Natron

7 ting du kan bruke natron til

Vi som trodde noen av disse tingene var et problem vi bare måtte leve med.

HJELPEN ER NÆR: Og den skal finnes i kjøkkenskapet. FOTO: NTB
HJELPEN ER NÆR: Og den skal finnes i kjøkkenskapet. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Alle som har prøvd seg på å bake scones, vet at natron er en av ingrediensene. Det kjemiske stoffet reagerer med syrnet melk, som for eksempel kefir, og danner karbondioksid, noe som lager luftlommer og får bakverket til å hevet seg.

Også i gamle dager inngikk natron som en del av husholdningen, men ikke bare i matlaging. Før avanserte skuremiddel og vaskemidler kom i handelen, brukte man nemlig natron når man vasket huset, og for å holde vond lukt borte.

KK har tidligere skrevet om hvordan du kan få skinnende rene dusjdører og om hvor ofte badet bør vaskes. Vi har også skrevet om hvordan bli kvitt belegget i termosen

Skilpaddeslakt

Ser man i den etter hvert legendariske kokeboken til Henriette Schønberg Erken (Ja, riktig, hun som beskrev den korrekte slaktemetoden for skilpadde for å lage skilpaddesuppe), finner man at natron inngår som hevemiddel i mange oppskrifter. Men det er grunn til å tro at også Schønberg Erken tydde til natron for å holde hjemmet gullende rent.

HJELPENDE ÅND: Natron kan brukes til så mangt. Baking er bare et av bruksområdene. FOTO: NTB
HJELPENDE ÅND: Natron kan brukes til så mangt. Baking er bare et av bruksområdene. FOTO: NTB Vis mer

Amerikanske Good Housekeeping Institute (GHI), som i over hundre år har stått i det amerikanske hjemmets tjeneste, har testet ulike bruksområder for nettopp natron, eller bikarbonat som det også kalles. Og skal vi tro GHI fungerer det gamle universalmiddelet overraskende bra. Her er noen bruksområder:

1. Fjerne vond lukt i kjøleskapet

Fyll en skål med natron og sett i kjøleskapet. Ifølge Good Housekeeping Institute skal den vonde lukten nå forsvinne.

2. Rene benkeplater

Både benkeplater, vasken, mikrobølgeovnen og kjøkkenredskaper kan rengjøres med natron. Bland natron og litt vann til en grøt/pasta. Dypp en klut eller svamp i grøten og tørk av overflaten. OBS! Det viktig å blande natron med vann, ettersom pulveret har en slipende effekt som kan skade overflater. Vær også obs på overflater av stein.

PUSS PUSS, SÅ FÅR DU EN ...: Natron kan brukes til å vaske huset. FOTO: NTB
PUSS PUSS, SÅ FÅR DU EN ...: Natron kan brukes til å vaske huset. FOTO: NTB Vis mer

3. Fjerne lukt i møbler

Har du fått vond lukt i gulvteppet eller møblene, eller stinker hundekurven? Da kan du ifølge Good Housekeeping Institute strø over et lag natron og la virke i et kvarter. Siden støvsuger du bort pulveret, og lukten skal forsvinne.

LUKT? JEG?: Ikke at jeg kan noe for det, akkurat .... FOTO: NTB
LUKT? JEG?: Ikke at jeg kan noe for det, akkurat .... FOTO: NTB Vis mer

KK har tidligere skrevet om en annen løsning på lukt i møblene, og den finner du også i kjøkkenskapet.

4. Freshe opp illeluktende joggesko

Svette sko kan være en lei opplevelse – også for omgivelsene. Ifølge Good Housekeeping Institute skal løsningen være å strø natron inni skoene etter trening, og riste pulveret ut før neste treningsøkt. Høres nesten for godt ut til å være sant, men det skader ikke å prøve.

FRISK DUFT?: Det skal være mulig å få bukt med vond lukt i skoene. FOTO: NTB
FRISK DUFT?: Det skal være mulig å få bukt med vond lukt i skoene. FOTO: NTB Vis mer

Et annet råd er å sette en skål natron i bunnen av skoskapet for å fjerne lukt.

5. Fjerne flekker

Har du sølt fett på sofaen eller yndlingsgenseren, trenger det ikke å være grunn til å fortvile. Et kjerringråd for å fjerne fettflekker på klær og møbler er nemlig å først skrape bort så mye fett du kan uten å skade overflaten, og så drysse over godt med natron. La virke i 20 minutter for å absorbere fettet, og støvsug så bort pulveret.

6. Fjerne irr på sølvtøy

Synes du det å pusse sølvtøy er noe av det kjedeligste som finnes? Eller hater du den sterke lukten av sølvpuss? Det finnes et triks som ikke innebærer verken skrubbing eller kjemikalier.

ALKYMI?: Aluminiumtrikset fjerne irret på sølvtøyet ved hjelp av natron eller salt. FOTO: NTB
ALKYMI?: Aluminiumtrikset fjerne irret på sølvtøyet ved hjelp av natron eller salt. FOTO: NTB Vis mer

Legg aluminiumsfolie i bunnen av vasken, og fordel sølvtøyet utover. Hell kokende vann over og strø raust med natron, bakepulver eller salt. Det er viktig av sølvet et i kontakt med folien. Sølvtøyet skal da bli rent av seg selv, gjennom en kjemisk prosess som reduserer det svarte sølvsulfidet til metallisk sølv. Det nærmest mirakuløse med metoden er altså at du ikke fjerner sølvsulfidet, men gjendanner sølv på overflaten, skriver forskning.no.

Husk imidlertid at noe sølvtøy og enkelte bunadsøljer, skal være oksidert i mønsteret. Slikt sølv skal man derfor ikke utsette for behandlingen.

7. Vaske badekaret

Å skrubbe badekaret er tungt for ryggen. En enklere løsning skal være å lage en pasta av natron og litt sitronsaft og fordele i badekaret. La virke i cirka 30 minutter og spyl så av.

Vi prøvde et lignende triks med en grøt av bakepulver og litt vann, som vi skurte badekaret med. Hjemme hos oss ble hver fall badekaret skinnende rent.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer