Voldelige forhold:

75 000 kvinner har overnattet på et krisesenter i Norge de siste 30 årene

- Mange kvinner som er fanget i voldelige forhold beskriver at de er livredde, sier psykolog.

VOLDELIGE FORHOLD: - Mange kvinner som er fanget i voldelige forhold beskriver at de er livredde. En kvinne jeg hadde i terapi uttrykte at hun ikke turte å bryte ut av forholdet, til tross for mange år med psykisk, fysisk og seksuell vold, sier psykolog Ingrid Blessom. FOTO: NTB Scanpix
VOLDELIGE FORHOLD: - Mange kvinner som er fanget i voldelige forhold beskriver at de er livredde. En kvinne jeg hadde i terapi uttrykte at hun ikke turte å bryte ut av forholdet, til tross for mange år med psykisk, fysisk og seksuell vold, sier psykolog Ingrid Blessom. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

At noen velger å bli i voldelige forhold kan virke uforståelig. Til tross for råd fra familie, venner og terapeuter bruker mange svært lang tid, ofte måneder eller år, på å komme ut av det.

- En del kvinner føler seg psykisk og fysisk nedbrutt av relasjonen. Typiske kommentarer jeg har hørt i terapirommet er: «Han fikk meg til å føle meg fullstendig verdiløs, og at jeg ikke hadde andre muligheter i livet enn å bli hos han» og «Han fikk meg til å tro at jeg hadde gjort noe galt, og at jeg fortjente å bli straffet». Dermed utgjør ikke relasjonen kun en fysisk trussel, men også en trussel mot kvinnens selvbilde, sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Mer enn halvparten av kvinner som blir drept i Norge, blir drept av en partner eller ekspartner. 75 000 kvinner har overnattet på et krisesenter i Norge de siste 30 årene. Blessom forteller at for noen blir det å bli mishandlet i en relasjon en del av deres identitet, og gjør det svært vanskelig å bryte ut.

- Dersom man klarer å bryte ut av et voldelig forhold, og bryte det destruktive mønsteret, beskriver mange i etterkant at de ikke kjente igjen seg selv mens de var i den voldelige relasjon. I etterkant kan de ikke forstå at de havnet i en slik relasjon. Mange føler at de har fått seg selv tilbake, og at selvbildet gradvis styrkes, sier hun.

LES OGSÅ: - Er man utagerende på én arena kan man lett være det på andre arenaer også

Mange kvinner er livredde

Trusselen om vold er et kraftfullt våpen, og overgripere bruker ofte trusselen til å kontrollere, skremme, og fange sin partner. Over 1000 kvinner i Norge er på flukt fra menn, og lever på hemmelig adresse. Mellom 1200 og 1800 kvinner lever til enhver tid med voldsalarm i Norge, viser tall fra Krisesentersekretariatet.

- Mange kvinner som er fanget i voldelige forhold beskriver at de er livredde. En kvinne jeg hadde i terapi uttrykte at hun ikke turte å bryte ut av forholdet, til tross for mange år med psykisk, fysisk og seksuell vold.

- Partneren hadde truet med å drepe både henne, lillesøsteren hennes, moren - og de to små døtrene de hadde sammen om hun forlot ham, sier Blessom.

For å ikke bli skadet måtte hele familien bo på krisesenter en lengre periode, og selv da ble de oppsøkt og truet - både av mannen og av venner av han, forteller hun.

LES OGSÅ: Bør du si noe dersom din voldelige ekskjæreste har fått en ny dame?

Flinke til å fordele skyld

En voldsutøver er ofte ikke bare voldelig, han eller hun kan også være kjærlig, og forholdet kan ellers være bra. Det kan gjøre det lettere å tilgi.

- Veldig mange voldsutøverne er flinke til å fordele skyld, slik at det blir like mye offerets skyld. De sier gjerne «Du vet at jeg blir sint når du oppfører deg slik», og får partneren til å tro at det er deres egen feil. Ofte lover de også at det aldri skal skje igjen, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Han påpeker at majoriteten av menn misliker menn som slår damer, men at det dessverre ikke er uvanlig med vold i nære relasjoner.

- Det er dessverre en grunn til at det finnes krisesenter. En del mennesker som vokser opp i skadelige miljøer, utvikler skadelige mønster. De som opplevde å bli banket opp hjemme, kan se på det som et effektivt hjelpemiddel, sier han.

LES OGSÅ: Å plutselig ty til vold: - Det er jo ikke sånn at man enten er en voldelig eller ikke-voldelig person

FLINKE TIL Å FORDELE SKYLDEN: - Veldig mange voldsutøverne er flinke til å fordele skyld, slik at det blir like mye offerets skyld. De sier gjerne «Du vet at jeg blir sint når du oppfører deg slik», og får partneren til å tro at det er deres egen feil. FOTO: NTB Scanpix
FLINKE TIL Å FORDELE SKYLDEN: - Veldig mange voldsutøverne er flinke til å fordele skyld, slik at det blir like mye offerets skyld. De sier gjerne «Du vet at jeg blir sint når du oppfører deg slik», og får partneren til å tro at det er deres egen feil. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Selvbildet blir nedbrutt

Det å bli kontrollert og skadet er traumatiserende, og fører ofte til forvirring, tvil og selvbebreidelse. En del overgripere skader og bryter ned deres partnere over en lengre periode, noe som gradvis kan medføre desperasjon og skyldfølelse.

- Paradokset er at mange bebreider seg selv. En kvinne jeg møtte i terapirommet sa at «han fortalte meg at jeg fortjente det, og etterhvert trodde jeg det selv» og «Jeg skammet meg og bebreidet meg selv, fordi jeg trodde jeg hadde trigget sinnet hans ved å snakke med andre menn». Andre igjen, bagatelliserer overgrepene for å kunne håndtere det, eller fordi de ikke forstår hva de er utsatt for, forklarer Blessom.

I terapirommet har hun hørt forklaringer som: «Jeg ble fordi jeg trodde at det han gjorde var normalt, og noe jeg måtte tåle fra kjæresten min, siden han var snill mesteparten av tiden» og «Jeg forsto ikke at det han gjorde mot meg faktisk var voldtekt før flere år etterpå».

Ønsker å «redde» mannen

- En del kvinner har et sterkt og ektefølt ønske om å hjelpe. Ved å overøse med kjærlighet har de en oppfattelse om at de kan «redde» mannen, og at han vil endre seg om han bare blir elsket nok. Noen beskriver også en dyp lojalitet til sin partner, og sier at de aldri vil forlate ham, sier Blessom.

Mange forklarer og unnskylder sin partners vold med at han hadde «en vanskelig barndom, preget av mishandling og en fraværende far», og at de ønsker å være der for ham uansett hva.

- De har et sterkt ønske om og tro på at han kan endre seg, dersom han får den kjærligheten han aldri fikk i barndommen. Det å forstå psykologien bak hvorfor mannen mishandler, endrer ikke det faktum at han mishandler, og at man er fanget i en voldelig relasjon. Det er heller ikke slik at store mengder kjærlighet og dyp lojalitet kan endre en voldelig partner, påpeker hun.

Ikke uvanlig at kvinner slår

Winther forteller at kvinner er voldelige i forhold minst like ofte som mannen, men at det ikke snakkes like mye om.

- Kvinner som tyr til vold i et forhold er veldig vanlig. Det som er mer uvanlig er at menn søker hjelp. Sosiale eksperiment har vist at dersom en mann rister eller slår ei dame offentlig, styrter mange til for å hjelpe. Hvis en dame rister eller slår en mann, tar folk opp kamera og filmer. Det er ikke uvanlig at menn blir værende i voldelige forhold, sier han.

Mange spør seg hvordan de kan hjelpe ei venninne, mor eller datter ut av voldelige, manipulerende og skadelige relasjoner.

- Mange offer beskriver at de frykter å bli presset til å forlate relasjonen, både fra familie, venner og helsepersonell - og at de derfor vegrer seg for å søke hjelp. Et godt råd er å støtte dem og forsøke å forstå situasjonen, i stedet for å dømme for at de valgte å bli i relasjonen. På den måten kan man hjelpe venner og familiemedlemmer til å komme seg ut av voldelige relasjoner, slik at de gradvis kan bygge opp eget selvbildet, skape trygge og kjærlige kjæreste-relasjoner, og bruke sine ressurser på en best mulig måte, sier Blessom.

- Kom deg bort så fort som mulig

Winther oppfordrer alle som lever i voldelige forhold om å prøve å komme seg bort så fort som mulig.

- Det kan godt hende at en voldsutøver kan endre seg, men det er ikke ditt ansvar. Det er ingen grunn til at man skal velge å bli i et slikt forhold. Hvis det handler om gjentakende, grov vold, som de prøver å rettferdiggjøre, så fortjener de ikke en ny sjanse. Da bør man komme seg unna, sier han.

Han forklarer at voldsutøvere har lært seg et mønster, som det er veldig vanskelig å komme seg bort fra.

LES OGSÅ: Disse mennene tyr til blind vold: - Målet kan være å skade så mye som mulig

Søk hjelp

Er du eller noen du kjenner i et voldelig forhold? Søk hjelp:

Kontakt ditt lokale krisesenter – det finnes i alle kommuner

Krisesenteret er et tilbud til deg som er utsatt for vold eller overgrep fra en partner, familie eller andre du har et nært forhold til. Du trenger ikke å være i akutt krise for å få hjelp på krisesenteret. Sentrene tilbyr beskyttelse, sikkerhet, råd og veiledning til kvinner, menn og barn. Her finner du en oversikt over alle landets krisesenter: https://dinutvei.no/sok/tilbud?searchword=krisesenter

Ring Støttetelefon Støttetelefonen for alle som er blitt utsatt for kriminalitet på nummer 80040008. Den er åpen alle hverdager mellom klokken 09 og 15.

Kontakt Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep

Telefon 23 22 79 30.

​LES OGSÅ: - Mange tenåringer har opplevd ting som kan defineres som digital vold

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer