Å bli eldre:

60 er det nye SEXY!

Årets mest opprørske generasjon har naturlige grå striper. Se opp for voksne, vakre, kloke kvinner som ikke lar seg overse!

Å BLI ELDRE: Fra venstre: Bente Helesdatter Pettersen (60), Lena Kristiansen (50) og Petra Biesalski (59). FOTO: Astrid Waller
Å BLI ELDRE: Fra venstre: Bente Helesdatter Pettersen (60), Lena Kristiansen (50) og Petra Biesalski (59). FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Bente Helenesdatter Pettersen var i sitt sekstiende år da tanken slo ned i fjor: Fy pokker så mange vakre venninner jeg har, og så veit de det ikke sjøl engang! All denne skjønnheten hun så i smilerynker og sjarm, i et levd liv, vågale livsvalg, i stil og fandenivolskhet. Hun måtte bare fotografere dem. Og siden hun er deltids kunstfotograf, var veien til deling kort.

Instagramkontoen @killersixty var født, med disse ordene som introduksjon: «Jeg vil vise at stil er aldersløs. Fuck botox. Slutt aldri å danse! La oss skape en bevegelse.»

– Jeg hadde lenge syntes det var så trist at kvinner idet de passerer 49, kanskje før, føler seg usynlige, sier Bente og fortsetter:

– Så tenkte jeg på alle de nydelige, velpleide, intelligente damene jeg møter. At de skal måtte prøve å se ut som de er 25 for å være verdt noe, fylte meg med tristhet og sinne.

Hun tenkte at kontoen ville følges av damer på samme alder, forhåpentlig noen yngre også, kanskje det kunne bli et sted der man heiet på hverandres naturlige skjønnhet og fant forbilder å se opp til. Det viser seg at følgerne er av begge kjønn, i alle aldre og fra flere land.

– Og menn liker det de ser, altså, konstaterer hun.

– De sender hjerter og kommenterer rosende bilder av 70–80 år gamle damer. Jeg synes det er så vakkert!

LES OGSÅ: Slik kan du avsløre at noen lyver (det er spesielt noen tegn du bør se etter)

Hvorfor skal ungdom være idealet?

Til alle tider har vi jaktet ungdomskilden. Finnes den i en krukke med lotion, som et vitamin, supermat eller siste treningstrend? Sjelden har vi hørt spørsmålet «hvorfor». Hvorfor skal ungdom være idealet? Hvorfor godtar vi at ung er sidestilt med vakker?

Hvorfor tror vi at vi på et tidspunkt må klippe håret i en praktisk, kort fasong, hvorfor er det ingen som protesterer på at moteklær er laget for kropper som knapt er ferdig utviklet, og i hvert fall ikke har kjent på tyngdekraftens effekt?

Hvorfor har vi latt oss lure til å tro at det er 19-åringer eller Hollywood-fruer med mer penger enn stil som skal være våre skjønnhetsikon og moteforbilder? Noe kan tyde på at vi er på vei inn i en aldri så liten revolusjon. Den har ulmet en stund, men nå tyter tegnene fram som sprekker i et utdatert skjønnhetsideal.

– Det er langt fra sikkert at et initiativ som Killersixty ville slått an for 10–15 år siden, konstaterer trendforsker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye i EyeWatch.

– Men grensene for hva som er vakkert, flyttes. En gang var det krise å fylle 30, så kom 40-årskrisen, nå er det greit å fylle både 50 og 60. Vi lever lenger og har en friskere alderdom, vi har et sunt, frisk liv i mange år fra vi går av med pensjon til vi blir pleietrengende.

Trendforskeren kaller forbildene i dagens yngre generasjoner for lettvektere. Det er ikke der opprøret ligger, det er ikke lenger de unge som står på barrikadene med ny kunnskap og slagord og krav om endring. Samtidig er 68-erne blitt godt voksne, uten at de har kastet av seg opprøret av den grunn.

– Dagens 70-åringer har levd. De har gjerne noen ekteskap bak seg. De blåser i konvensjoner og tør mer. Dermed blir de utrolig sterke, også som forbilder, mener Øye.

– Samtidig er det noe tomt over hele den unge generasjonen av såkalte influencere: De sier like lite, står for det samme, det er veldig mye skjønnhet og botox, mange er helt uten faglig bakgrunn, de høster bare av sitt private liv. Du har noen få unge som skiller seg ut, som Ulrikke Falch fra «Skam», ellers er det tomt. Nå ser vi at flere tar avstand fra den enkelheten blogguniverset representerer. Den veldig tomme samtalen, vi vil ikke ha det i hodet vårt lenger. Da er det veldig kult med de på 60 pluss som begynner å sette spor, det er ikke lenger bare hun ene modellen med langt, grått hår som er blitt kjent fordi hun er vakker, men vanlige, kule kvinner som er interessante uten å være såkalte kjendiser.

Trendforskeren trekker fram lederen av Det inter-nasjonale pengefondet, den franske advokaten og politikeren Christine Lagarde (62), som representant for de voksne, vakre og kunnskapsrike kvinnene, og mener kunstverdenen framstår stadig mer aldersløs.

LES OGSÅ: I 2011 ble hun forbrent på over 65 prosent av kroppen - nå åpner Turia Pitt seg om mammarollen

VIL VISE FREM KVINNER OVER 60: Bente Helenesdatter Pettersen startet Instagramkontoen @killersixty for å samle alle de inspirerende damene hun så på gata, i parken, i politikken og det private næringslivet. FOTO: Astrid Waller
VIL VISE FREM KVINNER OVER 60: Bente Helenesdatter Pettersen startet Instagramkontoen @killersixty for å samle alle de inspirerende damene hun så på gata, i parken, i politikken og det private næringslivet. FOTO: Astrid Waller Vis mer

– Jeg har en nedre aldersgrense på 50 år på kontoen min

Bente Helenesdatter Pettersen ser dem overalt: i kunsten, politikken og det private næringsliv. Men mest av alt ser hun dem på gata, i parken, på fest. Etter at hun begynte å samle på voksne damer til Killersixty-kontoen sin, opplever hun at damer hun møter, er begynt å lyve på alderen – andre veien.

– Jeg har en nedre aldersgrense på 50 år på kontoen min. Nå har jeg yngre venninner som har nedtelling til de blir gamle nok til å slippe inn i det gode selskap, ler Bente.

– Jeg synes det er helt fantastisk. I en verden der vi er så opptatt av å se yngre ut, der den beste komplimenten du kan få, er at du holder deg godt for alderen, så elsker jeg at folk vil vise seg fram i den alderen de er.

Det er ikke det at det er så himla lett å omfavne hver nye rynke, noen dager gjør forfall vondt. Men skjønnhet for Bente er ikke skin deep, den når dypere enn som så.

– Min erfaring er at jo eldre vi blir, desto mer synes innsida på utsida. Godheten, intellektet, omtanken – alt er med på å skape nydeligheten jeg ser, også om du har en rynke eller ti, forkynner hun.

– Det deilige er at jo eldre jeg blir, desto modigere blir jeg. Jeg har anledning til å gjøre livet til mitt eget og ta modige valg. Jeg har aldri vært så lykkelig som etter at jeg fylte 50, jeg ser at jeg klarer meg og har tillit til min egen vurderingsevne.

LES OGSÅ: Cecilie Skog: - Å være mor kommer naturlig, men et godt samliv må man jobbe for

BRYR SEG IKKE OM HVA ANDRE TENKER: – Jeg har ikke lenger det utenfra-perspektivet, jeg tenker ikke over hva andre tenker om meg, sier Petra Biesalski. FOTO: Astrid Waller
BRYR SEG IKKE OM HVA ANDRE TENKER: – Jeg har ikke lenger det utenfra-perspektivet, jeg tenker ikke over hva andre tenker om meg, sier Petra Biesalski. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Nye bekjentskap gjennom Instagramkontoen

Noen av damene hun fotograferer, har vært venninnene hennes i årevis. Andre er nye bekjentskap, som Lena og Petra, som er med på bildene her.

De visste ikke helt hvordan de skulle reagere da de ble spurt om å stille opp på bilder til en Instagramkonto.

– Jeg tok det vel som en kompliment, husker Lena Kristiansen (50). Hun og Bente har en felles venninne, og møtes gjerne på fest.

– Og den oppmerksomheten i ettertid, i form av likes og positive kommentarer … Du kjenner på den.

Petra Biesalski er 59 år, og ble plukket opp av Bente i Botanisk hage.

– Du kan se jenta i Petra. Se på det ansiktet, det er så lett å se for seg henne som barn. Det er noe tidløst over henne, skryter Bente.

Og Petra skjønner hva hun mener. Hun ser ut sånn som hun føler seg, sånn som hun alltid har følt seg.

– Jeg har vært feminin og jentete så lenge jeg kan huske. Men jeg vokste opp i det tidligere DDR, og hadde kort hår, briller og brune bukser som barn, ler hun.

– Så fort jeg fikk lov til å spare til langt hår, tok jeg igjen det feminine. Og siden har jeg sett ut som jeg gjør, omtrent. Når jeg reiser til Tyskland på ferie, er det ingen av mine gamle venninner som har langt hår. Men jeg skal aldri klippe meg kort igjen.

Hun nyter den alderen hun er i. Det er hun bare blitt bedre til med årene.

– Å fylle 30 var vanskelig. 40 var bra, 50 enda bedre. Jeg vet ikke hva 60 vil bringe, men jeg er ikke redd, sier hun.

– Med alderen kommer innsikt. Jeg er mer sikker på meg selv, det gjør det lettere å gi blaffen i hva andre mener. Jeg har ikke lenger det utenfraperspektivet, jeg tenker ikke over hva andre tenker om meg. Jeg er Petra, og jeg har ro i det å være Petra.

– Det er ikke bare dumt å innse at livet ikke varer evig

Det gikk et halvt år fra 50-årsdagen til Lena innså at alderen kanskje ikke bare er stas. Menneskets manglende udødelighet er en realitet som rykker nærmere for hvert hakk på primstaven. Før det hadde hun bare gledet seg til denne milepælen det er å være halvveis til 100.

– Det er ikke bare dumt å innse at livet ikke varer evig, jeg opplever at jeg er mer til stede nå enn da jeg var yngre. Jeg prøver å ta de riktige valgene, ikke vente med å feire ting som kan feires, sier hun.

– For eksempel kom jeg over den perfekte bursdagsgave til kjæresten min, og tenkte han kunne få den til 60-årsdagen. Men så slo det meg: Jeg kan jo ikke vente i fem år med å gi noe så bra! Hvorfor i all verden skal jeg det? Så nå blir det 55-årsgave i stedet.

Lena nyter å føle seg moden og trygg. Hun har tatt noen modige valg i livet: Hun ble skilt i voksen alder, flyttet inn i ei hytte med utedo da hun fikk ny kjæreste. Kjøpte islandshesten hun alltid hadde drømt om nå nylig, og går og lurer på om hun kanskje skal klinke til og kjøpe en hest til. Noen ting forandrer seg aldri, en gang hestejente, alltid hestejente.

– Det er jo nå jeg har råd til å gjøre alt det jeg har drømt om hele livet, konstaterer hun.

Og likevel: Etter å ha jobbet hele sitt yrkesaktive liv innenfor markedsføring, innser hun at produsentene fortsatt ikke har innsett hvilken kjøpekraft voksne kvinner utgjør.

– I snart 20 år har vi snakket om at snart kommer det en målgruppe som ikke er alders- eller kjønnsdefinert. Men fortsatt anser annonsørene yngre voksne som sin mest attraktive målgruppe. Det er pussig. Men vi ser drypp av en endring, Finansavisen som jeg jobber for, hadde nylig en 82 år gammel coverdame på vårt livsstilsmagasin.

Samme måned kjørte konkurrenten D2 coversak om overgangsalderen, der de listet opp enkeltsaker i løpet av året som kan tyde på at den aldrende kvinnens tid endelig er kommet: Den legendariske Pirelli-kalenderen valgte skuespillere over 50 som kalenderpiker i fjor, forfatter og kjønnsforsker Wencke Mühleisen etterlyste i sin bok «All gjeldende fornuft» eldre forbilder i kulturen, «de gamle grrrls-ene» som hun kaller dem. Billedkunstner Eline Mugaas (48) lanserte artistboken «Go Gray Gracefully» som et velkommen til grått hår, og listen fortsetter. I samme artikkel minner psykolog Sissel Gran om at overgangsalderen er blitt kalt «gammelpuberteten», og at i det pubertale ligger opprøret. Og det kommer nå.

– Overgangsalderen åpner jo en helt ny verden. Plutselig kan man ha sex uten å være redd for å bli gravid, ler Bente.

Og innrømmer at sex, det får man etter fylte 50 òg. Så mye man vil, om man vil. Det er ikke nødvendigvis sånn at en singel alderdom er en ensom alderdom.

– Mange menn på vår alder har riktignok ikke så mye testosteron som før, og noen er mer opptatt av biler eller sykling enn av damer, ler hun.

– Men mine single venninner har draget, altså! På menn i alle aldre. Yngre menn er veldig keen på voksne, erfarne damer!

LES OGSÅ: Caroline har skrevet bok om «dickpics»: - Der var den, i nærbilde: Erigert, stolt og spørrende

MER TIL STEDE NÅ: – Det er ikke bare dumt å innse at livet ikke varer evig, jeg opplever at jeg er mer til stede nå enn da jeg var yngre, sier Lena Kristiansen. FOTO: Astrid Waller
MER TIL STEDE NÅ: – Det er ikke bare dumt å innse at livet ikke varer evig, jeg opplever at jeg er mer til stede nå enn da jeg var yngre, sier Lena Kristiansen. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Møtte den store kjærligheten i voksen alder

Både Lena og Petra har opplevd å møte den store kjærligheten i voksen alder. Petra giftet seg igjen i fjor. Tidligere ekteskap, hver sine voksne barn og barnebarn ingen hindring. De har erfart at alle livets faser har noe for seg, og at det ikke nødvendigvis er de første, usikre årene som er de beste.

– Mine barn har aldri sett meg så fornøyd som etter at de ble voksne og flyttet ut, konstaterer Lena.

– Endelig fikk jeg tid for meg selv, jeg ble skilt, begynte å trene og fikk meg ny kjæreste. Bare det at man kan finne mannen i sitt liv i godt voksen alder, det tror jeg det må være fint for yngre damer å se.

Bente håper å kunne være et forbilde for datteren og hennes venninner. Hun vil vise at livet har mye å by på – lenge. For henne er en av livets største gleder å ha tid til å gå på alle konsertene hun vil oppleve. Aller helst med den store heltinnen Patti Smith.

– Jeg opplever henne som så utrolig ekte, ekstremt tøff, sterk og selvsikker, men samtidig viser hun seg gjennom bøkene sine som en sjenert og stillferdig, ensom ulv med sterk kjærlighetsevne, forteller Bente.

– Jeg bruker henne bevisst for å styre tankene bort fra det som egentlig ikke er viktig. Som når jeg står foran speilet og henger meg opp i rynkene på halsen min – da kan jeg spørre meg selv: Ville Patti gjort noe med disse? Hun ville jo ikke det.

Hvis du er heldig, lærer livet deg å gi litt mer blaffen, mener Bente. Og hvis ikke, så finn deg en Patti eller en annen voksen dame du beundrer så du kan si: «Hva ville Patti gjort?» – Vi trenger forbilder, i den forstand at voksne damer, ikke bare voksne menn, må kunne lede store program på tv og synes i aviser og ukeblader.

Trendforsker Gunn-Helen Øye viser til boka «How to stay healthy», som tar for seg livsstilen i land der innbyggerne beviselig lever lenger. Selvsagt handler det om kosthold og prioritering av søvn, men de har noe annet til felles også:

– I land som Italia og Japan hyller de sine eldre, både i det daglige og i årlige festivaler. Det får meg til å lure på om vi er på vei dit? Kommer vi også snart der at vi ikke bare ønsker å bli eldre, men hyller alderdommen?

Trendforskeren er selv 63, og opplevde massiv respons da hun sluttet å farge håret for noen år siden. I løpet av det siste året har hashtaggene #grayhairdontcare og #ditchthedye dukket opp på sosiale medier, i en trend der kvinner inspirerer hverandre til å la det grå blomstre fritt. Det handler om selvaksept, og det handler om at vi synes det er vakkert. Man kan selvsagt innvende at behovet for forbilder er noe privat, noe som oppstår i oss naturlig etter hvert som vi blir eldre selv.

Men Øye mener det også er noe mer.

– Det er noe med tiden òg. Killersixty-kontoen sier mye om tiden vi lever i, den er en temperaturmåler. Den får meg til å ville gå i fakkeltog, litt sånn «Yes! 60 pluss!»

Bente Helenesdatter Pettersen håpet altså å inspirere damer til å se det vakre i grånende hår og smilerynker, tenkte kanskje hun ville nå noen hundre. Men etter få måneder var kontoen hennes oppe i 4000 følgere.

I skrivende stund nærmer den seg 7500, og vokser med tusen nye følgere i uka. Sa vi at seksti er det nye sexy?

LES OGSÅ: Pia Tjelta: - Jeg har brukt hele livet mitt på å prøve å bli likt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer