Meningen Med Livet

6 ting som gir livet mer mening

Å få barn er ikke på listen!

MENINGEN MED LIVET: For noen er det yoga, meditasjon og mindfullness, men det er ikke sikkert det er det for deg. Foto: Shutterstock / VetrovaMaria
MENINGEN MED LIVET: For noen er det yoga, meditasjon og mindfullness, men det er ikke sikkert det er det for deg. Foto: Shutterstock / VetrovaMaria Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Livet mitt føles så tomt! Hjertesukket fyker over bordet på venninnetreffet. 

– Du har jo en fin familie og en trygg jobb, argumenterer vi venninnene tilbake. Og det er sant. Mange vil si hun mestrer livet sitt med glans. 

– Men jeg går rundt med en sånn likegyldig flathet som jeg ikke liker, fortsetter hun.

– Jeg vil føle mer MENING i livet mitt. 

LES OGSÅ: Derfor bør du «leve i nuet»

Hvor ofte føler vi egentlig at livet er fylt til randen av mening? Sannsynligvis ikke så ofte som vi skulle ønske. Psykolog Sondre Liverød mener dagens samfunn er fullt av folk med et savn etter mening i livet. En NAV-rapport fra 2013 viser at diagnoser knyttet til tretthet og slapphet har økt kraftig de siste 15 årene. Årsakene er komplekse, men psykologen mener at diagnosene kan komme fra meningsløsheten mange kjenner på. 

– Når man leser hva folk er sykemeldt for, så er det ofte for diffuse årsaker. Folk som er vellykkede opplever ofte en slags eksistensiell kjedsomhet. En slags åndelig tretthet, sier psykologen.

– Det å ikke finne mening i livet er både årsak og symptom på depresjon. Moderne mennesker som er ulykkelige når de har alle forutsetninger for å være lykkelige, mangler sannsynligvis et meningsfullt livsspill å spille, sier Liverød.

Livspill. Smak litt på ordet. Valget av «livsspill» har nemlig alt å si når det gjelder å leve et meningsfylt liv. 

– Livets spill er ikke som sjakk, men det ligner. Spillene handler om samhandlinger mellom mennesker, og våre motiver og strategier for å nå visse mål i livet. Spillene har visse regler, og utgjør på mange måter vannet i livets elv. Uten et betydningsfullt spill vil livet miste sin farge, forklarer han.

Er du hun som higer etter et drøss av Facebook-likes, dyre designervesker og en strøken fasade? Vi må vel innrømme at egoet søker anerkjennelse og applaus i dagens perfeksjonssamfunn. Men særlig meningsfullt, det er det ikke, ifølge Liverød. 

HVA GIR DEG MENING?: Å bry oss om andre mener psykologen kan gi oss mening i livet. Foto: Shutterstock/Gustavo Frazao
HVA GIR DEG MENING?: Å bry oss om andre mener psykologen kan gi oss mening i livet. Foto: Shutterstock/Gustavo Frazao Vis mer

LES OGSÅ: Problemene forsvinner ikke selv om det ser bra ut på utsiden

– Det finnes to typer livsspill i livet. Vi kaller dem metaspill og objektspill. Sistnevnte er overfladiske livsspill som handler om materielle eiendeler, status og fasade. Når vi fokuserer mye på dette, blir livet tomt og meningsløst. Da velger vi strategier i livet som gjør at vi har mye, men er fattige i ånden. Altfor mye av vår oppmerksomhet er forankret i ting som ligger utenfor oss selv, poengterer Liverød.

Hva kan vi bruke som en motvekt for å få mer mening inn i livet? Psykologen mener vi er nødt til å se innover, bli i øyeblikket og i oss selv. – Mindfulness går nok i spissen for en slags motkultur til objektspillenes dominans. Men det er viktig at man ikke lar det handle om jeg og MEG og mitt indre liv, for da ramler man ut i new age-narsissisme. Det viktigste er å kunne hvile i seg selv, så man har mer å gi til andre. Relasjoner er det eneste man vet som korrelerer med lykke. Det å bry seg om noen andre enn seg selv, er psykisk sunt, sier Liverød.

LES OGSÅ: 4 app'er som får ned pulsen på kaotiske dager 

– De positive livsspillene, kalt metaspillene, handler om immaterielle eiendeler som kunnskap og foredling av våre åndsevner. Disse er gode å engasjere seg i. De setter livet i perspektiv mens de gir både dybde og mening til hverdagen. De vanligste metaspillene som er tilgjengelige for oss i dag er innenfor kunst, vitenskap og religion.

Er det bedre å flashe kunst og kunnskap enn det er å flashe penger, da? Svaret er nei. Hvis vi ønsker mer mening i livet, må vi unngå å bruke kunst eller vitenskap til å mate egoet. Målet skal være å lære noe, kanskje felle en tåre foran maleriet fordi det forteller deg noe som ikke kan sies med ord. Da kan vi få mer mening i livet! 

Men hva med de erfarne ord man hører fra småbarnsmødre? – Det er når man blir mor at man får mening i livet!  

Psykolog Liverød er ikke nødvendigvis enig i at en baby er løsningen. Det å få barn og familie er biologisk sett meningsfullt, men psykologen definerer dette likevel som nøytralt.

– Det er sunt å bry seg om andre enn seg selv, og ikke tenke at jeg og mitt ego trenger noe mer. Sånn sett er jo barn absolutt en kilde til en livsstil hvor ens egne behov er nødt til å settes litt i parentes for å bry seg fullt og helt om noen andre. Det tror jeg er bra, sier Liverød.

Så fyll livet med kunst, vitenskap, religion og gjerne filosofi. Fordyp deg i ditt indre liv! Og viktigst av alt: Bry deg om andre! Klarer vi dette så får vi mer mening i livet. Og det vil gi bedre helse og livskvalitet.

– Og bli bevisst på hvilken type livsspill du engasjerer deg i, sier Liverød. – Kanskje problemet ligger i at du engasjerer deg i et livsspill som ikke passer for deg. Finn livsspillet ditt og spill det med intensitet, som om forstanden din var avhengig av det. For det er den!

Livsspill er samhandlinger mellom mennesker, våre motiver og mål, og strategiene vi bruker for å nå dem. Livsspill kan deles opp i to typer: 

1. Objektspill (negative): Målene og motivene våre er penger, status og makt. Samfunnet har en voldsom overvekt av overfladiske livsspill, noe som gjør at mange blir lei og mangler mening i livet.
2. Metaspill (positive): Målene og motivene våre er kunnskap og å dyrke våre egenskaper. Det å fokusere på indre liv, kreative prosjekter som formidler noe viktig, og et engasjement som gjør at du glemmer egoet.

LES OGSÅ: De eneste 5 tingene du kan kontrollere i livet

Seks veier til mening i livet

Relasjoner med andre: Det som er 100 prosent sikkert i et godt liv, er at gode relasjoner er viktig. Ikke vær egosentrert, men gjør ting for andre, ha med­følelse for andre som går ut over eget ego, sier Liverød. 

Kreative prosjekter: Kreativitet ligger høyt oppe i behovshierarkiet. Det er viktig for selvutviklingen. Ikke følg magefølelsen, for da havner man ofte bare på sofaen med en pose potetgull. Det kreves selvdisiplin og å kunne se framover når det gjelder kreative prosjekter.

Et livsprosjekt som er større enn deg selv: Finn noe å bli oppslukt av, og putt evner og energi inn i det du selv synes er meningsfullt. Mening er noe livet får når vi engasjerer oss uhindret i noe. Å genuint interessere seg for noe, bli oppslukt av noe, et livsprosjekt som er større enn deg selv – det er sunt for et meningsfullt liv.

Mindfulness: Lær å observere ditt indre liv! Gjennom for eksempel mindfulness eller meditasjon, kan du lære å bli i øyeblikket, og observere uten å bedømme. Lær den dypere tilstedeværelsen, og å lukte regnet når det regner. Det finnes mye mening i det.

Kunst, vitenskap, religion: Dette er arenaer som gir mening i livet. Men pass deg for new age-kurs som bare vil benytte seg pengemessig av at alle er på søken etter mening. Her burde du researche godt! 

Filosofikveld med venninnene: Eller meld deg inn i en samtalegruppe. Snakk om filosofi, åndelighet og dypere temaer med andre mennesker. Det er kanskje ikke det som er et naturlig tema over en kaffeprat, så sett heller noen rammer rundt møtet. 

Kilde: Psykolog Sondre Risholm Liverød

Denne artikkelen er også publisert i KK nr. 29/2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer