Vi har alle ulik foreldrestil og mens noen hjelper ungene sine med absolutt alt hele tiden, er det andre barn som som tidlig må lære å bli mer selvstendige, klare seg selv og kanskje til og med hjelpe yngre søsken.
Før du fikk barn hadde du gjerne en tanke om hva slags forelder du ville bli, og du tenkte gjerne også at du ville unngå å gjøre de samme tabbene som dine egne foreldre gjorde.
Den tankegangen gjør nok at mange føler at de må være helt perfekte, må lage hjerteformede pannekaker til matboksen og passe på at barna er helt rene, veloppdragne og får oppfølging med aktiviteter og leker til enhver tid.
Noen av dem som observerer alle disse ulike foreldrestilene mest, er nok lærere og barnehageansatte. De ser sannsynligvis både ulemper og fordeler med de fleste foreldrestilene.
Så hva ville de absolutt ikke gjort mot sine egne barn etter å ha observert såpass mange andre foreldre?

Disse 8 (enkle) vanene kan gjøre at du lever 20 år lenger

5 punkter du bør unngå
Lærere tilbringer mye tid i klasserommet og sammen med elever, og har ofte et tett samarbeid med foreldre og foresatte. Derfor observerer de en rekke ulike personligheter og foreldrestiler.
Huffpost spurte derfor lærere om hva de selv unngår å gjøre med sine egne barn, basert på hva de har sett eller opplevd på jobben.
Disse svarene fikk de:
1. Jeg vil ikke være en helikopterforelder
Helikopterforeldre er omsorgspersoner som er altfor beskyttende og altfor involvert i barnas liv. Det kan være stressende for lærere, og ikke minst skadelig for barn i det lange løp. Mange foreldre nekter rett og slett å la barna sine slite.
2. Jeg vil ikke gi løfter som jeg ikke kan holde
Hvis foreldre hele tiden gir forventninger om at noe gøy skal skje, som en tur eller et besøk, men aldri følger opp, vil det gå på bekostning av barnas tillit til det foreldrene sier.
Det kan selvfølgelig skje uforutsette ting, men hvis det skjer ofte vil det skape en mistillit.
3. Jeg vil ikke automatisk klandre læreren
Mange forelder dømmer og klager til læreren hvis det skjer noe på skolen, men ofte kan det være lurt å snakke med læreren først for å få perspektivet til en voksen.
4. Jeg vil ikke tenke at de ikke er i stand til å lykkes akademisk
Mange foreldre tenker at barna ikke kan lykkes akademisk hvis de selv ikke var så flinke på skolen. Selv om du hadde det vanskelig på skolen, betyr ikke det at barna dine vil oppleve det samme.
5. Jeg vil ikke droppe familieferien
Mange foreldre dropper familieferien fordi de prioriterer annerledes, men lærerne mener ferien bør prioriteres fordi opplevelsen og tiden sammen som en familie er så viktig.

«Vi fortviler det ene øyeblikket, så får vi nytt håp»

Barn får ikke trening i å mestre livet
- Hvis vi som foreldre er overbeskyttende, konkluderer for raskt og er for mye involvert i barnas mange små valg i hverdagen, hindrer vi en gradvis progresjon, økt selvtillit og selvstendighet. Barnet får ikke nok trening i å meste livet og hverdagen selv.
Det sier familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, til KK.
At foreldrene vet best i alle situasjoner kan gjøre barnet usikker, selv om foreldrene kun har gode intensjoner. Det er også viktig at barn lærer å tåle ulike følelser.
- Hvis foreldre er for opptatt av å ta bort hvert minste ubehag, tar de fra barnet viktig læring. Barnet vil bli mer sårbart og mer avhengig av foreldrene, sier Søyland.

Så mye bør du gi i konfirmasjonsgave
Blir dårlig rustet for voksenlivet
- Barn trenger å se kontraster for å utvikle seg og vokse. Hvis de hele tiden blir passet på kan de dessverre bli skjøre voksne. Du må selvfølgelig alltid tilpasse deg barnets alder, men de må få lov til å prøve og feile litt innenfor trygge rammer.
Det sier Thomas Winther, som er som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, til KK.
Winther mener for eksempel at det er lurt å snakke med barn om at noen voksne begår overgrep, helt fra de er veldig små.
- Mine barn har visst fra de var små at de kan snakke med meg om noe skjer. De vet også hvordan de skal reagere og respondere hvis de blir utsatt for noe som ikke er greit. Jeg anbefaler andre å begynne så tidlig som mulig, sier Winther.
Foreldre som beskytter barna sine mot absolutt alt, gjør dessverre barna en bjørnetjeneste.
- De blir dårlig rustet for voksenlivets realiteter. Hvis du er veldig overbeskyttende kan det faktisk være skadelig for barnets utvikling, Mødre som skal passe på alt mulig kan spesielt ha en skadelig effekt på utviklingen av unge gutter, sier han.
Winther har en klar oppfordring: Gi unger mulighet til å prøve og feile litt innenfor trygge rammer.

På ett år solgte Jannike 350 av familiens ting

Ingen er perfekte
Oppdragelse handler om rett og galt, men hva som er rett og galt endrer seg i tid og rom og er avhengig av hvem du spør. Det finnes mange ulike oppdragerstiler.
Annonsørinnhold
Aller Media
Raser ut av butikkhyllene, og det med god grunn
i samarbeid med Aller Media- Å være forelder er ikke en eksamen du skal opp til hver dag. Det er et lite eventyr, som skal leves og oppleves. Målet er ikke å bli feilfri. Alle foreldre gjør ting i beste mening som blir feil, bare se til din egen barndom. Det kalles livserfaring. Selv om det gjør vondt, er det noe verdifullt som gir deg lærdom, sier hun.
Skolen er som hjemmet et viktig sted for læring. Et sted hvor du kan bli trygg, robust og forberede deg på å bli en god samfunnsborger. Trening og det å prøve og feile gir viktig læring og gjør barnet klokere og mer trygg og robust.
- I en travel hverdag er det lett å konkludere før du som forelder har sett hele bildet, men en lærer gjør naturligvis feil som alle andre. Unngå å sette barnet i en lojalitetsklemme mellom hjem og skole, råder Søyland.
Husk at dersom du er villig til å reflektere over egen foreldreatferd, er det ikke for sent å lære.
