Vennskap:

55 grunner til at vi avslutter vennskap

Ny forskning avslører hvorfor vi avslutter vennskap.

NATURLIG UTVIKLING: - Noen er så heldige å ha vennskap som varer livet ut, men de fleste mennesker vi blir kjent med er imidlertid på «besøk» i livet vårt, i kortere eller lengre perioder, sier psykologen. FOTO: NTB
NATURLIG UTVIKLING: - Noen er så heldige å ha vennskap som varer livet ut, men de fleste mennesker vi blir kjent med er imidlertid på «besøk» i livet vårt, i kortere eller lengre perioder, sier psykologen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

De fleste av oss har opplevd noen ganger i livet at vennskap tar slutt. Ofte skyldes det tilfeldigheter, som at dere flytter til ulike steder, vokser fra hverandre eller får mindre tid til hverandre. Andre ganger skyldes det krangling og uenighet, som fører til at én eller begge tar valget om å avslutte vennskapet.

Noen ganger kan også venner velge å «ghoste» hverandre, altså slutte å ta kontakt og avslutte vennskapet uten å gi en forklaring.

Men hva er egentlig årsaken til at vi avslutter et vennskap? Det kan være åpenbare grunner som at vennen flørter med kjæresten din, videreforteller hemmeligheter, kritiserer deg eller får deg til å føle deg mindre verdt. Men det kan også være mer subtile årsaker, som at hun ikke føler seg forstått av deg eller er misunnelig på livet ditt og det du har oppnådd.

- Noen er så heldige å ha vennskap som varer livet ut, men de fleste mennesker vi blir kjent med er imidlertid på «besøk» i livet vårt, i kortere eller lengre perioder, sier psykolog Tove Helene Edvardsen til KK.

Dette er en selvfølgelighet i kjærlighetsrelasjoner. Noen få har én livslang kjæresterelasjon, men mange vil ha erfaring med å både gå inn i og avslutte romantiske relasjoner. I vennskap har vi imidlertid ikke noen klare retningslinjer for når å innse at vennskapet ikke er godt for oss lenger, at det er «slutt» og hvordan vi «slår opp» med venner.

Så hvorfor ender vennskap?

VONDT: Noen ganger kan også venner velge å "ghoste" hverandre, altså å slutte å ta kontakt og avslutte vennskapet uten å gi en forklaring. FOTO: NTB
VONDT: Noen ganger kan også venner velge å "ghoste" hverandre, altså å slutte å ta kontakt og avslutte vennskapet uten å gi en forklaring. FOTO: NTB Vis mer

55 vanlige årsaker

Psychology today skriver at ny forskning avslører 55 grunner til at vi avslutter vennskap. Årsakene kan deles inn i fire hovedkategorier: egoisme, sjelden kontakt, romantisk interesse og oppfatningen til venner og familie.

55 årsaker ble avslørt:

Hovedgruppe 1: Egoisme

1. Vennen respekterer meg ikke

2. Bryr seg bare om seg selv

3. Hun er tosidig

4. Mangel på tillit

5. Viser ikke forståelse

6. Jeg føler at hun utnytter meg

7. Er ikke ærlig

8. Støtter meg ikke

9. Hun var ikke glad på mine vegne

10. Bryr seg ikke om meg

11. Har en nedverdigende oppførsel

12. Er ikke takknemlig

13. Hun forrådte min tillit

14. Tar uten å gi

15. Hun ser ikke etter et ekte vennskap

16. Støtter meg ikke i vanskelige tider

17. Er ikke diskret

18. Har en støtende oppførsel

19. Mangel på gjensidighet

20. Kan ikke stole på vedkommende

21. Vi har det ikke bra sammen

22. Personen er manipulerende

23. Hun prøver ikke å beholde vennskapet vårt

24. Hun er arrogant

25. Er dømmende

26. Undertrykker meg

27. Er sjalu på meg

28. Har en dårlig karakter

29. Ser meg som en konkurrent

30. Er ikke uselvisk

31. Er egoistisk

32. Får frem det verste i meg

33. Anerkjenner ikke prestasjonene mine

34. Tar meg for gitt

35. Det mangler kommunikasjon mellom oss

36. Hun godtar ikke mine valg

37. Har ingen moralske verdier

38. Vi krangler mye

MANGE ÅRSAKER: At hun er avhengig av stoffer, er inkonsekvent og har dårlig personlig hygiene er noen av årsakene til at vi avslutter vennskap.
MANGE ÅRSAKER: At hun er avhengig av stoffer, er inkonsekvent og har dårlig personlig hygiene er noen av årsakene til at vi avslutter vennskap. Vis mer

Hovedgruppe 2: Sjelden kontakt

39. Vi mistet kontakten på grunn av dagliglivet

40. Vi bor langt unna hverandre

41. Jeg har ikke nok tid til å beholde vennskapet

42. Vi har ingen felles interesser

43. Vi har forskjellige prioriteringer

44. Karakterene våre er uforenlige

45. Det var noen misforståelser mellom oss

Hovedgruppe 3: Romantisk interesse

46. Hun viser romantisk interesse for min partner

47. Hun viser romantisk interesse for meg

48. Hun er romantisk involvert med noen jeg er interessert i

Hovedgruppe 3: Oppfatningen til venner og familie

49. Familien min godkjenner henne ikke

50. Partneren min godkjenner henne ikke

51. Mine venner godkjenner henne ikke

52. Hun er avhengig av stoffer

53. Er inkonsekvent

54. Har dårlig personlig hygiene

55. Hun driver meg til ting som ikke er bra for meg

Dette er de vanligste årsakene

I en oppfølgingsstudie gjennomført med 557 deltakere (med en gjennomsnittsalder på 31,6 for kvinner og 34,8 for menn) ble de spurt om å vurdere sannsynligheten for at hver av de 55 årsakene ville få dem til å avslutte et vennskap.

De viktigste faktorene for å avslutte et vennskap var: egoisme, de som kun ivaretok sin egen interesse, ikke støttet dem, var uærlige og tok uten å gi noe tilbake. Deltakerne kunne også avslutte et vennskap på grunn av avstand, mangel på tid og ingen felles interesser.

Kvinner hadde større sannsynlighet for å avslutte et vennskap på grunn av egoisme, eller fordi vennen var manipulerende og lite støttende. Kvinner hadde også større sannsynlighet for å avslutte et vennskap på grunn av romantisk interesse, Menn hadde derimot større sannsynlighet for å avslutte et vennskap på grunn av avstand.

EGOISME: Studien viser at kvinner har større sannsynlighet for å avslutte et vennskap på grunn av egoisme, eller fordi vennen var manipulerende og lite støttende. FOTO: NTB
EGOISME: Studien viser at kvinner har større sannsynlighet for å avslutte et vennskap på grunn av egoisme, eller fordi vennen var manipulerende og lite støttende. FOTO: NTB Vis mer

Vi «vokser fra hverandre»

En vanlig årsak til at vennskap avsluttes er at vi «vokser fra hverandre», men hva legger vi egentlig i det?

- Det er normalt at vennskap dannes gjennom noe man har til felles, et fellesskap. Så lenge fellesskapet eksisterer er det også lett å opprettholde vennskapet, men hvis en av dere for eksempel slutter i jobben, mister dere også arenaen for de jevnlige møtene, forklarer Edvardsen.

Fellesskapet kan for eksempel gjelde felles interesser, studier eller jobb, delt forargelse over sjefen eller barn i samme alder. Å ha felles fokus fysisk og mentalt forener mennesker, og utgjør gode vekstvilkår for vennskapsrelasjoner. Når én av dere slutter i jobben eller ikke lenger har samme interesser, mister dere fellesskapet som binder dere sammen.

- Dette blir et knekkpunkt i mange relasjoner, når vi må gjøre den ekstra innsatsen med å planlegge og organisere tid for å møtes. Da må vi også, bevisst eller ubevisst, ta valget om vennskapet er så sterkt og viktig at det er verdt å prioritere og investere tid og krefter i, forklarer hun.

For mange innebærer nye faser i livet også en avslutning av tidligere relasjoner og vennskap. Det er naturlig, uten at det må ligge uvennskap eller nag til grunn.

Når vi bevisst avslutter vennskap

Andre ganger tar vi et bevisst valg om at vennskapet ikke lenger er givende eller godt for oss, og vi ønsker å trekke oss ut av det.

- Det er ulike grunner til at vi ønsker oss ut av en vennskapsrelasjon. Én vanlig årsak er at den ene parten over tid føler at hun gir mer enn hun får i vennskapet. Det kan være oppmerksomhet, interesse, nysgjerrighet eller støtte, goder som begge skal kunne forvente å motta i et solid vennskap, forklarer Edvardsen.

En langvarig ubalanse utgjør en stor slitasje i selv de næreste vennskap. Noen ganger føler vi oss ikke akseptert eller godtatt for den vi er i relasjonen. Kanskje blir du åpenlyst kritisert eller korrigert, eller kanskje du bare fornemmer at det er visse ting du ikke kan prate om, fordi du frykter at hun vil reagere med fordømmelse.

- Nå er det jo slik at vi alle vil møte noen som ikke nødvendigvis godtar eller liker oss, og det er et umulig og utmattende prosjekt å skulle bli likt av alle. Men i nære relasjoner er aksept en forutsetning for at vi skal våge å være oss selv på godt og vondt, og dermed føle oss trygge i relasjonen, forklarer hun.

GIR MER ENN DU FÅR: - Det er ulike grunner til at vi ønsker oss ut av en vennskapsrelasjon. Én vanlig årsak er at den ene parten over tid føler at hun gir mer enn hun får i vennskapet, sier psykologen. FOTO: NTB
GIR MER ENN DU FÅR: - Det er ulike grunner til at vi ønsker oss ut av en vennskapsrelasjon. Én vanlig årsak er at den ene parten over tid føler at hun gir mer enn hun får i vennskapet, sier psykologen. FOTO: NTB Vis mer

Kan være et viktig vennskap, selv om det ikke varer

- Generelt endes vennskap av ulike årsaker, for eksempel konflikter i relasjonen som bæres av begge eller bare en av partene, og som ikke nødvendigvis blir uttalt. Eller kanskje aller oftest av praktiske hensyn som avstand, tid og mangel på felles knutepunkter.

Det sier Emma Johannessen, som er psykologspesialist på Institutt for psykologisk rådgivning til KK.

Psykologspesialisten sier at vennskap ikke er skapt for å vare livet ut, og at det er et sjeldent fenomen.

- Vennskap kan være veldig sterke, viktige og meningsfylte, uavhengig av varighet, påpeker hun.

Avslutt vennskapet på en god måte

I noen tilfeller handler brudd i relasjonen om aktive handlinger eller svik. Når tilliten er brutt, er også selve grunnmuren for det solide vennskapet borte. «Jeg kan ikke stole på deg».

- I noen tilfeller kan tillitsbruddet repareres, og noen vennskap kan faktisk komme styrket ut av kriser. Men det forutsetter vilje, innsats og tid for å reetablere tilliten og forholdet, forklarer Edvardsen.

Om den ene parten ønsker å avslutte vennskapsrelasjonen, vil det medføre endringer i relasjonen som ofte begge parter fornemmer og kjenner på, selv om det forblir usagt.

Av og til er det helt greit at vennskapet fases ut, uten at det store «oppgjøret» tas. I andre tilfeller er det tydelig for den ene part, men ikke for den andre.

- Da er det ekstra viktig å ende vennskapet på en klok og omsorgsfull måte. Det er jo tross alt en grunn for at dere ble venner, og det vil alltid være gode minner og delte opplevelser uansett om hun ikke blir med deg videre i livet, råder Edvardsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer