Sommermat

5 fristende og enkle sommerretter

Lag sommerens beste ­burger, cannelloni, pai med italienske smaker, sprøstekte smørbrød og kikertrøre!

HAMBURGER: Grillede burgere er en sommerklassiker. Prøv denne varianten med løk, dijonsennep og spisskummen. Ovnsbakte potetbåter smaker godt til burgeren. Foto: All Over Press
HAMBURGER: Grillede burgere er en sommerklassiker. Prøv denne varianten med løk, dijonsennep og spisskummen. Ovnsbakte potetbåter smaker godt til burgeren. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO:  Disse rettene er perfekt gjestemat på en lun sommerkveld. Mye kan forberedes på forhånd.

Grillede sommerburgere

(4 porsjoner)

Ca. 700 g karbonadedeig
1 løk
2 ss dijonsennep
1 ts spisskummen
salt og pepper
¾ dl BBQ-saus, f.eks. Heinz

Karrisaus:
100 g sylteagurker
½ dl majones
2–3 ss crème fraîche
2 ts karri

Tilbehør:
4 ciabattabrød
1 rødløk
2 plommetomater
20 g rucolasalat
2 dl spirer
1 dl grovhakket persille

1. Riv løken fint og bland med karbonadedeig, sennep og spisskummen. Form deigen til fire ­biffer. Del brødet og grill snittflatene.

2. Finhakk sylteagurker, bland med de øvrige ingrediensene til sausen og smak til. Fordel sausen på underdelen av brødet.

3. Krydre biffene med salt og pepper og grill eller stek på middels varme ca. 3 minutter på hver side.

4. Pensle dem etterpå med bbq-saus og legg dem på brødene sammen med litt ekstra bbq-saus, tynne skiver rødløk og tomatskiver.

5. Server burgerne med litt rucola som blandes med spirer og persille.

PAI MED BÅDE MOZARELLA OG FETAOST:  Caprese er en italiensk smårett med mozzarella, tomat og basilikum, som smaker ypperlig som topping på denne gode paien.  Foto: All Over Press
PAI MED BÅDE MOZARELLA OG FETAOST: Caprese er en italiensk smårett med mozzarella, tomat og basilikum, som smaker ypperlig som topping på denne gode paien. Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Perfekt mat til sommerfesten

Italiensk pai med capresetopping

(4 porsjoner)
 

Paideig:
125 g smør
3 dl hvetemel
3 ss iskaldt vann

Fyll:
150 g fetaost
1 dl hakkede, soltørkede tomater
2 dl revet parmesan
2 hvitløkbåter
2 egg
2 dl fløte
65 g fersk spinat
1 ss olivenolje
salt og pepper

Topping:
2 plommetomater
1 kule mozzarella
ca. 10 basilikumblader
3–4 tynne skiver spekeskinke
½ dl ristede pinjenøtter
litt rucola
spirer

1. Bland raskt sammen alle ingrediensene til paideigen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskap i ca. 30 minutter.

2. Smør en paiform, ca. 15 ganger 30 cm stor, eller en rund form ca. 24 cm i diameter.
Kjevle deigen eller trykk den ut i formen og sett i fryseren. Dette gjør at kantene ikke synker ned når paien stekes.

3. Sett ovnen på 200 °. Mos fetaosten i en bolle og bland med tomatene, parmesan, presset hvitløk, egg og fløte.

4. La spinaten mykne i litt olivenolje i en stekepanne og bland den i bollen. Strø på salt og pepper. Ta formen ut av fryseren og hell i fyllet. Stek paien midt i ovnen i ca. 35 minutter. La den deretter avkjøles til den blir lunken.

5. Skjær tomater og mozzarella i skiver og legg lagvis oppå paien sammen med basilikum. Strimle skinken og fordel over sammen med pinjenøttene. Pynt med rucolasalat og gjerne noen spirer.

SOMMERSANDWICH: Sprø og små avokadobrød­skiver kan du spise mange av. Både tapenade, som er en olivenrøre, og pesto kan du kjøpe ferdig på glass. Foto: All Over Press
SOMMERSANDWICH: Sprø og små avokadobrød­skiver kan du spise mange av. Både tapenade, som er en olivenrøre, og pesto kan du kjøpe ferdig på glass. Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Rømmegrøt og spekemat

Grillede sommersandwicher

(4 porsjoner)

4 skiver godt brød
1 avokado
1 sitron
4 små tomater
5 cm purreløk
ca. 1 dl pesto
1 dl tapenade
salt og pepper
sitronskiver
½ dl hakket persille

1. Grill brødskivene, på grillen, i en varm ovn eller i brød­rister.

2. Del og kjern ut avokado. 

3. Ta ut avokadokjøttet, press over sitronsaft og skjær i skiver.

4. Skjær tomatene i båter. 

5. Finsnitt purreløken.

6. Fordel avokado, pesto, tapenade, tomat og purreløk over brødet. Krydre med salt og pepper.

7. Dekorer skivene med sitronbåter. Strø over hakket persille og server.

KIKERTER OG LØK: Kikerter er basen i denne ­smakfulle røren. Kikertrøre er godt som tilbehør til grillet kjøtt eller å smøre på en grillet skive brød.  Foto: All Over Press
KIKERTER OG LØK: Kikerter er basen i denne ­smakfulle røren. Kikertrøre er godt som tilbehør til grillet kjøtt eller å smøre på en grillet skive brød. Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Mettende salater

Kikertrøre med bakt løk

(4 porsjoner)

1 boks kikerter, 400 g
4 banansjalottløk eller store 
sjalottløk
2 ss olivenolje
salt og pepper
1 dl revet parmesan
revet skall av ½ sitron
1 hvitløkbåt
1 dl hakket persille
ca. ½ dl olivenolje

1. Sett ovnen på 225 °. Hell væsken av kikertene og skyll dem i kaldt vann. La dem renne godt av.

2. Del løken på langs, men la skallet sitte på. Legg dem i en ildfast form. Drypp over 2 ss ­olivenolje og krydre med litt salt. Bak i ca. 15 minutter til løken er myk. Skrap løken ut av skallet og hakk innmaten grovt.

3. Legg kikerter i en bolle og miks med en stavmikser til en glatt røre. Bland i løkhakket, parmesan, sitronskall, presset hvitløk og persille. Rør til slutt i olivenolje og smak røren til med salt og ­pepper.

CANNELONI MED SKINKE: Fylte pastaruller med herlig tomatsaus er en god rett som er rask å lage. Foto: All Over Press
CANNELONI MED SKINKE: Fylte pastaruller med herlig tomatsaus er en god rett som er rask å lage. Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Grill med greske saker

Cannelloni med ­skinkefyll

(4 porsjoner)

10 ferske pastaplater
1 liten aubergine
150 g spekeskinke i tynne skiver
smør til steking
100 g parmesan
400 g kremost med hvitløk
salt og pepper
ca. ½ l ferdig pastasaus, ca. 500 g

Til servering:
2 dl revet parmesan
ferske basilikumblader

1. Sett ovnen på 150 °. Skjær auberginer og skinke i mindre biter og stek det mykt i smør. Avkjøl.

2. Riv parmesan til fyllet. Bland skinke og auberginene med kremost og parmesan. Smak til med salt og pepper. Husk at skinken er salt, så vær forsiktig med saltet.

3. Legg pastaplatene utover og fordel fyllet på dem. Rull sammen og legg dem med skjøten ned i en smurt ildfast form. Stek formen i ovnen i ca. 20 minutter på nederste rille.

4. Server pastarullene med revet parmesan og fersk basilikum. 

5. En frisk salat passer å servere til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer