Midtlivskrise:

40-årskrisen er avlyst

Slapp av! Når du fyller 40 kommer du ikke i krise. Tvert imot. Du får god tid og bedre økonomi.

MIDTLIVSKRISE: Googler du «midlife crisis» får du 3,4 millioner treff. Men ligger det egentlig noe i begrepet midtlivskrise? FOTO: NTB scanpix
MIDTLIVSKRISE: Googler du «midlife crisis» får du 3,4 millioner treff. Men ligger det egentlig noe i begrepet midtlivskrise? FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Å, hun er sånn typisk dame i 40-årskrisa med siste mote treningstøy og foliebleket hår, fortalte venninnen min.

Hun hadde møtt en dame med fancy treningstøy på treningssenteret. Damen hadde vært rå på knebøy og hadde også meldt seg på seilkurs. Venninnen min som ennå ikke hadde rundet 40, hadde noen adjektiver på lager for denne sorten kvinner – og de var ikke smigrende: Desperat. Forfengelig. Ynkelig i sin stramme tights. Definitivt 40-årskrise.

Og jeg følte meg litt truffet. Har for lengst bikket 40. Og jeg vanker på gymmen i tights. Er jeg virkelig desperat og forfengelig? Og har jeg virkelig 40-årskrise fordi jeg trener? Jeg bestemte meg for å sjekke om det å fylle 40 medfører kriser og desperasjon.

Mister gnisten ved 40?

Googler du «midlife crisis» får du 3,4 millioner treff. Begrepet midtlivskrise ble introdusert av den canadiske psykoanalytikeren Elliot Jacques i 1965. Han studerte arbeidene til forfatteren Dante og maleren Paul Gauguin og fant at arbeidene deres forandret seg dramatisk da de nærmet seg 40. I artikkelen «Death And The Midlife Crisis» publisert i International Journal of Psychoanalysis skrev han at menn av dette kaliberet kunne, når de stod overfor døden, enten henfalle til kunstnerisk misere eller få en større dybde i arbeidene.

Det er bare ett problem med hypotesen om at man mister gnisten når man fyller 40: Det finnes ikke statistikk som kan støtte den. De fleste psykiske lidelser debuterer i ung voksen alder og stemningslidelser mellom 30 og 40 års alder, kommer det fram av en artikkel på Folkehelseinstituttet.

Altså, er det ikke mye som taler for at det å bikke 40 medfører risiko for depresjon.

Et av kartleggingsverktøyene i psykisk helsevern er Symptom Checklist Revised, hvor det stilles 90 spørsmål forbundet med forskjellige symptomer på diverse psykiske lidelser som angst og depresjon. Resultatet viser at forekomsten av symptomer er lavere i gruppa som angivelig er i midtlivskrise.

– Et av hovedpoengene med disse studiene er at det ikke er noe automatikk i at du får det verre når du blir eldre, sier psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg til KK.

Hesselberg er en ihuga kunnskapsformidler som også har jobbet som medprogramleder på Folkeopplysningen på NRK. Han legger til:

– Midtlivskrise er ikke en definert ting og heller ikke et begrep som brukes i faget, og det er heller ikke noe vi har statistikk på.

LES OGSÅ: - Livet blir ikke alltid som man planlegger

TRENING: Nei, du er ikke i en krise selv om du velger å dra på gymmen for å løfte vekter. FOTO: NTB Scanpix
TRENING: Nei, du er ikke i en krise selv om du velger å dra på gymmen for å løfte vekter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Utfordringer i alle livsfaser

Alle livsfaser kommer med utfordringer som påvirker oss, sier Hesselberg.

– Når du er i etableringsfasen, har vi utfordringer med økonomi, tidsklemme og kanskje også med partneren vår. Når du blir 40 blir barna eldre og flytter ut. Da må du lære å kjenne partneren din på nytt. På jobb må du tilpasse ambisjonene dine. Du blir kanskje ikke administrerende direktør, slik du drømte om. Kanskje du har eldre foreldre som trenger ekstra hjelp.

Flere undersøkelser viser også at man lett kommer i krysspress mellom å hjelpe halvvoksne barn og foreldre som kanskje ikke er like friske, i kombinasjon med jobb. Samtidig er det ikke til å komme unna at det kommer litt ekstra helseproblemer med alderen. Men ifølge Hesselberg er aldersgruppen fra 40 år og oppover mindre belastet med stress enn de yngre.

– Du kan gjerne sitte lenger på jobb fordi du har tid og du kan dra på den turen med vennene dine som du har hatt lyst på. Som gruppe har de i førtiåra bedre økonomi og selv om penger ikke løser alt, så kan du få et løft der du kan unne deg litt mer. Du kan bytte bort sjuseteren som du trengte for å kjøre barna på fotballkamp med sportsbilen du alltid har ønsket deg.

Det sagt, så er det noen som sliter seg gjennom denne livsfasen:

– Jeg har hatt pasienter som har utfordringer med det å bli eldre og at ungene flytter ut. Men de eksisterer ikke i den formen som 40-årskrisen blir beskrevet. Jeg tror vi skal være forsiktige med å anta hva som styrer andres adferd.

Lykkelig tid?

Så kanskje det ikke var sånn at dama med det ville treningstøyet var sugen på oppmerksomhet og desperat etter noe å fylle dagene med etter at ungene har blitt store? Kanskje det faktisk bare er sånn at hun har fått bedre økonomi og mer tid til å leve ut interessene sine?

– Jeg tror vi er modne for å se på den fasen i livet som har noe positivt. Kanskje de smilende 40-åringene har det bra, sier Hesselberg.

Selv har jeg akkurat bestilt nye treningstights og jeg gleder meg til å bruke dem på gymmen. Vektløfting er en hobby jeg har fått etter, ja, du gjettet riktig, ungene har blitt store og ikke lenger trenger min service på fotballbane og skole. Jeg kan også bruke litt mer penger på meg selv fordi jeg ikke lenger trenger å kjøpe parkdresser og fotballsko. Og jepp, jeg har selvsagt foliebleket hår.

For man vil selvsagt se best mulig ut, uansett alder. Folie ruler. 40 ruler.

LES OGSÅ: - Han tråkket som om han hadde mannen med ljåen i hælene

Helse og alder:

Inntekt: Medianinntekten for aleneboende under 45 år var på 275 000 kroner. For gruppen aleneboende i alderen 45-64 var inntekten 309 200 kroner.

Psykiske lidelser: De fleste psykiske lidelser debuterer i ung voksen alder. Angstlidelser starter ofte i tenårene, ruslidelser mellom 20 og 30 år og stemningslidelser mellom 30 og 40 års alder.

LES OGSÅ: Mange blir helt friske fra sosial angst

Helse: Etter 45 års alder øker forekomsten av helseproblemer hos menn og kvinner. For kvinner i alderen er det muskel- og skjelettlidelser, hjerte- og karlidelser og åndedrettslidelser som er mest utbredt. Det er også høyere forekomst av slitasjesykdommer i denne aldersgruppen.

LES OGSÅ: - Det er lett å sette seg ned når kropp og ledd verker, men dette virker mot sin hensikt

Hvordan beholde god helse gjennom livet: Det er overraskende mye vi ikke vet om det, men du har nok lite å tape på å være både mentalt og fysisk aktiv, ha et godt kosthold og ikke minst bruke tid noe som engasjerer deg og på å pleie forholdet til de menneskene du liker å ha rundt deg. Ensomhet og følelsen av å ikke være nyttig er noe vi håndterer dårlig.

LES OGSÅ: Vanskelig å spise sunt? Her er de enkleste kostholdsrådene du kan følge

Kilde: Statistisk sentralbyrås helse- og levekårsundersøkelser, Jan-Ole Hesselber

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer