter å oppnå likestilling på.

«Innovasjon og teknologi gir store muligheter, men også her er det store forskjeller mellom kvinner og menn. Kvinner er underrepresenterte i vitenskaps- og teknologisektoren, og innen ingeniørfag, matematikk og design. Dette gjør at nye ideer og oppfinnelser ofte mangler et tilstrekkelig kjønnsperspektiv», står det på nettsiden.

Selv om kvinner er underrepresenterte i vitenskaps- og teknologisektoren, ingeniørfag, matematikk og design, så skal det også sies at det er kvinner som står bak noen oppfinnelser som er blitt en stor del av hverdagen vår!

Oppfinnelser som gjør hverdagen enklere og også underholdende. Du vil forstå hva vi mener når du ser listen over disse fire oppfinnelsene kvinner står bak:

1. Oppvaskmaskinen

I 1893 lanserte Josephine Cochrane verdens første oppvaskmaskin. Den fant hun opp i et skur bak huset sitt, og samme år vant hun prisen for beste mekansiske konstruksjon under «World's Columbian Exposition» i Chicago.

Like etter begynte restauranter og hoteller rundt om i delstaten Illinois å kjøpe inn oppvaskmaskiner. Fire år senere, i 1897, startet oppvaskmaskin-fabrikken opp.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

2 Vindusviskeren

Ifølge en slektning av Mary Anderson (født 1866), Sara-Scott Wingo, skal ideen til vindusviskere ha oppstått en dag i New York City da Anderson satt på trikken.

Det skal visstnok ha vært mye snø den dagen, og det dårlige været gjorde at trafikken stoppet. I det øyeblikket innså Mary Anderson at det ikke fantes noen effektiv måte å vaske vinduene på kjøretøyet på. I 1903 fikk hun patent på det som ble kalt «window cleaning device».

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

3. Regnemaskinen

Til tross for at hun kun ble 36 år gammel, klarte Ada Lovelace å oppnå store ting i løpet av livet sitt. Hun blir faktisk kalt «den første programmereren». Helt tilbake på 1800-tallet lagde hun et program for den første digitale regnemaskinen - forløperen til dagens datamaskiner.

4. Monopol

Påska nærmer seg med stormskritt, og da er en runde monopol på hytta et «must» for mange. Men visste du at det først het «The Landlord's Game»? Elizabeth Magie fant opp spillet i 1904, men 30 år senere ble det kopiert og solgt som Monopol.

Elizabeth Magie døde i 1948 og det var ikke før etter hennes død det ble kjent at det var hun som først fant opp spillet.

Kilder: Lemelson MIT, Invention.si.edu, Computer History

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer