Tanken på å ta frem støvsugeren eller vaskemoppen, får nok de færreste av oss til å hoppe av glede. Men ifølge vaskeentusiast Raluca Moldovan (39) er det å holde hjemmet rent både enklere og mindre tidkrevende enn mange tror.
– Renhold kan være gøy og lett. I stedet for å se på det som en kjedelig oppgave som alle må gjøre, bør vi tenke på det som noe positivt og fokusere på hva det gir oss, sier hun.
Raluca er født i Romania og flyttet for litt over ti år siden til Norge sammen med mannen og datteren sin. Hun er utdannet musikklærer, men oppdaget raskt at det ikke er så lett å få seg jobb i Norge om man ikke kan språket.
Hun tok derfor den første jobben som ble tilgjengelig, og det var å jobbe som renholder.
– Det var ikke akkurat drømmejobben min. Jeg hatet å vaske og da jeg bodde i Romania hadde jeg faktisk vaskehjelp. Men etter hvert begynte jeg å like det mer og mer, jeg så verdien i yrket og fikk en jobb jeg trivdes godt i. Jeg tok fagbrev og lærte om utstyr, rutiner og materialer, og jeg så hva jeg kunne tilføre andres liv.
Triks for å gjøre vasking morsomt
Ved siden av jobben som renholder ved Kilden teater og konserthus i Kristiansand, har hun skrevet boken «Vask med meg» hvor hun viser hvordan du med små tiltak og riktig utstyr kan forvandle hjemmet ditt og få det bedre.
Hun driver også en Instagramkonto med samme navn, hvor hun deler tips og triks med sine nesten 33.000 følgere.
– Jeg merker at venner og kollegaer ofte puster tungt når de tenker på vasking. De synes det er kjedelig fordi det er en oppgave du må gjøre om og om igjen. I stedet bør du fokusere på den gode følelsen du får når det er rent.
– Du kan også gjøre ting for at selve jobben skal bli morsommere. Selv bruker jeg ofte musikk når jeg vasker og da prøver jeg å velge sanger ut ifra det jeg gjør. Hvis jeg skal tørke støv, velger jeg alltid «Another One Bites the Dust» med Queen, sier hun med et smil.

Heller ofte og lite, enn skippertak
I en hektisk hverdag kan det være vanskelig å holde hjemmet strøkent til enhver tid, og når helgen kommer er vi gjerne så slitne at det å vaske fremstår som et megastort tiltak.
Ralucas filosofi er at du i stedet for å ta et skippertak hver fredag, heller vasker lite og ofte.
– Hvis du har litt fokus hver dag, så har du et gjesteklart hus hele tiden. Dersom alle de små oppgavene er på plass, slipper du de store. Jeg pleier aldri å ha julevask eller vårrengjøring, i stedet vasker jeg i en halvtime hver dag etter en ferdig plan.
Med denne metoden vil du ifølge Raluca oppleve at hele hjemmet ditt alltid er rent.
Disse stedene bør du holde rene
Hvis hun allikevel skal trekke frem noen steder i hjemmet som fortjener ekstra fokus, mener hun det bør være de områdene vi oppholder oss aller mest i.
– Vi lever i et samfunn uten så mye tid til renhold. Vi må derfor være operative og effektive, spesielt i de områdene med mye trafikk. Dette kan for eksempel være i stua, her blir det mer støv fordi vi tilbringer mye tid. Mange slurver litt på steder hvor det er vanskelig å komme til, for eksempel under sofaen og bak møbler. Alt støv som samler seg der kan gi dårlig luftkvalitet og inneklima.
– Inngangen er viktig for meg, fordi når jeg kommer hjem er inngangen det første jeg ser. Dersom det er kaotisk her, kan det prege humøret ditt resten av dagen.
– Jeg synes det også er viktig å holde kjøkkenet fritt for synlig skitt og smuss. Bakteriene du har hjemme er ikke farlige, så du trenger ikke desinfisere hele tiden, men det er allikevel viktig å holde rent på de overflatene du tilbereder maten på. Selv sørger jeg for at alle overflater er rene, jeg kaster søppel hver dag, tørker kokeplata og holder orden i kjøleskapet.

Vask huset oftere – hold hjernen frisk
Utsettelser gjør vaskingen vanskeligere
Gjennom gode rutiner, gjerne sjekklister, og fokus på de områdene du bruker mesteparten av tiden din, vil du ifølge Raluca aldri havne i en situasjon hvor hele hjemmet ditt er kjempeskittent.
– Bygger det seg opp smuss, vil det ødelegge overflater og være ekstra vanskelig å fjerne. En rødvinsflekk kan du fint vaske bort med bare vann og klut, dersom du tar den med en gang. Men har den stått i tre-fire uker må du bruke sterkere middel for å få den vekk. Å utsette ting skaper mer arbeid for deg selv, da blir oppgavene tyngre og mer belastende for kroppen din og for miljøet, sier hun.
Badet er ifølge Raluca også et område av hjemmet som det er ekstra viktig å holde rent.
– Badet er en bakteriebombe fordi det er så mye fuktighet der. Det tar riktignok tid før det blir et helseproblem, jeg kjenner ingen som har blitt dårlig etter to uker uten å vaske badet. Men desto lenger du venter, jo vanskeligere blir det å vaske. Du risikerer også å ødelegge overflater. Mugg i silikonet i dusjen går det for eksempel ikke an å fjerne uten å legge ny silikon.
Fokuser på rom som er mest i bruk
Raluca får støtte av Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og utvikling hos hjemmeservice-bedriften CityMaid, som også mener at det kan være lurt å prioritere områder med mye trafikk.
Hun peker på at det er viktigere å gjøre rent på spiseplassen, enn å tørke støv på gjesterommet som ikke er i bruk.
Kjøkken og bad, er ifølge vaskeeksperten de områdene deres vaskehjelpere opplever som mest tidkrevende å rengjøre.
– De er ofte mest tidskrevende fordi det tar lenger tid å fjerne smuss fra olje og såpe enn eksempelvis å fjerne tørt støv. For eksempel er det viktig at produktet som skal fjerne smuss i oppvaskkummen får litt virketid, slik at vi gjør rent uten å skade hverken underlaget og helsa. Tørt støv fjernes raskt og effektivt med en tør mikrofiber mopp, forklarer hun.
– Områder som fort kan bli uteglemt er kontaktpunkter som knappen på såpedispenseren, lysbryteren på kjøkkenet eller veggene ved håndkledet på badet. Dette er områder vi oftest ikke stopper opp og studerer, det er derfor fort gjort at det går litt tid mellom hver gang de vaskes.

Så ofte bør du vaske kjøleskapet
Lær barna at vasking er noe positivt
Raluca Moldovan synes at foreldre bør tenke over hvordan deres holdning til vasking kan smitte over på barna deres.
– Hvis barna fra de er små ser at mamma og pappa alltid er trøtte og frustrerte når de vasker, lærer de seg at vasking er kjedelig og da vil de ikke gjøre det. Prøv heller å gjøre det med et smil om munnen og fortell barna at vasking er bra fordi vi gjør det fint og fordi vi vasker vekk bakterier og skitt. Slik kan vi kanskje få neste generasjon til å tenke litt annerledes.
– Du skriver i boka at menn har blitt flinkere til å ta sin del, men er det slik at kvinner fortsatt får «skylda» dersom huset er skittent?
– Ja, jeg føler at det fortsatt er slik at kvinner ofte får det ansvaret. Vi er ikke helt der at menn og kvinner er likestilte på det området ennå, noe de bør være. Menn har to armer og bein, akkurat som oss. Det handler om forventinger og å tydeliggjøre hva man ønsker og hvordan man ønsker det.

Slik får du stekeovnen skinnende ren!

Trine jobber med bakterier - slik vasker hun huset sitt
