ENDELIG EPLEFEST: 5 herlige eplekaker. Foto: Synøve Dreyer
ENDELIG EPLEFEST: 5 herlige eplekaker. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Eplekake

5 epledesserter som er perfekte i høst

Koselig og velduftende når regn og mørkere tider setter inn.

ALLERS.NO:  De norske eplene er snart her og da er det bare å sette i gang å lage eplekaker!

De kan fryses og så bare lunes litt i ovnen når du får besøk eller bare har lyst på noe godt. 

Kalles eplekake

(1 kake, 22 form)

KALLES EPLEKAKE: Lettvint kake som smaker deilig når den er nystekt og varm. Foto: Synøve Dreyer
KALLES EPLEKAKE: Lettvint kake som smaker deilig når den er nystekt og varm. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

125 g sukker
125 g smør
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
125 g hvetemel
2 egg
½ dl melk
3-4 epler
sukker
kanel

1. Rør smør og sukker luftig og lett.

2. Bland bakepulver og vaniljesukker med melet og rør det i smøret vekselvis med sammenpiskede egg og melk. 

3. Fordel røren i en smurt form, 22 cm i diameter.

4. Skrell epler og stikk ut kjernehuset. Skjær i båter og stikk dem ned i kaken. Strø på sukker og kanel.

5. Stek kaken midt i ovnen ved 180º i 20-30 minutter. Prøv med en kakenål om kaken er gjennomstekt.

6. Avkjøl på rist og server kaken nybakt.

 

EPLEMAZARIN: Dette er en flott kake å se på og den smaker også herlig. Foto: Synøve Dreyer
EPLEMAZARIN: Dette er en flott kake å se på og den smaker også herlig. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Eplemazarin

(1 stor avlang form, 20x28 cm)

Bunn:
2 dl hvetemel
100 g smør
1 ½ ss sukker
1 eggeplomme

Fyll:
150 g marsipan
75 g smør
1 egg
1 eggehvite
1 ts kardemomme
2 epler
1 dl appelsin- eller aprikos-
marmelade

Tilbehør:
vispet kremfløte med vanilje-sukker

1. Bland mel, smør og sukker i bollen til en food prosessor. Tilsett eggeplommen og bland raskt sammen til en deig.

2. Trykk deigen ut i paiformen. Sett formen kjølig mens fyllet blandes.

3. Riv mandelmassen og bland med smøret. Tilsett egg og eggehvite, og bland sammen til en glatt røre. Bland inn kardemomme. Hell røren i formen.

4. Ta kjernehuset ut av eplene. Skjær det ene eplet i skiver og det andre i tynne båter. Legg skivene i en rad på midten mens båtene stikkes på hver side.

5. Stek kaken i nedre del av ovnen 200° i 30-35 minutter. Avkjøl litt. Smelt marmeladen i en kjele eller i mikrobølgeovn. Pensle med marmeladen og avkjøl.

6. Server kaken med lettvispet krem smakt til med litt vanilje-sukker.

 

KRYDRET EPLEKAKE: Ved å bruke glutenfrie flakes kan alle spise denne kaken som serveres varm med vaniljesaus. Dette blir som en smuldrepai. Foto: Synøve Dreyer
KRYDRET EPLEKAKE: Ved å bruke glutenfrie flakes kan alle spise denne kaken som serveres varm med vaniljesaus. Dette blir som en smuldrepai. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Krydret eplekake

(4–6 porsjoner)

4 store epler
1 sitron
½ dl + ½ dl brunt sukker
1 ts kanel
½ ts muskat
7 dl flakes, glutenfrie eller cornflakes
½ dl maisenna
100 g smør

1. Ta kjernehuset ut av eplene og skjær i tynne skiver. Legg eplene i en smurt ildfast form. Press over sitronsaft.

2. Bland sammen ½ dl sukker og krydder og strø over eplene. 

3. Knus cornflakes og bland med maisenna og sukker. Bland med mykt smør. Strø dette over eplene.

4. Stek formen på nederste rille i ovnen ved 200º i ca. 30 minutter. Server med vaniljesaus eller pisket krem. Is er også godt til.


 

EPLEKAKE MED TYTTEBÆR: En formkake som holder seg i godt kjøleskapet. Her får du en uslåelig smakskombinasjon med tyttebær, kanel og eple. Foto: Synøve Dreyer
EPLEKAKE MED TYTTEBÆR: En formkake som holder seg i godt kjøleskapet. Her får du en uslåelig smakskombinasjon med tyttebær, kanel og eple. Foto: Synøve Dreyer Vis mer


 

Eplekake med tyttebær

(formkake, 2 liter)

200 g smør, romtemperert
2 ½ dl sukker
1 ts vaniljesukker
4 egg
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 dl matyoghurt
2 epler
1 ts kanel
½ dl tyttebærsyltetøy

Tilbehør:
2 ½ dl ferdig vaniljesaus
vispet krem

1. Rør smør og sukker luftig og hvitt. Rør i vaniljesukker og ett egg i gangen. Bland sammen mel og bakepulver. Rør det i deigen sammen med yoghurten.

2. Fjern kjernehus fra eplene og skjær dem i biter, bland med kanel. Hell halvparten av deigen i en godt smurt form. Legg i halvparten av eplene og syltetøyet. Hell på resten av deigen, eplene og syltetøyet. Stikk litt i deigen med en skje slik att det blandes litt.

3. Stek kaken på rist nederst i ovnen ved 175° i 50–60 minutter. Kjenn med en kakenål om den er gjennomstekt. Avkjøl kaken på rist og server den i skiver med lett vispet krem eller vaniljesaus.

 

 HONNINGSTEKTE EPLEBITER MED NØTTE_ OG KARDEMOMMESMULER: Legg opp denne kaken i porsjonsglass så ser den lekker ut. Dette er også flott å servere som dessert. Bruker du gluten-­frie havregryn er kaken også for deg med cøliaki. Foto: Synøve Dreyer
HONNINGSTEKTE EPLEBITER MED NØTTE_ OG KARDEMOMMESMULER: Legg opp denne kaken i porsjonsglass så ser den lekker ut. Dette er også flott å servere som dessert. Bruker du gluten-­frie havregryn er kaken også for deg med cøliaki. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Honningstekte eplebiter med nøtte- og karde-mommesmuler

(4 porsjoner)

2 syrlige epler
25 g smør
½ dl flytende honning

Smuler:
½ dl hasselnøtter
75 g smør
1 ½ dl havregryn (gjerne glutenfrie)
½ dl sukker
½-1 ts kardemomme

Yoghurtkrem:
1 dl kremfløte
½ dl matyoghurt
½ ss melis
1 ts vaniljesukker

1. Grovhakk nøttene. Smelt smør i en stekepanne. Tilsett nøtter, havregryn, sukker og kardemomme. Stek under omrøring til blandingen har fått fin farge. Hell det ut på et fat og avkjøl.

2. Lag yoghurtkremen. Bland pisket fløte, yoghurt, melis og vanilje-sukker. Visp til det blir lett og luftig.

3. Ta kjernehuset ut av eplene og skjær dem i tynne båter eller biter. Stek eplebitene i smør i panne til de begynner å bli myke. Ringle over honningen og la det småkoke i ca. 1 minutt.

4. Fordel eplebåtene i glass eller på en asjett. Strø over nøtteblandingen og server med yoghurtkremen eller legg dette lagvis i glass og server.

 

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: