ALLERS.NO: Alle liker pasta! De små er som regel mest glad i bolognese-varianten, mens mange foretrekker med pasta med pesto.
Det finnes fullkornshvetepasta, glutenfri pasta, pasta av durumhvete og du kan lage den selv.
Den kommer i mange forskjellige farger og fasonger så det er lett å finne sin egen favoritt!
Pastagrateng med blåmuggost
(4 porsjoner)
400 g pasta, f.eks. penne
250 g brokkoli
500 g røkt skinke, svinekam
3 dl melk
3 dl kremfløte
3 ½ ss hvetemel
140 g blåmuggost
1 klype salt
nykvernet pepper
1 dl revet lagret ost
1. Kok pasta etter anvisning på pakken og la den renne godt av. Del brokkoli i små buketter. Kok dem i lettsaltet vann i ca. 3 minutter. Skjær skinke i biter.
2. Bland melk og fløte. Pisk sammen halve mengden fløtemelk med melet i kjelen. Tilsett resten av fløtemelken og la det koke opp under omrøring. La koke i ca. 5 minutter under omrøring.
3. Ta kjelen av platen og legg i blåmuggost som får smelte. Smak til med salt og pepper.
Bland pasta, brokkoli og skinke. Fordel i smurt ildfast form. Hell sausen over. Rør litt med en gaffel slik at sausen fordeles jevnt i gratengen. Topp med revet ost.
4. Gratiner midt i ovnen ved 225° i 15–20 minutter. Gratengen skal være gyllen. Dekk med folie om nødvendig. Server med basilikum og en frisk, grønn salat.

LES OGSÅ: Pasta tomato
Varm pastasalat
(4 porsjoner)
ca. 500–600 g svinefilet
smør
salt
nymalt pepper
400 g rødbeter
200 g pasta, f.eks. penne
olivenolje
8 dl babyspinat
ca. 150 g blåmuggost
4 ss ristede pinjenøtter
Dressing:
3 ss olivenolje
2 ss balsamicoeddik
flaksalt
nymalt pepper
1. Renskjær fileten og stek i smør i en stekepanne. Krydre med salt og pepper. Legg kjøttet over i en ildfast form. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen.
2. Stek til termometeret viser 67°. Pakk fileten i aluminiumsfolie og la den hvile i 5–10 minutter. Skjær den i skiver ved servering.
3. Bland ingrediensene til dressingen og smak til.
4. Kok rødbeter myke i lettsaltet vann. La rotspissen og litt av bladene sitte på, så beholder betene farge og smak. Spyl dem i kaldt vann og gni bort skallet. Hold rødbetene varme og skjær i båter ved servering.
5. Stek pinjenøttene i varm, tørr panne til de blir gylne.
6. Kok pasta etter anvisning på pakken. Hell av kokevannet og bland med litt olivenolje.
Bland rødbeter, pasta, spinat, filet og smuldret ost. Legg på fat og hell på dressing og strø
på pinjene.

LES OGSÅ: Rask pasta
Høstlig kyllingform
(4 porsjoner)
4 porsjoner pasta, f.eks. skjell
600 g kyllingfilet
2 ss smør
3 gulrøtter
2 persillerøtter
2 rødløk
2 paprika, gul og rød
2 ss olivenolje, gjerne
med chilismak
1 ts timian
Saus:
4 dl kremfløte
½ ss maisenna
1 hvitløkbåt
2 dl revet ost
1. Begynn med grønnsakene. Skrell og skjær gulrøtter og persillerøtter i staver. Skrell og skjær løk i tynne båter. Skyll, kjern ut og skjær paprika i skiver. Bland alt i en stor, ildfast form. Drypp over olje og strø på timian. Rist grønnsakene midt i ovnen ved 250° til de får fin farge, i ca. 10 minutter. Rør av og til i grønnsakene. Senk varmen til 225°.
2. Vask og tørk kyllingen. Skjær kyllingfileten i strimler og strø på salt og pepper. Stek kjøttet i smør i panne.
3. Kok pasta etter anvisning på pakken og la den renne av. Bland pasta med grønnsakene. Pisk fløte med maisenna. Press i hvitløk. Hell blandingen over pasta og grønnsaker og fordel osten over. Legg på kyllingen. Stek formen i ovnen i 15–20 minutter.

LES OGSÅ: Pasta med kylling, sopp og gulrotsalat
Pasta med rekechili
(4 porsjoner)
400 g pasta, f.eks. tagliatelle
eller linguine
olivenolje
Rekesaus:
700 g urensede reker
1 rød chili
1 gul eller oransje paprika
2 tomater
2 dl crème fraîche
1 dl grønne erter
2 dl kremfløte
3ss finhakket dill
1. Skrell rekene. Kjerne ut og skjær paprika i terninger. Del tomater i små biter. Sett til siden.
2. Kok pasta etter anvisning på pakken. Hell av vannet og bland pasta med litt olivenolje.
Kok opp crème fraîche og fløte i en kjele. Vend i reker, chili, paprika, tomater, erter og dill. Varm forsiktig opp. Smak sausen til med salt og pepper.
3. Bland sausen med pasta og pynt med dill. Server straks.