Privat økonomi:

7 Instagramkontoer som hjelper deg å spare penger

Redaksjonen har også noen gode sparetips å by på!

SPARE PENGER: Kanskje disse Instagramkontoene kan inspirere deg til å spare litt ekstra? Foto: Scanpix
SPARE PENGER: Kanskje disse Instagramkontoene kan inspirere deg til å spare litt ekstra? Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere i redaksjonen har merket at årets sommerferie har vært hard mot lommeboka. Derfor har vi nå tatt tak og funnet tilbake til de gode sparevanene våre. Eventuelt funnet noen nye.

Selv kan jeg ikke skryte på meg det å være en mester på å spare, men jeg har funnet en måte som gjør at jeg sparer uten å tenke på det! Flere banker tilbyr nemlig å trekke et valgfritt beløp fra kontoen din når du bruker kortet. Dette beløpet går inn på en annen konto og med tid kan den vokse seg ganske så stor.

– Hvis du ønsker å spare – enten det er 500 kroner, 1000 eller mer i måneden – så overfør de pengene til sparing med en gang du får lønn. Da ender du ikke en situasjon der du ikke har noe igjen til sparing når måneden er over fordi du har brukt opp alle pengene, tipser også KKs journalist Jo Petter Furuhovde om.

Han gjør også storinnkjøp en gang i uka. På den måten planlegger han flere middager for flere dager om gangen og unngår dermed å måtte gå i butikken hver dag. Ingvild Kjøde, reportasjeleder, sitter også på et sparetips som er greit å vite når du skal handle.

– Benytt deg av bonusordningene på matbutikken!

GJØR STORHANDEL: Det kan du spare mye penger på. Foto: Scanpix
GJØR STORHANDEL: Det kan du spare mye penger på. Foto: Scanpix Vis mer

Gode sparetips

Flere av oss merker også at store deler av pengene vi tjener går til klær. Og selv om vi elsker gjenbruk, hender det at vi faller for noe nytt i butikk.

– Jeg tenker meg alltid nøye om før jeg kjøper klær – både fordi det tar opp plass og fordi overforbruk ikke er bra for miljøet. Om jeg kjøper et plagg og ikke bruker det innen returretten nærmer seg slutten, så leverer jeg det alltid tilbake. På den måten unngår jeg bomkjøp som bare blir hengene i skapet – pluss at det nesten føles ut som shopping, uten at noen penger blir brukt, sier utgavesjef Stine Therese Strand.

Skulle noe du ønsker å kjøpe deg være ganske dyrt, så tipser journalist Silje Helgesen om å sette opp et mål.

– Hver gang jeg sparer til en spesifikk ting oppretter jeg en ny konto i nettbanken med akkurat det navnet – for eksempel «Thailand» eller «kåpe». Jeg synes hvert fall det føles ekstra motiverende når jeg ser at jeg nærmer meg målet mer og mer for hver gang jeg setter inn penger! Ellers anbefaler jeg å sette en overkommelig sum på automatisk sparetrekk hver måned på lønningsdagen.

Det finnes også svært mange som ender opp med å bruke store summer på små ting. Kaffe, for eksempel.

– Skaff deg en kaffemaskin dersom du er storforbruker av kaffe, tipser KKs journalist Malini Gaare Bjørnstad om og fortsetter:

– Den beste investeringen jeg har gjort var da jeg kjøpte en Moccamaster på loppis for 100 kroner. Før hadde jeg nemlig for vane å kjøpe en overpriset kaffe på vei til jobb, og også noen ganger i løpet av arbeidsdagen. Etter at jeg sluttet med det har jeg spart tusenvis av kroner!

La deg inspirere av Instagram

Skulle du ønske enda flere tips, gjerne noen du kan ha enkel tilgang til hver eneste dag via telefonen, har vi et par forslag.

Det er nemlig ganske mange som bruker Instagram til å dele sine sparetips. Enten det er gode investeringer eller hvordan du kan lage smarte måltid til uka.

Se dette innlegget på Instagram

50 DAGER OG ENDRING I LØNN OG LIVET🍀 Det er 50 dager siden jeg bestemte meg får å ha full shoppestopp! Dette var også dagen jeg bestemte meg for å gå ALL IN når det gjelder å spare en vesentlig del av inntekten. Jeg har alltid spart litt, men fra de siste to lønningene har jeg spart 50 % av lønna mi. FEELS SO GOOD. Jeg har allerede delt at jeg kommer til å gå vesentlig ned i inntekt snart (beholde kun ca 60% av lønna). GLAD for alt jeg har spart, og håper jeg kan komme opp på samme lønnsnivå som jeg har nå, på sikt. Helsa først! Målet mitt er å spare 10% av en vesentlig lavere inntekt. Spent! Livet består av klatring, fall, motbakker og utfor, folkens. Endringer i yrke må gjøres noen ganger. Fra fast jobb som gjør meg dårlig. Fra en relativt god lønn (550-570K) til en veldig lav inntekt på ca 60% av dette er det som trolig venter. Det som er bra er at jeg VET at det kommer. Jeg har buffer på 100K og en del i fond. Målet mitt med lavere inntekt er likevel å klare meg på den, og spare noen få tusenlapper (1-3K?) i mnd. Jeg bruker ca 15-17K i mnd nå. Med en utbetaling på ca 18-20K kan jeg fremdeles spare noe. Siste lønn var på 33K, så det blir IKKE behagelig. Men hey, dette er livet, folkens. Føler meg likevel glad og fornøyd. Endringer er ikke alltid behagelige, men likevel nødvendige. 💚 #sparegram #livet #sykmeldt #jobb #endringer #lønn

Et innlegg delt av Spar mer penger (@sparegram)

Se dette innlegget på Instagram

Woho, penger på konto! 🙌✨ Alltid en deilig dag når den største lønna kommer inn på konto. Vi har i familien 3 dager i måneden hvor det kommer inn lønn. Jeg på AAP har to ganger i mnd, mens mannen min har fast hver 12. Det vanskelige med å ha annenhver uke for min inntekt, er at det aldri er en fast dag, og der gjør det vanskeligere å planlegge regningene etter når lønna kommer inn. Så her kreves det stålkontroll på hvor mye vi bruker når, for å sikre at vi alltid har nok til regningene når forfallsdato kommer. Mannens lønn er mye enklere å forholde seg til. Den har en fast dato, og de største trekkene er etter det. Det verste med den 12 hver måned er hele lønna som kommer inn, går ut umiddelbart i regninger. Føles både godt og kjipt å betale de. Vi må, men det er jaggu ikke alle regninger som er like gøy å betale. Evig glad vi har inntekt til å kunne betale for strømmen, husleia og billånene. Men når jeg godkjenner trekkene til klarna, Santander og Mastercardet får jeg alltid en uggen følelse. Det minner meg om den dårlige tiden vi har vært gjennom. Både fysisk og psykisk. Selv om vi er gjennom den verste perioden, henger den forbruksgjelda over oss. Som består av både sløsing og penger vi måtte låne for å holde hodet over vannet. Det som er digg å tenke på oppi alt, er at gjelda går nedover. Det går ikke fort, men det går nedover. Mastercardet minker litt og litt, Klarna kontoene våre er de første som skal ned i 0. Og vi har lovet oss selv og aldri mer handle på faktura. For det går så fort galt for oss! . . Flere som kjenner seg igjen i denne følelsen når lønna kommer? Både glede over penger på konto, men samtidig en påminnelse om de dårlige valgene man tok og en da betaler for?

Et innlegg delt av Småbarnslivet på budsjett (@budsjettfamilien)

Se dette innlegget på Instagram

HÅLLBAR OCH EKONOMISK HÖSTGARDEROB Förra veckan tog jag en förmiddag och preppade både min men framförallt barnens höstgarderober. För även om jag inte gärna vill tänka på hösten nu, så kommer den snart och då är det bra, både för miljö och plånbok, att vara förberedd för att slippa stress och massa dyra, ogenomtänkta inköp. Eftersom barnen växer som ogräs gick jag igenom alla ytterkläder, mössor och vantar. Lagade det som behövde lagas. Rensade ut och skänkte vidare det som var utväxt men i bra skick och lämnade det trasiga till återvinningen. Och tog fram det vi har ”bunkrat” i kommande storlekar. Dottern fortsätter ärva det mesta av sonens kläder, men sonen börjar på förskoleklass och behöver lite andra kläder än de I ur och skur-kläder han brukar ha. Den här gången gjorde jag det enkelt för mig och beställde det mesta via @sellpy. Annars är fb-grupper, loppisar, second hand-butiker och vänner med barn bra ställen att hålla utkik på. Vi brukar hålla utkik löpande på begagnatmarknaden och fylla på ”kommande-storlekar-lagret” när tillfällen ges, men den här gången behövde vi lite extra och jag beställde allt på en gång för att slippa ha kvar det på min todo-lista. Jag passade även på att köpa julkläder, för det kommer behövas och är jättebilligt så här års. Till mig själv köpte jag ett par vinterjackor (30-50kr st!) och budar nu via @tradera på nya höstskor. Reor då? Ja, det finns ju massor med reor just nu med väldigt billiga nyproducerade kläder. Ibland billigare än second hand. Men nej, jag säger som min dotter; ”jag vill inte”. Det finns så mycket kläder på andrahands-marknaden att jag så långt som möjligt undviker nyproducerat. Jag vill inte vara en del av den, även om det kortsiktigare ibland blir ekonomiskt billigare. Har ni förberett ngt för hösten? #plånbokssmart #hållbart #secondhand #begagnat #klimatsmart #spartips #sparadkrona #förberedelser #höst #sustainableinfluencers #medvetenkonsumtion

Et innlegg delt av Plånbokssmart (@planbokssmart.se)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer